Plante medicinale în oțet – rețetă străveche pentru INFECȚII

Încă din antichitate, oțetul a fost folosit ca un dezinfectant puternic, ca un tonic pentru piele și păr, ca deodorant și ca apă de gură. Datorită efectului conservant, oțetul de mere este baza ideală pentru extragerea substanțelor vindecătoare din plante.

Oțet din Plante

Oțet din Plante

Oțet medicinal din plante – rețetă

Înmuierea plantelor medicinale în oțet este o practică ce datează încă din Evul Mediu. Scopul este obținerea unui lichid cu proprietăți antiseptice naturale puternice, capabil să ne protejeze de tot felul de infecții.

Ingrediente

• ½ cană de plante uscate (rozmarin, cimbru, busuioc, oregano, salvie, mentă, lavandă, mentă, echinacea, pătlagină, coada-calului, urzică)
• 8 căței de usturoi zdrobiți
• 470 ml de oțet de mere

Preparare

Se amestecă toate plantele sau doar câteva din cele enumerate (uscate sa verzi), și se pun într-un borcan de sticlă. Se toarnă oțetul, se închide ermetic și se lasă la macerat 1-2 săptămâni. După această perioadă, lichidul se strecoară și se folosește conform indicațiilor de mai jos.

În borcanul cu plante se pot adăuga și unele condimente care s-au dovedit eficiente în combaterea infecțiilor: cuișoare, scorțișoară, nucșoară, cayenne sau piper roșu, hrean ras sau chimen, în funcție de gust.

Utilizări culinare și medicinale

Acest  oțet vindecător și aromat poate fi utilizat în primul rând ca orice oțet, la mâncăruri (salate, marinate, sosuri, supe etc), pentru a extrage beneficiile plantelor într-un mod extrem de plăcut. Utilizările acestui remediu sunt însă mult mai diverse:

– curățarea suprafețelor din casă
– dezinfectarea mâinilor
– băi de picioare (pentru combaterea mirosului și infecțiilor unghiilor)
– gargară pentru răceli (se amestecă 1 linguriță de oțet cu 1 cană de apă)
– adăugat în apa de baie (pentru dureri, răceală, infecții)
– adăugat în mașina de spălat (se adaugă 1 ceașcă de oțet la o mașină de rufe)
– folosit la clătirea părului (pentru întărirea firului de păr și mătreață)
– pentru protejarea căilor respiratorii atunci când avem în casă sau vizităm o persoană care suferă de o boală infecțioasă (se pun câteva picături pe o batistă care se ține la gură)

Dacă folosiți oțetul la gătit, selectați doar plantele aromate, în funcție de gust (rozmarin, salvie, busuioc, cimbru, oregano etc).

2 comentarii

  1. Vechi , stravechi, stra,stra vechi….Fratilor dar cu ceva nou,nou nout nu vine nimeni ? De ce oare ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.