ROZMARINUL, elixirul TINEREȚII – întărește persoanele anemice, slăbite și obosite

Asemenea țelinei, rozmarinul are un efecte tonice asupra organismului, fiind extrem de util în alimentația persoanelor anemice, obosite, debile sau slăbite din cauza unor boli.

Eficacitatea acestor plante se datorează acțiunii lor stimulatoare asupra corticosuprarenalelor. Atunci când aceste glande nu funcționează cum trebuie, pot să apară stări de oboseală, slăbiciune, stres și multe alte probleme de sănătate.

Rozmarinul – Tonic General

Specialistul în fitoterapie Constantin Milică de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași susține că persoanele care consumă rozmarin au parte de o înzdrăvenire a tuturor organelor interne și o îmbunătățire a stării de spirit, datorită efectelor energizante ale acestei plante.

Efectele benefice ale rozmarinului se adresează și creierului, fiind un întăritor excelent pentru funcțiile cerebrale. Acesta îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea.

Mai mult, rozmarinul este o plantă care ajută la păstrarea tinereții, fiind considerat un inamic al îmbătrânirii premature. Este util și în reducerea durerilor reumatice și tratarea paraliziei.

Asemenea altor plante aromatice, rozmarinul poate fi cultivat la ghiveci și crescut în casă. Are nevoie de căldură și lumină. Se folosesc atât frunzele, cât și inflorescențele.

Indicații terapeutice

– reglarea sistemului nervos
– insomnie, nervozitate, angoasă
– migrene, vertij, dureri de cap pe fond nervos
– depresie psihică, anxietate
– dezechilibre emoționale
– oboseală cronică
– surmenaj fizic și psihic
– debilitate, slăbiciune
– probleme de memorie și concentrare
– astenie, convalescență

– reumatism cardioarticular și degenerativ
– nevralgii, dureri articulare și musculare
– poliartroză, sciatică
– contuzii, luxații

– pietre la rinichi
– edeme renale
– retenție urinară
– colici nefritice

Moduri de administrare

Rozmarinul se poate adăuga ca aromatizant în mâncăruri, sau se poate consuma sub formă de infuzie. Se folosesc 20 g de vârfuri înflorite la 1 litru de apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau câte 1-2 căni pe zi, după mese.

Vinul de rozmarin este unul din cele mai populare remedii pentru colesterol mărit, oboseală, stres și astenie. Se pun 50 g de frunze verzi într-un litru de vin roșu natural și se lasă 5 zile la macerat, agitându-se zilnic recipientul. Se bea câte 1 păhărel (de 30-50 ml) după mese.

La fel de eficiente sunt maceratul și tinctura de rozmarin. Maceratul se prepară din 15 g de frunze și flori, lăsate într-un litru de apă rece peste noapte. A doua zi, amestecul se încălzește și se strecoară. Se bea câte 1 cană, de 1-3 ori pe zi.

Tinctura se prepară din 10-15 g de frunze uscate de rozmarin, 200 ml de apă și 200 ml de alcool de 70%. Se lasă la macerat vreme de 10-14 zile, apoi se strecoară și se păstrează în sticluțe brune.

Se ia câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi. Se face o cură de 3-4 săptămâni, pentru tratarea oboselii, slăbiciunii, asteniei, debilității fizice și a leșinului. Acest remediu ajută la întărirea memoriei, la tratarea hipotensiunii arteriale, a aterosclerozei coronariene, a sclerozei cerebrale și a colicilor abdominale.

Rozmarinul se poate folosi și extern. Se pun 50 g de vârfuri înflorite de rozmarin la fiert într-un litru de apă timp de 5 minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară și se adaugă în apa de baie sau se folosește sub formă de comprese în reumatism, edemele ale gambelor, dureri musculare, mătreață.

Tinctura de rozmarin se diluează cu apă fiartă și răcită și apoi se folosește sub formă de comprese sau masaj pentru paralizia facială, hemipareză, reumatism, contuzii, luxații.

Sursă: http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/03/rozmarinul-tonic-garantat-pentru-copii-anemici-si-batrani-obositi/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.