Vitamina A taie riscul CANCERULUI de COL UTERIN (alimente în care o găsim)

Potrivit unei recenzii ample realizat de cercetătorii chinezi, aportul de vitamina A, fie din alimente, fie din suplimente, reduce riscul de cancer cervical cu 41%. Studiul a fost publicat în Gynecology Oncology în anul 2012.

Cancerul cervical, cunoscut sub numele popular de cancer de „col uterin”, este o tumoare malignă care se formează în țesuturile cervixului (partea inferioară a uterului). Potrivit datelor statistice și estimărilor Institutului Național al Cancerului, această boală canceroasă continuă să afecteze tot mai multe femei.

Vitamina A și Cancerul Cervical

Vitamina A și Cancerul Cervical

Oamenii de știință de la Universitatea de Sănătate Publică Shandong au descoperit că femeile care au un nivel mare de vitamina A în corp au un risc cu 41% mai mic de a dezvolta cancer cervical decât femeile care au un nivel mult mai mic.

Totodată, cercetătorii au observat că femeile cu cea mai mare concentrație serică de vitamina A au avut un risc mai mic cu 40% de a dezvolta cancer de col uterin, comparativ cu femeile care au avut cea mai redusă concentrație în sânge.

Mai precis, retinolul a fost asociat cu un risc de 20% mai mic, carotenul cu un risc de 49% mai mic și alți carotenoizi cu un risc de 40% mai mic.

Această meta-analiză a fost realizată pe 12.136 de femei incluse în 11 studii pe legătura dintre vitamina A alimentară și riscul de cancer cervical.

Alimente bogate în vitamina A

Trebuie să reținem că o dietă bogată în alimente cu un conținut mare de vitamina A și antioxidanți de tip carotenoide, precum și suplimentele cu vitamina A pot tăia semnificativ riscul de cancer cervical. Acest lucru este important mai ales pentru femeile care au deja o rană pe col și trebuie să facă testul Papanicolau anual sau chiar mai des.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina A sunt:

– dovleacul
– morcovii
– spanacul
– broccoli
– mango
– cartofii dulci

Un alt studiu, apărut în Jurnalul Internațional de Cancer a arătat că un consum mare de fructe și legume zilnic poate reduce riscul de cancer cervical invaziv precum și carcinomul. Oamenii de știință de la Institutul Catalan de Oncologie din Bacerlona sugerează că 100 g de fructe oe zi poate reduce riscul acestui tip de cancer cu 17%, în timp ce 100 g de legume pe zi poate reduce riscul de cancer cervical invaziv cu 15%.

Cele mai eficiente alimente au fost: usturoiul, ceapa, verdețurile, fructele citrice, rădăcinoasele și alimentele bogate în vitaminele A, C și E.

Sursă: http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Vitamins/vitamin_a_cervical_cancer_1020120939.html

5 comentarii

  1. Se mai poate mînca și trăi în țara asta?

  2. Nu e bine!!In loc sa se interzica substantele cancerigene ,ierbicid,fungicid,gazarea legumelor si fructelor cu substante cancerigene etc,se dau legi aiurea !!! Industria alimentara este invadata de substante toxice pentru om,laptele expus pe rafturi contine nici nu ne imaginam ce prafuri ! Eu cand intru intr-un supermarket in zona fructe simt un puternic miros de DDT !! stie cineva ce substante se folosesc pentru fructe ca sa fie conservate??

  3. Multumesc pentr-u aceste utile remedii. Dumnezeu sa va lumineze caile!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.