Flori Vindecătoare: Ciuboţica-Cucului

Dintre florile vindecătoare care răsar primăvara, Ciuboţica Cucului este una din cele mai vitaminizante. Are efecte puternice sedative, detoxifiante, diuretice şi depurative.

Ciuboţica-cucului

Ciuboţica-cucului – Proprietăți

Ciuboţica-cucului (Primula officinalis Aglica) se mai numeşte în tradiţia populară şi anglicel, anghelica, cinci clopotele, cizma cucului sau urechea ursului. O vedem crescând prin poieniţe, în special în zonele muntoase. În scop terapeutic, se recoltează florile şi frunzele, în lunile de primăvară.

Conţine Vitamina C, potasiu şi calciu. Este un leac medicinal pentru imunitate, inimă şi sistemul nervos. Iată ce boli tratează ciuboţica-cucului:

• Bronşită şi pneumonie
• Afecţiuni renale
• Probleme gastrointestinale
• Reumatism şi artrită
• Dureri de oase
• Hemoragii interne
• Răni şi contuzii
• Insomnie

Ceaiul de ciubotica-cucului se face dintr-o linguriţă de flori sau tulpini la o cană cu apă. Se recomandă pentru tonifierea muşchilor inimii şi calmarea durerilor de cap pe fond nervos. Se prepară o fiertură de rădăcini îndulcită cu miere pentru eliminarea pietrelor la vezică.

Pentru o cură de detoxifiere de primăvară, se recomandă un ceai depurativ pe bază de ciuboţica-cucului, muguri de soc, frunze de urzici şi rădăcini de păpădie. Se pun toate plantele la un litru jumate de apă şi se opăresc timp de 3 minute. Se beau 2 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Pentru insomnie, este bine să amestecaţi ciuboţica-cucului cu flori de lavandă, sunătoare, conuri de hamei şi rădăcini de odolean. Ceaiul se soarbe încet, cald, înainte de culcare.

ciubotica cucului

Pentru cardiaci, se poate prepara un vin tonic din flori proaspete de ciuboţica-cucului şi vin alb natural. Se lasă la macerat 2 săpămâni la loc luminos. Se iau câte 3 linguri pe zi, pentru un efect de calmare a inimii. Este un leac bun pentru persoanele anxioase sau agitate.

Pentru tulburări respiratorii se poate bea sirop de ciuboţica-cucului. Se prepară şi în casă, din flori zdrobite, apă şi miere.

Precauţii

Ciuboţica-cucului nu este indicată femeilor însărcinate sau celor care urmează un tratament cu anticoagulante. Este bine să se evite preparatele din această plantă de către cei care au alergie la aspirină.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

3 comentarii

  1. am fost la munte si am cules un buchet imens de ciubotica cucului.Le-am lasat la cabana intr-o vaza, ce rau imi pare

  2. asa arata?! de cate ori auzeam de ea ma intrebam cum arata planta asta

  3. uitasem de existenta ei,,,

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.