SEMINȚELE de IN au o valoare medicinală excepțională (+ modul corect de administrare)
Inul (Linum usitatissimum) este una din cele mai vechi plante cultivate, avându-și originile în Egipt. Astăzi este plantată în aproape toată lumea, fiind utilizată în industria alimentară, a hârtiei, hainelor și a remediilor naturiste.
În scop terapeutic se folosesc semințele. Prin presarea lor la rece se extrage uleiul de in, folosit ca aliment și medicament.
Cuprins
Beneficii
Semințele de in sunt deosebit de benefice pentru tractul digestiv. Ajută inclusiv la prevenirea unor boli cronice, precum diverticulită și colită ulcerativă.
Eficiența lor se datorează conținutul bogat în fibre și mucilagiu. Absorb o cantitate mare de lichid și extrag toxinele din corp. Au efecte laxative, fiind recomandate atât în constipație, cât și în diaree.
Uleiul din semințe de in conține o cantitate mare de acizi grași esențiali. Aceștia devin disponibili pentru organism și sunt absorbiți doar dacă semințele sunt consumate după ce au fost zdrobite sau măcinate.
Cei mai importanți sunt acidul linoleic și acidul linolenic, care ajută în mod deosebit la prevenirea bolilor de inimă și buna dezvoltare a fătului.
Un studiu clinic a arătat că acizii grași din uleiul de semințe de in îmbunătățesc simptomele de ADHD (deficit de atenție).
Semințele de in ajută la scăderea nivelului de colesterol, tensiune arterială și homocisteină (o proteină asociată cu dezvoltare afecțiunilor cardiace).
Un tip de fibre din semințele de in, numite lignine, sunt transformați în tractul digestiv de bacteriile bune în compuși care reduc dimensiunea tumorilor și combat cancerul.
Ligninele au de asemenea o acțiune asemănătoare estrogenului din corp, care ajută la modularea nivelurilor hormonilor și implicit la reglarea hormonală în menopauză și sindromul premenstrual.
Nu trebuie omise proprietățile antiinflamatoare ale semințelor de in, care pot fi utile persoanelor care suferă de artrită reumatoidă, psoriazis și alte boli care au la bază o inflamație cronică.
________________________________________________________________________________________________________
Mod de administrare și doză zilnică
Semințele de in trebuie măcinate și înmuiate înainte de consum. De asemenea, este necesar să se bea o cantitate mare de apă deoarece acestea absorb mult lichid din corp în timpul digestiei.
Pentru copiii peste 12 ani și adulți, doza recomandată este de 15-10 g de semințe pe zi sau 1-2 linguri de ulei sau 1-2 capsule cu ulei de semințe de in pe zi.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani pot primi jumătate din doza zilnică recomandată adulților. În constipație este suficientă 1 linguriță de ulei de in.
Doza maximă pentru adulți este de 60 g de semințe pe zi sau 20 g de ulei de semințe de in pe zi.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani pot primi jumătate din doza zilnică recomandată adulților.
________________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
Semințele de in pot afecta eficacitatea unor medicamente, precum cele utilizate pentru subțierea sângelui (aspirină, warfarină), pentru diabet (insulină) sau contracepție și terapia de substituție hormonală.
Persoanele care suferă de diabet, probleme de prostată și schizofrenie trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma semințe sau ulei de in.
Semințele de in nu sunt indicate copiilor sub 6 ani, decât sub strica supraveghere a medicului.
O cură cu semințe sau ulei de in nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 zile consecutive.
________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Herbal Resource, Flaxseed – Health Benefits and Side Effects: https://www.herbal-supplement-resource.com/flaxseeds-oil.html
Intai macinate si apoi inmuiate ??Si se consuma doar 2..3.zile z??
Eu le consum de trei ani