Totul despre vitamina A
Corpul nostru are în permanenţă nevoie să fie alimentat cu vitamine şi minerale. În lipsa acestor substanţe, funcţiile principale încep să slăbească, creând adtfel dezechilibre majore.
Vitamina A are un rol esenţial în ceea ce priveşte sănătatea pielii, dinților, ochilor și scheletului. În acelaşi timp, are o influenţă semnificativă asupra ficatului şi a tiroidei.
Cuprins
Rolul Vitaminei A în corp
Vitamina A (retinol) este responsabilă cu reglarea metabolismului proteinelor, calciului, glucidelor şi mucoaselor.
Stimulează creşterea şi ajută la buna funcţionare a organelor vizuale. Alte beneficii:
• Creşte rezistenţa cartilajelor şi a pielii
• Ajută la buna dezvoltare a smalţului dentar
• Creşte acuitatea vizuală
• Îmbunătăţeşte somnul
• Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Vitamina A nu este acelaşi lucru cu provitamina A (beta-caroten). Aceasta din urmă este de origine vegetală şi se găseşte în salată verde şi spanac, lămâi şi grepfruit, portocale, mango şi morcovi.
Are efecte benefice asupra inimii şi poate preveni cancerul.
Deficitul de Vitamina A
Când organismul se confruntă cu o carenţă de Vitamina A, încep să apară simptome la nivelul ochilor, mai ales la fumători.
Lipsa de vitamina A duce la scăderea capacităţii de adaptare a ochiului la lumina difuză.
Există şi cazuri în care se poate ajunge la afectarea corneei şi nervilor olfactivi sau chiar la orbire.
Deficitul de vitamina A poate provoca multe alte tulburări şi boli:
• Diminuarea vederii
• Degenerarea simţului acustic
• Tulburări psihice
• Nervozitate, anxietate, insomnii, cefalee
• Scăderea imunităţii
• Apariţia infecţiilor respiratorii
• Faringite şi bronşite
• Tulburări digestive
• Hipertensiune arterială
• Uscarea pielii şi a părului, unghii casante
• Uscăciune vaginală
• Tulburări ale glandelor sexualeSurse naturale de vitamina A
Vitamina A se găseşte de regulă în produse de origine animală, dar se recomandă menţinerea unui echilibru între alimentele de origine animală şi vegetală care conţin această vitamină.
Morcovul este principala sursă vegetală de Vitamina A.
Peştele (hering, ton, caviar, macrou), uleiul de ficat de cod, ficatul de miel şi de porc, gălbenuşul de ou, laptele, smântâna, brânza, untul şi cerealele sunt alte surse naturale de Vitamina A.
Indicații terapeutice
Vitamina A are beneficii în numeroase afecțiuni:
• Conjuctivită şi fotofobie
• Acnee, seboree
• Arsuri, furunculoză şi ulcere
• Afecţiuni hepato-biliare
• Ulcer gastric
• Cistite
• Hipertiroidism
• Arterioscleroză
• Tulburări premenstruale
• Tulburări de sarcină şi alăptareModuri de administrare
Doza zilnică recomandată de Vitamina A este de 1.800 (1.100-2.500) U.I. la copii şi adolescenti, 5.500 (5.000-6.000) U.I. la femeile mature, 6.000 U.I. la femeile gravide şi 8.000 U.I. la femeile care alăptează.
Vitamina A se administrează de regulă împreună cu vitamina E – care acţionează ca un protector.
Vitamina A este una din puţinele vitamine care nu îşi pierd din proprietăţi atunci când alimentele care le conţin sunt supuse la o preparare termică.
Trebuie reţinut că ea devine inactivă doar când este administrată în paralel cu fierul sau cuprul.