Brusturele – planta care ia durerea din corp!

Brusturele este pe bună dreptate considerat un mare vindecător din natură. Dacă urzica este regina, brusturele ar putea fi regele!

Utilizările sale ca aliment și medicament datează din antichitate.

Brusturele – planta care ia durerea din corp!

Brusturele – planta care ia durerea din corp: Matt Lavin

Dr. biolog Virginia Ciocan spune că dacii, la fel ca și vechii greci, egipteni și chinezi, consumau rădăcina de brusture ca legumă.

Această plantă are numeroase beneficii, datorate proprietăților sale adaptogene și depurative.

Brusturele ajută la eliminarea toxinelor din sânge, producând astfel o curățire generală a corpului.

Este totodată diuretic și tonic. Rădăcina tratează diverse afecțiuni interne și boli de piele.

Frunza de brusture – leac din vechime pentru dureri

Strămoșii noștri foloseau frunzele deseori pentru alinarea durerilor. Leacurile lor s-au transmis din generație în generație și astfel s-au păstrat până astăzi.

Chiar și în zilele noastre, unii oameni se treatează de dureri cu frunze de brusture.

Dr. Marc Bosquet scrie în una din cărțile sale că frunzele verzi ale brusturelui se pot aplica extern, oriunde există o durere a corpului.

Calmează diverse tipuri de dureri – reumatice, articulare, cervicale etc.

Citește șiFrunza de brusture ameliorează discopatia cervicală, spondiloza lombară și durerile reumatice

Frunzele se pot pune ca atare pe regiunea dureroasă. Alții le zdrobesc înainte, cât să lase puțină sevă, apoi le aplică.

Decoctul de brusture era folosit în trecut pentru furuncule, ulcere, mătreață și afecțiuni reumatice.

Aplicate sub formă de cataplasmă, frunzele de brusture contribuie la scăderea umflăturilor gutoase și a tumorilor, tratarea vânătăilor și a inflamațiilor în general.

Frunza de brusture zdrobită era aplicată pe picioare de locuitorii din mediul rural din multe țări.

Cataplasma este utilă și în luxații, entorse, arsuri și răni. Masajul cu decoct de brusture alină durerile reumatismale.

Prof. dr. Constantin Pârvu spune că frunzele de brusture trebuie culese înainte ca planta să înflorească, adică în intervalul mai-iunie.

Citește șiCompresă cu brusture, turmeric și ghimbir pentru dureri de genunchi, mâini, încheieturi

Cel mai cunoscut leac este însă maceratul. Frunzele de brusture se pun în spirt sau alcool și se lasă un sfert de oră, apoi se pune pe locul care doare.

Cataplasma se fixează cu un bandaj și se lasă să acționeze câteva ore, sau peste noapte.

Studii

Un studiu a arătat că și tratamentul intern cu brusture are efecte bune în dureri.

Oamenii de știință din Iran au descoperit că ceaiul de rădăcină de brusture scade inflamația la pacienții cu osteoartrită la genunchi.

Participanții au consumat 3 căni de ceai pe zi, la jumătate de oră după masă, în cadrul unui tratament cu acetaminofen sau glucozamină. Ceaiul a fost preparat din 2 g de rădăcină de brusture și 150 ml de apă.

Leacuri cu brusture de la cititori

În continuare vă prezentăm câteva leacuri de la cititorii site-ului nostru, care au folosit brusturele cu succes în diverse afecțiuni externe.

„Eu i-am pus mamei comprese pentru tromboflebite la picioare. Face minuni” – Cristina Giba.

„Frunza de brusture înmuiată în spirt am făcut-o și eu și chiar am avut rezultate. Nu puteam să-mi îndoi genunchii și aveam dureri de vai de mine. Și mi-a trecut. Încercați, că nu e nici scumpă!” – Mariana Mihalciuc Luchian.

„Am folosit-o pentru dureri de coloană, simplă. O țineam până se usca și o înlocuiam cu alta proaspătă, câteva zile la rând. Și purtam peste ea un maieu mai strâns” – Elena Thijov.

„Am făcut acest experiment de 3 ori a câte 7 zile. Chiar a dat rezultate. Amețelile (de la cervicală) nu mai sunt așa intense și pot, în sfârșit, să ies pe stradă” – Deborah Giulia Simedru.

„Este o metodă veche și are rezultate bune. Am folosit atât brusture cu spirt, cât și varză zdrobită, numai 4 zile. A dat randament pe o perioadă de timp. Nu se „vindecă” spondiloza cervicală numai cu brusture și varză, dar să ai grijă la frig și la curent de aer rece” – Gica Borza.

„Am folosit acest remediu acum 2 ani, timp de 30 de zile pentru un pinten la picior. Nu cred că este o vindecare, dar o ameliorare reală este cu siguranță. Nu mai simt nici o durere la picior” – Dorina Sculean.

„Este o metodă foarte bună de a trata furunculele și arsurile. Se aplică pe rană și se fixează cu leucoplast. Sau se leagă cu pansament în cazul arsurilor. Nu rămân cicatrici” – Mathe Elena.

„Cu frunze proaspete de brusture am scăpat de dureri la coloană” – Floarea Petcu.

„Personal, am pus frunze de brustur pe călcâiele care erau crăpate – peste noapte, cu pufușorul pe piele (nu le-am spălat, că nu erau strâns lângă drum). Am încălțat șosete. Peste câteva nopți călcâiele se fac ca la copii” – Ada Revenco-Panciuc.

„Eu l-am folosit în tratamentul meu împotriva cancerului. Și de 6 ani sunt bine!” – Geo Velcea.

Mulțumim tuturor celor care ne-au lăsat comentarii și au împărtășit cu noi experiențele lor pozitive cu această plantă.

În speranța că v-au fost utile, vă încurajăm și pe voi să lăsați un comentariu. Dacă știți și voi alte leacuri utile, scrieți-le dedesubt, pentru ca și alții să se folosească de ele!

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Brusture, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, trad. de Nicolae Constantinescu, Editura Nicol, București, 2014, p. 164
2. Virginia Ciocan, Brustur, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, p. 149
3. Botanical.com, Burdock: https://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/burdoc87.htm
4. Enciclopedia Plantelor Medicinale, Brusture, p. 19
5. Prof. Dr. Constantin Pârvu, Brustur, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2o00, pp. 70-80

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.