Apa de Trandafir – Un Elixir Pentru Sănătate (Reţetă + Beneficii)
Generaţii de femei au folosit apa de trandafir, ca parte din regimul lor de îngrijire a pielii. Cuvântul „trandafir” în sine ne duce cu gândul la aroma şi mirosul proaspăt al acestei unice flori, răcorindu-ne şi îmbiindu-ne către cele mai plăcute sentimente şi vise.
Apa de trandafiri are o istorie bogată, vechi. Acum 3.000 de ani, Cleopatra folosea uleiul de trandafir ca un afrodisiac, împreună cu petale de trandafir şi lapte, mai ales pentru băile de frumuseţe. În India, acest elixir era folosit în bucătăriile regale.
Utilizările medicinale ale apei de trandafir au fost exploatate prima dată în Roma antică, unde era folosită ca remediu antiseptice şi antibacterian pentru boli. Romanii foloseau apa de trandafir pentru a se spăla pe mâini şi pentru baie. În Evul Mediu, apa de trandafir era renumită pentru capacitatea de a combate stresul şi depresia.
Apă de trandafir pentru îngrijirea corporală
♣ Pentru piele
Apa de trandafir, întocmai ca şi uleiul de trandafir, are proprietăţi anti-inflamatorii, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pentru reducerea iritaţiilor, roşeţii şi usturimii pielii.
Apa de trandafir este ideală pentru curăţarea pielii şi protejarea ei de infecţii şi bacterii. Este de asemenea un tonic ce redă vitalitatea şi strălucirea pielii, prin acţiunea de eliminare a murdăriei acumulate în pori şi a petelor de grăsime din piele.
Se poate folosi şi la vindecare rănilor şi arsurilor. Aplicată pe piele, apa de tradafiri stimulează circulaţia sângelui şi reduce riscul de vene şi capilare sparte. De asemenea, ajută la mențţnerea echilibrului pH-ul pielii, şi oferă un efect calmant pielii afectate de acnee şi eczeme.
> Pentru păr
Apa de trandafir îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la creşterea paărului. Poate fi folosită ca balsam pentru revitalizeaza părului. Ajută la controlul mătreţii şi a inflamaţiilor scalpului. si inflamatie. Face părul puternic şi flexibil, cu risc mic de rupere.
Se poate folosi la clătirea părului. Se pun 2 linguri de apă de trandafir într-o cană de apă. Este excelent pentru piele şi lasă în urmă în parfum foarte delicat.
> Pentru ochi
Apa de trandafir are un rol calmant deosebit asupra ochilor obosiţi. Cei care petrec mult timp în faţa unui computer sau televizor pot aplica apa de trandafir pe ochi, pentru reîmprospătarea vederii. Aa de trandafiri ne dă şi o anume sclipire în ochi.
> Pentru dinţi
Foarte multe probleme dentare pot fi tratate cu ajutorul apei de trandafir, mai ales în ceea ce priveşte inflamaţiile. Apa de trandafir ajută la consolidarea dinţilor şi reduce durerile gingivale. Acest ingredient minune ne poate scăpa şi de mirosul neplăcut al respiraţiei (halena). Se foloseşte ca o apă de gură obişnuită.
> Parfum de zi
Apa de trandafiri miroase exact ca petalele proaspete de trandafir, dar a cărui parfum durează doar 10 minute. Este ideal pentru călătorii sau pentru o reîmprospătare de moment. Are un efect răcoritor şi extrem de înălţător.
Apa de trandafir şi sistemul nervos
> Stres, hipertensiune, depresie
Parfumul trandafirului este extrem de eficient în reducerea stărilor stresante, având un efect calmant instantaneu. Apa de trandafir şi uleiul de trandafir sunt folosite deseori în staţiunile balneare şi în aromaterapie pentru combaterea stresului şi îmbunătăţirea stării de spirit. Apa de trandafir este de altfel un ingredient în multe geluri de duş, săpunuri şi beţişoare parfumate, pe care persoanele hipertensive le pot folosi pentru reducerea stării de încordare.
> Potenţează starea de spirit
Aroma de trandafiri este una din cele mai încântătoare, cu efecte puternice asupra stării noastre de spirit. Aceasta goneşte sentimentele de anxietate, şi încurajează o stare emoţională pozitivă, inducând astfel o stare de relaxare. Ne ajută să dormim şi să ne odihnim noaptea, dar şi să ne trezim cu mai multă energie şi chef de viaţă.
Apa de trandafiri se face din uleiul de trandafir. În urma distilării petalelor de trandafir, substanţa apoasă (hidrosol) care rămâne după filtrarea uleiului esenţial are încă o aromă bogată. Apa de trandafiri are acelaşi miros autentic a unei grădini înflorite cu trandafiri!
Apa de trandafir este folosită şi cu scop culinar, în alimente. Se strecoară de regulă în bomboane şi deserturi, sau ca un accent aromatic la diferite mâncăruri.
Apă de trandafir pentru prăjituri şi alte delicatese
> Iaurt si creme
Aproape toate pordusele lactate funcţionează bine cu aroma trandafirului: smântâna, iaurtul, laptele, brânza proaspătă. Budinca de orez este unul din cele mai fine deserturi care pot fi pregătite cu apa de trandafir. Nu se adaugă prea mult, deoarece aroma este extrem de puternică.
> Limonadă şi ceai
E ideal să începi ziua cu o ceaşcă de ceai parfumat de trandafiri. Trandafirii şi lămâia fac o pereche extraordinară din punct de vedere al aromei. Se poate adăuga o linguriţă de apă de trandafiri în limonadă, pentru o nuanţă şi aromă florală deosebită.
> Prăjituri
Vechile reţete de patiserie din Rusia includ adesea apa de trandafiri ca una din aromele principale, alături de scoţişoară, vanilie, coniac, nucşoară şi coajă de lămâie. Apa de trandafir se poate adăuga la aluatul de tort, sau la prăjiturile cu unt. Se pune de regulă o lingură pentru fiecare ceaşcă de făină, pentru un gust mai bogat.
> Salată de fructe
Pentru orice sezon, se poate prepara o salată de fructe cu mere şi pere, stropite cu suc de lămâie, apă de trandafir şi zahăr. Se lasă totul la macerat 15 -30 de minute, şi se serveşte cu multă savoare.
Vara, se poate pregăti o salată răcoroasă din zmeură şi apă de trandafir, cu un pic de cimbru.
Cum se face apa de trandafir – reţetă
Se pune o mână de petale proaspete (sau uscate) de trandafiri într-un vas de sticlă. Se toarnă apă fiartă şi răcită, şi se lasă la infuzat 5-6 ore.
Se poate folosi la băi calde de picioare pentru dureri reumatice, sau sub formă de comprese fierbinţi pentru durerile lombare. Inclusiv petalele uscate de trandafir din buchete pot fi folosite la băi. Pentru ameţeală şi vertij, se leagă fruntea cu un prosop înmuiat în apă de trandafir (rece).
Se poate pastra aceasta apa si in ce conditii?
Se păstrează la loc răcoros, până îşi pierde parfumul…