De ce este bine să avem o cutie cu CREMĂ de PĂTLAGINĂ în casă
Pătlagina este folosită din antichitate pentru vindecarea bolilor, de la tuse și constipație până la răni. Este prescrisă într-un spectru larg de afecțiuni, sub numeroase forme: semințe prăjite, decoct, sirop, unguent, gargară, clisme, supozitoare vaginale, picături nazale și oculare.
Studiile recente au confirmat câteva din proprietățile sale tradiționale:
– antiinflamatoare
– antitusive
– antipiretice
– anti-infecțioase
– antihemoragice
– diuretice
– laxative
– astringente
– hemostatice
– diuretice
Un studiu din 2017 a arătat că pătlagina are de asemenea efecte vindecătoare asupra pielii. Este antiulceroasă, antidiabetică, antioxidantă, antibacteriană și antivirală. Are efecte protectoare asupra ficatului și tractului gastrointestinal. Are capacitatea de a combate oboseala și cancerul și efectele radicalilor liberi.
Aceste beneficii se datorează conținutului de substanțe chimice cu efecte terapeutice, precum alcaloizi, derivați de acid cafeic, acizi grași, polizaharide și vitamine.
Investigațiile de natură fitochimică au arătat că pătlagina cu frunze late conține de asemenea compuși volatili, cumarine, steroli, triterpenoizi, mucilagii, grăsimi, uleiuri, și flavonoide.
Cuprins
Crema de pătlagină – indicații terapeutice
Această plantă este deseori comercializată sub formă de unguent sau alifie. Crema de pătlagină are efecte emoliente, cicatrizante și antiinflamatoare. Este un remediu naturist bun de avut în casă, datorită diverselor sale aplicații terapeutice:
– iritații ale pielii
– herpes
– ulcer varicos
– inflamații articulare
– bursită
– tenosinovită
– ten uscat
– riduri
– cicatrici
Frunzele de pătlagină au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea rănilor. Planta reduce inflamația și daunele provocate la nivelul țesuturilor de bacterii, traume fizice, traume chimice, căldură sau alte fenomene. Reduce roșeața, febra, edemul (umflătura) și durerea de la nivelul țesuturilor afectate.
Din punct de vedere dermatologic, pătlagina este utilă în controlul urticariei acute.
Extractele de pătlagină s-au dovedit eficiente împotriva mai multor specii de bacterii, precum Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Stafilococul auriu, Stafilococul epidermic, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis și Salmonella enteritidis.
Cum se folosește
Crema de pătlagină se aplică de 2-3 ori pe zi pe locul afectat. Pentru a evita eventuale efecte adverse, testați produsul pe o porțiune mică de piele (antebraț) și observați dacă apar simptome de hipersensibilitate, dermatită sau reacții alergice.
Pătlagina poate fi folosită sub formă de ceai, sirop, tinctură sau alte preparate pentru tratarea tusei, bronșitei cronice infecțiilor, febrei, constipației, sângerărilor și inflamațiilor.
Studiile recente au arătat că extractul de pătlagină poate împiedica dezvoltarea tumorilor și a infecțiilor. Datorită activității sale imunomodulatoare, pătlagina ajută la înmulțirea limfocitelor.
Cercetătorii au demonstrat că extractele apoase de pătlagină pot îmbunătăți leucemia, carcinomul și infecțiile virale.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4338, 4495, 10397, 10395′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Younes Najafian, Shokouh Sadat Hamedi, Masoumeh Kaboli Farshchi, and Zohre Feyzabadi, „Plantago major in Traditional Persian Medicine and modern phytotherapy: a narrative review”, articol publicat în Electron Physician Journal. 2018 Feb; 10(2): 6390–6399, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878035/
2. Adom MB, Taher M, Mutalabisin MF, Amri MS1, Abdul Kudos MB, Wan Sulaiman MWA, Sengupta P, Susanti D, „Chemical constituents and medical benefits of Plantago major”, articol publicat în jurnalul Biomedicine & Pharmacotherapy. 2017 Dec;96:348-360, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29028587
Multumesc! As adauga ca frunza de patlagina pusa pe o rana cu puroi, pe un furuncul, curata , absoarbe puriul si vindeca. Trebuie puse frunze spalate si e necesar sa le schimbi cam de doua, trei ori pe zi. Peste ele punem bineinteles un bandaj.