STÂNJENELUL, sau „planta de iris” – proprietăți și utilizări medicinale nebănuite

Stânjenelul, cunoscut și sub numele de iris, este o plantă înzestrată nu doar cu o frumusețe aparte, ci și cu proprietăți terapeutice valoroase pentru sănătatea noastră.

Iris - Proprietăți și Utilizări Medicinale

Iris – Proprietăți și Utilizări Medicinale

Partea lemnoasă, rădăcina de stânjenel a fost folosită de-a lungul timpului pentru purificarea sângelui și ficatului, stimularea sistemului endocrin și digestiv, buna funcționare a aparatului digestiv și excretor, tratarea bolilor inflamatorii la nivelul ficatului și splinei și vindecarea afecțiunilor pielii.

Bronșită, infecții pulmonare

Stânjenelul este și un bun expectorant și emolient, și poate fi folosit pentru tuse, bronșită și iritațiile gâtului. Are și proprietăți antiseptice, și poate fi folosit și ca apă de gură.

Afecțiuni dermatologice și respiratorii

Se pune 1 linguriță de rizom de stânjenel la macerat în 150 ml de apă rece, peste noapte. Dimineață, lichidul se strecoară și se împarte în 5 rații. Se consumă cu înghițituri mici, câte una, cu 10 minute înainte de masă. Tratamentul se face 7 zile la rând, și se reia, la nevoie, după o pauză de 6 săptămâni.

Constipație, detoxifiere, edeme

Fiind un purgativ și diuretic natural, rădăcină de stânjenel este utilă în eliminarea toxinelor din corp, tratarea edemelor, constipației, balonării și acumulării excesive de gaze la nivelul intestinului.

Boli ginecologice: chisturi, fibrom, tumori, ganglioni

Se recomandă tinctura de stânjenel, câte 25 ml, de 2 ori pe zi (seara și dimineața), cu 30 de minute înainte de masă.

Curățarea pielii, ten uscat 

Datorită proprietăților astringente, stânjenelul contractează țesuturile și reduce secrețiile excesive de sebum. Ajută la curățarea profundă a pielii. Pulberea obținută din rădăcina de iris este folosită în diferite loțiuni pentru curățarea, tonifierea și hidratarea tenului uscat.

Reduce mirosul corporal

Pulberea de rădăcină de stânjenel este un deodorant natural surprinzător, deoarece neutralizează în mod natural mirosul neplăcut al corpului și are efecte antiseptice.

Dureri de dinți la bebeluși

Se masează gingiile bebelușilor cu pudră de rădăcină de stânjenel pentru reducerea inflamațiilor și durerilor cauzate de creșterea dentiției. Pentru acest tratament, cereți sfatul medicului pediatru.

Dureri articulare

Cercetătorii au descoperit în rădăcina de stânjenel 9 substanțe cu proprietăți anti-inflamatoare, care ajută la ameliorarea simptomelor dureroase ale articulațiilor. În acest scop, se recomandă tinctura de stânjenel.

Afecțiuni externe

– Halenă
– Arsuri, cicatrici, plăgi cutanate
– Tumori
– Polipi nazali

Moduri de preparare și utilizare 

Măcinată și transformată în pulbere, rădăcina se poate folosi atât intern, cât și extern. După ce se scot din pământ, rizomii se spală și se curăță imediat, înainte să se usuce. Se țin 30 de minute în apă, apoi se scot și se lasă la uscat la soare, apoi se macină prin râșnița de cafea.

Intern, planta se poate administra sub formă de ceai, preparat din rizomii de stânjenel (tulpina subterană), astfel: purgativ: din 2 lingurițe de plantă la 1 cană de apă, și pectoral: dintr-o linguriță la 1 cană de apă.

Vinul se prepară din 200 g de rizomi de stânjenel uscat și mărunțit și 1,5 litri de vin alb. Se lasă la macerat 10 zile, se strecoară, și se consumă câte 50 ml pe zi, după masa de la amiază. Tratamentul durează o lună, și are efecte expectorante, diuretice și antispastice. Este bun și în psoriazis, erupții cutanate și eczeme.

Florile, frunzele și rădăcina irisului (crude) pot fi folosite și pentru îmbogățirea diferitelor băuturi, salate sau mâncăruri (ca garnitură).

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.