Genţiana Plantă Medicinală Puternică: Uz Intern şi Extern

Genţiana (Gentiana cruciata) este o plantă medicinală antică, folosită de 2.000 de ani ca un leac amar la gust, dar vindecător pentru bolile de ficat, bilă şi stomac. Se ştie că plantele înzestrate cu substanţe amare sunt capabile să trateze afecţiunile hepato-biliare şi renale.

gentianaDenumită şi regină a plantelor miraculoase, Genţiana a fost de la început utilizată de medicii naturişti români ca tonic digestiv şi anti-toxic pentru organism.

Genţiana – Uz intern

• Boli endocrine – hipotiroidie

Se ia câte o linguriţă de tinctură de genţiană, de 4 ori pe zi. Cura durează 3 luni, apoi se face o pauză de 15-30 de zile.

Genţiana stimulează funcţia metabolismului şi reglează secreţia hormonilor tiroidieni.

• Balonare, constipaţie, indigestie, gastrită hipoacidă

Principiile active secretate de rădăcina de genţiană se dovedesc a fi un leac senzaţional pentru tulburările digestive.

Pentru eliberarea bilei şi a sucurilor gastrice, pentru remedierea constipaţiei atone sau dispepsiei, se recomandă un sfert de pahar de macerat la rece de genţiană, de 4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Cura durează 3-6 săptămâni.

Pentru indigestie şi gastrită hipoacidă, se ia câte o linguriţă de tinctură de genţiană, diluată în apă, cu 15 minute înainte de cele 3 mese ale zilei. Cura durează între 3 şi 5 săptămâni.

• Afecţiuni ale ficatului

Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere de genţiană, de 3-4 ori pe zi, timo de 6-12 săptămâni. Genţiana curăţă şi regenerează ficatul şi combate apariţia virusului hepatic A, hepatitei cronice sau acute.

• Crize biliare, dischinezie biliară

Se ia câte o linguriţă de tinctură de genţiană diluată într-un sfert de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi – dimineaţa, la prânz şi seara cu 15 minute înainte de mesele principale. Dacă crizele biliare se manifestă rar, cura cu tinctură de genţiană se face doar 3 săptămâni. Persoanele care au probleme cu bila deseori, pot urma o cură cu genţiană de 2 luni, apoi vor face o pauză de 2 luni.

Genţiana stimulează evacuarea bilei, şi efectele se văd imediat, mai ales când tinctura este consumată pe stomacul gol. Acest tratament este indicat şi pentru prevenirea litiazei biliare.

• Lipsă de vigoare, slăbiciune

Pentru întărirea inimii şi trupului, se recomandă câte o jumătate de linguriţă de pulbere de genţiană, de 4 ori pe zi. Cura durează 14 zile, cu 14 zile pauză.

Genţiana – Uz extern

• Cancer bucal

Se face gargară cu decoct combinat de genţiană, de 3 ori pe zi, timp de 15 minute, pentru distrugerea celulelor maligne şi combaterea dezvoltării lor. Tratamentul durează o lună, cu 15 zile pauză, apoi se poate reula.

• Răni deschise şi minore

Se pun comprese cu tinctură de genţiană până se opreşte sângerarea, apoi se aplică şi cataplasme cu genţiană, pentru cicatrizarea rapidă a rănii şi regenerarea pielii.

• Cancer de piele

Se aplică pe leziunile pielii cataplasme cu rădăcină de genţiană, preparate din pulbere de genţiană şi apă călduţă, amestecate ca o pastă. Se aplică folosind un tifon, şi se ţine 1-3 ore.

Genţiana – Contraindicaţii şi precauţii

Genţiana nu se administrează în bolile cronice: ulcer gastroduodenal sau gastrită hiperacidă. Nu este indicată nici femeilor însărcinate.

Gustul puternic amar al plantei poate provoca greaţă, dureri abdominale sau de cap. De aceea se va începe cu doze mici. Dacă reacţiile adverse persistă, se intrerupe tratamentul cu genţiană.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.