Puterile vindecătoare ale TĂMÂIEI, „perla deșertului”

Tămâia, prețuită cândva la fel de mult ca și aurul, era folosită în ritualurile religioase, dar și în medicină și parfumerie încă din antichitate, alături de alte rășinoase aromate, precum smirna, sacâzul sau camforul.

Arbore de Tămâie

Arbore de Tămâie

Tămâia este o rășină aromată extrasă din trunchiurilor unor arbori din familia Boswellia. Acești arbori cresc în regiuni uscate din Africa de Vest, India, Arabi, Madagascar și regiunea sudică și nordică din Tanzania. Au o scoarță exterioară care se decojește ca o hârtie de pergament.

Rășinile aromate se găsesc în interiorul scoarței interne de culoare verzuie, care se colectează prin incizii, permițând astfel rășinei să curgă și să se întărească, sau prin colectarea rășinei deja întărite care a curs în mod natural din copac.

Semnificații religioase 

Tămâia cea bine-mirositoare este unul din ingredientele pe care Moise și fiii lui Israel le aducea prinos Domnului pe altarul tămâierii (Vechiul Testament, Ieșirea 30:1), fiind de altfel o expresie a cinstirii lui Dumnezeu. Din punct de vedere religios, tămâia mai înseamnă dar, ofrandă sau simbol al rugăciunii și al slăvirii lui Dumnezeu. Este cel mai de preț dar adus de magi Pruncului Iisus.

Este lesne de remarcat că însăși prin mireasma ei puternică, tămâia creează o atmosferă de taină, învăluită în sfințenie și profunzime spirituală. Fumul de tămâie este mireasma Duhului Sfânt.

Tămâie

Tămâie

Acțiunea farmacologică a tămâiei

Tămâia nu este doar un simbol al ceremoniilor religioase, ci și un remediu medicinal. Are proprietăți anti-inflamatoare, antiseptice, carminative, astringente, cicatrizante, diuretice, expectorante și tonice generale. În acest scop, se va folosi doar tămâia de la magazinele naturiste, sau doar produsele farmaceutice care conțin tămâie.

Conform unui studiu realizat în anul 2011 de profesorului doctor Oliver Werz de la Universitatea Friedrich Schiller Jena din Germania, rășina arborilor de Boswellia conțin substanțe anti-inflamatoare.

Din cele 300 de ingrediente active cunoscute din uleiul de tămâie, acizii boswelici sunt cei mai bine-studiați. Analizând efectul tămâiei, profesorului Werz și colegii săi au arătat cum anume această rășină este implicată în procesul inflamațiilor.

Acizii boswelici interacționează cu câteva proteine diferite care fac parte din reacțiile inflamatorii, și blochează mai ales enzima prostaglandin E2 (joacă un rol decisiv în procesul inflamației, durerii și febrei), reducând astfel reacția inflamatorie din corp.

Dr. Wertz spune că este convins de faptul că substanțele active din tămâie pot fi foarte benefice în terapia împotriva unor boli inflamatorii precum astm, artrită reumatoidă sau dermatita atopică.

Uleiul esențial de tămâie

Tămâia este un ingredient inclus în compoziția a foarte multe produse farmaceutice cu uz intern sau extern. Uleiul esențial are foarte multe proprietăți terapeutice: anticancerigene, anti-tumorale, antidepresive, sedative, anti-infecțioase, antiseptice, anti-inflamatorii, expectorante și imunostimulatoare. Se folosește conform prospectului, în:

– afecțiuni dermatologice (întotdeauna diluat cu un ulei vegetal)
– afecțiuni ale aparatului respirator (astm bronșic, laringită sau catar)
– afecțiuni ale sistemului genito-urinar (cistită, dismenoree, metroragie, menstruație dificilă, cadidoză, tricomonoză)
– stres, anxietate, stări obsesive, amintiri neplăcute
– iritațiile pielii, piele îmbătrânită

Uleiul esențial de tămâie este des folosit în aromaterapie. Nu este toxic, nici iritant. Femeile îl pot folosi ca tonic uterin și pentru efectul calmant în timpul travaliului.

Puține efecte adverse

Acizii boswelici au avantajul că produc mai puține efecte adverse decât medicamentele anti-inflamatoare prescrise astăzi de medici, precum Diclofenacul sau Indometacinul, care cresc riscul de ulcer stomacal și pot afecta rinichii.

Dozele orale de tămâie (capsule care conțin tămâie) pot produce greață sau unele deranjamente stomacale, și nu au interacțiuni cu medicamentele convenționale.

Sursă: “Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


12 comentarii

  1. Toate bune si frumoase, doar ca….de unde stiu eu ca ceea ce cumpar ca si tamaie este acea „perla a desertului”???

  2. Eu am adunat acet ” clei” de pe tulpina unor brazi mai batrini la munte. Daca sta mult pe copac se usuca. O firimitura cit un graunte daca pui pe o sursa de caldura , emana acel miros adevarat de tamiie. C ea din comert este sintetica si o folosesc toate bisericile.

  3. vrea si eu tamaie naturala , te rog !

  4. Cunosc proprietățile tămâieri de câțiva ani cand am avut probleme cu coloana.Am cumpărat Glucozamina de la Amway si destul de repede si-a făcut efectul motiv pentru care o recomand fiind buna si persoanelor care suferă de hernie de disc. Face miracole.

  5. Este buna da tratat dantura O sa scapati de carii

  6. Uleiul de tamaie poate fi luat intern? Cum si in ce doza

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]