Seminţe de Chimen – Beneficii, Tratamente Pentru Diferite Boli

Chimenul este un condiment miraculos, folosit cu scop terapeutic încă de pe vremea Egiptului antic. Astăzi, această plantă creşte în toată lumea, dar mai ales găsim seminţele de chimen incorporat în produse de patiserie. Pe timpuri, strămoşii noştri puneau seminţe de chimen în vin sau în ţuică, pentru a stimula pofta de mâncare.

Cuprins

Tratamente naturiste cu seminţe de chimen

În tradiţia populară, seminţele de chimen se mai numesc şi chimion sau secarea. Seminţele de chimen sunt considerate un panaceu al medicinii naturiste. Tratează o serie de probleme respiratorii şi infecţioase, digestive, gastrice şi intestinale.

seminte de chimen beneficii• Astenie psihică şi depresie

Seminţele de chimen conţin un ulei volatil cu efecte extraordinare asupra psihicului. Ele întăresc nervii, stimulează circulaţia cerebrală şi cresc tonusul mental. Pentru tratarea tulburărilor de concentrare, depresie şi sumernaj psihic, se poate lua tinctură de chimen, câte 4 linguri pe zi. Cura durează 30 de zile.

• Astm şi bronşită cronică

Inhalaţiile cu aburi de fiertură de chimen eliberează căile respiratorii şi tratează bronşită. Se poate bea infuzie combinată de seminţe de chimen. Uleiul volatil conţinut are efecte expectorante puternice, antiinflamatoare, antibiotice şi antiseptice. Persoanele care suferă de astm alergic pot de asemenea consuma seminţe de chimen în ceai sau sub formă de inhalaţie.

• Lipsă de fier, anemie, slăbiciune

Pentru întărirea organismului şi stimularea pozitivă a metabolismului, se recomandă o cură cu infuzie combinată de chimen. Se bea câte o cană dimineaţa şi seara, pe stomacul gol. Acest tratament este recomandat şi în anemie, anemie feriprivă, sau în deficit mare de fier. Fierul conţinut de seminţele de chimen este mult mai uşor şi complet absorbit de corp decât cel luat din alte suplimente sau alimente.

• Diaree, colită de fermentaţie

Se recomandă pulbere de seminţe de chimen combinată cu pulbere de frunze de mentă. Efectul este sigur în ceea ce priveşte remedierea problemelor diestive. Se iau câte 4-6 linguriţe de pulbere, pentru relaxarea stomacului şi eliminarea balonării sau a gazelor intestinale. Cura durează 1-3 săptămâni.

• Gastrită

Pentru reglarea sucurilor gastrice acide, pentru calmarea stomacului şi vindecarea mucoasei gastrice, se beau câte 2-3 căni de infuzie combinată de seminţe de chimen pe zi. Cura durează 2 săptămâni. După o pauză de 10 zile, tratamentul se poate relua.

• Sindromul colonului iritabil

Se beau câte 2-3 căni de infuzie de seminţe de chimen pe zi, timp de 4 săptămâni, urmate de 5-7 zile pauză. Tratamentul este util şi pentru crampe abdominale.

• Colesterol şi trigliceride mari

Se bea câte un litru de infuzie combinată de seminţe de chimen pe zi, timp de 4 săptămâni, pentru reducerea nivelului colesterolului rău şi a trigliceridelor din sânge. Acest tratament îi fereşte pe diabetici de boli de inimă.

• Prevenirea cancerului

Pentru prevenirea dezvoltării celulelor maligne în corp, se recomandă o cură preventivă cu pulbere de seminţe de chimen, de 2 ori pe an. Se ia câte o linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, timp de 4 săptămâni. Acest tratament protejează stomacul, intestinele, ficatul, pancreasul şi pielea de cancer.

Pentru cancer de colon, se iau câte 7 g de pulbere de seminţe de chimen pe zi, timp de 4 luni. Se face pauză de 2 luni, apoi se poate relua.

Pentru cancerul de piele, se poate folosi acelaşi tratament ca în cancerul de colon, plus masarea pielii afectate cu ulei de chimen.

• Menopauză şi postmenopauză

Se iau zilnic câte 3 linguriţe de pulbere de seminţe de chimen, timp de o lună, urmată de o lună pauză. Tratează simptomele specifice ale menopauzei: astenie, depresie, hirsutism, osteoporoză.

• Seminţe de chimen pentru mămici şi bebeluşi

Viitoarele mame care doresc să beneficieze de mai mult lapte matern, pot adăuga seminţe de chimen în dieta lor zilnică: în supe sau alte mâncăruri. Pentru durerile de burtă sau crampe abdominale la copii, se poate administra ceai din seminţe de chimen. Sau, se pot pune seminţe de chimen pisate în baia sugarilor, în cazul colicilor.

Seminţe de chimen – Contraindicaţii şi precauţii

Nu se recomandă chimenul persoanelor alergice. Femeile gravide vor consuma chimen cu prudenţă. Depăşirea dozei de 7 g pe zi poate duce la avort. Pediatrii spun că la bebeluşi administrarea internă a seminţelor de chimen poate fi periculoasă. Extern nu sunt probleme. Mai bune sunt seminţele de fenicul pentru copiii mici.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.