Cremă de TĂTĂNEASĂ – utilă în FRACTURI, ENTORSE, DURERI articulare, reumatice și musculare

Tătăneasa este una din cele mai utile plante pentru probleme articulațiilor și ligamentelor. Este bogată în mucilagii și alantoină – cea mai importantă substanță pe care o conține, cu proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante.

Academicianul Ovidiu Bojor scrie în cartea „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că în prezent, este interzisă administrarea internă a plantei. Acest lucru se datorează conținutului de alcaloizi pirolizidinici, care au efecte cancerigene și toxice asupra ficatului.

Crema de tataneasa

_____________________________

Tătăneasa – uz extern

Cu toate acestea, utilizările sale externe sunt deosebit de valoroase. Tătăneasa reduce inflamațiile și ajută la cicatrizarea pielii.

Tătăneasa poate fi folosită extern sub formă de ceai – pentru spălături, comprese sau gargară, sau sub formă de tinctură, creme, unguente sau alifii.

Soluția pentru gargară se prepară din 4-5 lingurițe de rădăcină de plantă și 1 cană cu apă. Se fierb timp de 20 de minute.

După strecurare, ceaiul obținut se folosește la clătirea gurii sau gargară în caz de gingivită, stomatită, abcces dentar sau răni (închise).

În același scop se poate folosi și tinctura de tătăneasă, care se prepară în casă din 10 g de rădăcini și 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat vreme de 8 zile, apoi se strecoară. Se diluează cu apă fiartă și răcită și apoi se folosește.

  

Alifia sau crema de tătăneasă poate fi folosită în fracturi, entorse, dureri reumatice, dureri articulare sau musculare. Are efecte antiinflamatoare, revulsive, cicatrizante și ajută la formarea călușului.

Se aplică pe locul afectat, de 2 ori pe zi. 

Precauții și contraindicații

Nu consumați produse pe bază de tătăneasă intern. Au fost semnalate intoxicații severe în urma ingerării rădăcinii de tătăneasă. La nivel extern, nu trebuie aplicată pe răni deschise.

_____________________________

Sursă: Ovidiu Bojor, Tătăneasa, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 220-221

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Claudine Bauer

    Cum se prepara unguentul de tataneasa?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.