Brusturele combate diabetul, protejează ficatul și scade grăsimile din sânge

Articol bazat pe studii științifice

Brusturele (Arctium lappa), cunoscut și sub numele de lipan, este una din cele mai importante plante din flora spontană.

Pe cât de banală și neînsemnată la vedere, pe atât de prețioasă în fitoterapie.

Brusturele combate diabetul, protejeaza ficatul, scade grasimile din sange

Brusturele combate diabetul, protejeaza ficatul, scade grasimile din sange: Andreas Rockstein

Studiile recente au arătat că brusturele are proprietăți antioxidante, hipoglicemiante, hepatoprotectoare și hipolipidemiante. Este folosit în medicina tradițională în tratamentul diabetului.

Brusturele scade glucoza, trigliceridele și colesterolul din sânge

Un studiu publicat în 2017 în „Avicenna Journal of Phytomedicine” a investigat efectele antidiabetice și hipolipidemiante ale rădăcinii de brusture.

Cercetătorii iranieni au testat brusturele pe 70 de șoareci masculini adulți cu diabet de tip 2. Animalele au fost împărțite în mai multe grupuri.

Trei grupuri, formate din șoareci diabetici și non-diabetici) au primit primit Glibenclamidă (0,25 mg/kg). Celelalte 4 grupuri (formate din șoareci diabetici și nondiabetici) au primit 200 sau 300 mg de extract de rădăcină de brusture, timp de 28 de zile.

Diabetul a fost indus prin injecții cu nicotinamidă și streptozotocină și a provocat scăderea insulinei, leptinei și colesterolului HDL și creșterea aglucozei, enzimelor hepatice și altor lipide.

Ambele doze de extract de brusture au scăzut considerabil nivelul trigliceridelor, colesterolului LDL, glucozei și fosfatazei alcaline la șoarecii diabetici.

Citește și – Brusturele – planta care ia durerea din corp!

Nivelul insulinei a crescut la animalele tratate cu 200 mg de extract de brusture. La șoarecii tratați cu 300 mg de extract de brusture a crescut colesterolul bun și leptina.

Aceste rezultate sugerează că brusturele funcționează ca un agent antidiabetic la anumite doze. Aceste beneficii sunt atribuite proprietăților sale hipolipidemiante și insulinotropice.

Autorii studiului sunt de părere că extractul de rădăcină de brusture poate ajuta la tratarea diabetului.

Brusturele conține compuși cu proprietăți antidiabetice și hipolipidemiante

O recenzie sistematică publicată în jurnalul „Nutraceuticals” în anul 2022 a confirmat că brusturele scade semnificativ glucoza din sânge, trigliceridele și colesterolul total la rozătoare.

Principalii compuși ai brusturelui sunt lignanii (arctigenina, arctiin), acidul clorogenic, acidul cafeic, flavonoizii (quercetină, luteolină), sitosterol-B-D-glucopiranoside și inulina.

Lignanii au activități anticancerigene, antidiabetice și antiinflamatoare. Acidul clorogenic combate diabetul și obezitatea. Quercetina combate diabetul, bolile cardiovasculare și osteoporoza. Inulina reduce absorbția glucozei în intestin.

Citește și – Durerile de reumatism și spondiloză cervicală cedează la compresele cu brusture

În recenzia menționată mai sus, extractele de brusture și lignanii au ameliorat semnificativ hipertrigliceridemia și hipercolesterolemia.

Un antioxidant valoros în diabetul de tip 2

Brusturele îmbunătățește homoestazia glucozei și reduce insulinorezistența. Are de asemenea o activitate antioxidantă cu un rol crucial în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, arată un studiu apărut în 2017 în „Phytotherapy Research”.

Citește și – Brusturele stimulează căile de detoxifiere ale ficatului

Potrivit unei recenzii publicate în februarie 2023 în jurnalul „Biomedicine & Pharmacotherapy”, brusturele are multe alte proprietăți importante din punct de vedere farmacologic: antimicrobiene, anti-obezitate, anti-alergice, antivirale, gastroprotectoare și neuroprotectoare.

Cum se folosește rădăcina de brusture

Rădăcina de brusture poate fi întrebuințată atât extern, cât și intern. Cel mai des se folosește sub formă de decoct, sau ceai.

Se pune 1 linguriță de rădăcină mărunțită la fiert 20 de minute cu o cană de apă; se bea câte 1 cană pe zi, câteva săptămâni la rând.

Pentru uz extern se va folosi un ceai mai concentrat, preparat din 4 linguri de rădăcină mărunțită la 500 ml de apă. Se fierbe 2 minute, după care se lasă la infuzat încă 15 minute.

Popoarele asiatice consumă rădăcina de brusture ca legumă, în salate, prăjită sau coaptă.

Precauții și contraindicații

Persoanele cu sensibilitate sau alergie la plantele din familia Asteraceae pot fi alergice și la brusture. Dacă apar reacții pe piele precum dermatită, întrerupeți utilizarea plantei.

Se impune precauție în cazul persoanelor cu tulburări ale sângelui, persoanelor deshidratate, cu un dezechilibru al electroliților, cu glicemia scăzută sau cu diabet.

Brusturele este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării. Evitați să consumați preparate din brusture concomitent cu alte medicamente, în special diuretice sau antidiabetice.

Planta poate mări efectul anticoagulantelor sau al aspirinei. La fel de bine poate reduce absorbția unor medicamente.

Surse articol:

1. Ahangarpour A, Heidari H, Oroojan AA, Mirzavandi F, Nasr Esfehani K, Dehghan Mohammadi Z. Antidiabetic, hypolipidemic and hepatoprotective effects of Arctium lapparoot’s hydro-alcoholic extract on nicotinamide-streptozotocin induced type 2 model of diabetes in male mice. Avicenna J Phytomed. 2017 Mar-Apr;7(2):169-179. PMID: 28348972; PMCID: PMC5355822.
2. Watanabe S, Yamabe S, Shimada M. Arctium lappa and Its Related Lignans Improve Hyperglycemia and Dyslipidemia in Diabetic Rodent Models: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutraceuticals. 2022; 2(4):335-349. https://doi.org/10.3390/nutraceuticals2040026
3. Nermeen Yosri, Sultan M. Alsharif, Jianbo Xiao, Syed G. Musharraf, Chao Zhao, Aamer Saeed, Ruichang Gao, Noha S. Said, Alessandro Di Minno, Maria Daglia, Zhiming Guo, Shaden A.M. Khalifa, Hesham R. El-Seedi, Arctium lappa (Burdock): Insights from ethnopharmacology potential, chemical constituents, clinical studies, pharmacological utility and nanomedicine, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 158, 2023, 114104, ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2022.114104. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332222014937)
4. Annunziata G, Barrea L, Ciampaglia R, Cicala C, Arnone A, Savastano S, Nabavi SM, Tenore GC, Novellino E. Arctium lappa contributes to the management of type 2 diabetes mellitus by regulating glucose homeostasis and improving oxidative stress: A critical review of in vitro and in vivo animal-based studies. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2213-2220. doi: 10.1002/ptr.6416. Epub 2019 Jun 24. PMID: 31232489.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.