ROZMARINUL – un leac bun pentru DEPRESIE, ANXIETATE, INSOMNIE și MEMORIE

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este una din acele plante medicinale înzestrate cu numeroase calități vindecătoare. Conține compuși cu acțiune antibacteriană, antiinflamatoare și antioxidantă.

Efectele sale asupra creierului și sistemului nervos au fost evidențiate în numeroase studii.

Rozmarin

ROZMARINUL – PROTECTOR NEUROLOGIC

O cercetare publicată în Therapeutic Advances in Psychopharmacology sugerează că mirosul de rozmarin poate îmbunătăți concentrarea, performanța, viteza, acuratețea și dispoziția unei persoane.

Oamenii de știință au descoperit în rozmarin un compus numit acid carnosic care combate efectele distructive ale radicalilor liberi asupra creierului.

Studiile pe șobolani au arătat că această plantă este benefică în cazul unui accident vascular cerebral prin faptul că protejează creierul de daune și ajută recuperarea.

Datorită efectelor sale antioxidante și neuroprotectoare, previne îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv, atât la tineri, cât și la adulți și vârstnici (inclusiv la cei suferinzi de boala Alzheimer).

________________________

Cercetările recente au indicat că rozmarinul reduce simptomele de depresie și anxietate și îmbunătățește somnul și memoria la tineri.

Un studiu clinic realizat de Universitatea de Științe Medicale Kerman din Iran pe 68 de studenți la medicină, cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani, a arătat rozmarinul a îmbunătățit punctele de anxietate, depresie, memorie și somn.

Cercetătorii au fost folosite frunze și flori de rozmarin proaspăt culese, uscate și măcinate sub formă de pudră, apoi introduse în capsule, fiecare capsulă conținând 500 mg de pulbere de rozmarin. Tratamentul a durat 30 de zile.

Vezi și ROZMARINUL, elixirul TINEREȚII – întărește persoanele anemice, slăbite și obosite

________________________

MASAJ CU ULEI DE ROZMARIN

Un studiu din 2009, efectuat de Universitatea Srinakharinwirot din Tailanda a arătat că masajul cu ulei de rozmarin a crescut semnificativ starea de bine la persoanele adulte sănătoase. Participanți au raportat că s-au simțit mai atenți, mai vigilenți, mai viguroși și mai veseli după masajul cu rozmarin.

Botanistul James Duke spune că uleiul de rozmarin este remediul preferat al specialiștilor în aromaterapie pentru tratarea depresiilor.

Efectele sale revitalizante se datorează unui compus numit cineol, care produce o stimulare a sistemului nervos central.

Un masaj cu câteva picături de ulei esențial de rozmarin diluate cu un ulei vegetal sau cu o loțiune de corp nu are cum să dăuneze.

Rozmarinul poate fi util în oboseala nervoasă, dispoziție proastă, agitație, neliniște sau inapetență cauzată de depresie.

Poate fi administrat sub formă de ceai, de 2 ori pe zi, sau sub forma unei capsule pe zi.

________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Rozmarinul este sigur în doze mici. Administrat în cantități mari, poate provoca efecte adverse, precum vărsături, spasme, edem pulmonar, comă sau pierderea sarcini. Femeile gravide trebuie să evite suplimentarea cu rozmarin.

Rozmarinul poate afecta și acțiunea unor medicamente, precum anticoagulante (Warfarină, Aspirină, Clopidogrel), inhibitori ACE, diuretice sau litiu.

________________________

Surse:

1. Heal Natural, Rosemary Herb Reduces Anxiety, Depression and Insomnia: https://www.realnatural.org/rosemary-reduces-anxiety-depression-insomnia/

2. Medical News Today, Everything you need to know about rosemary: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370.php

3. Holistic Health Herbalist, Healing Depression Naturally: https://www.holistichealthherbalist.com/healing-depression-naturally/

4. James A. Duke, Depresia, Farmacia Verde, Editura All, București, 2009, p. 158

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.