5 plante medicinale pe care le poți cultiva în casă, la ghiveci

Creșterea plantelor de apartament este o îndeletnicire plăcută, care aduce atât satisfacție, cât și beneficii sănătății. Mai ales dacă vorbim despre plante medicinale.

Da, există diverse soiuri de plante de interior care au calități terapeutice. Descoperă câteva din ele în rândurile de mai jos.

5 plante medicinale pe care le poti creste in casa, la ghiveci

5 plante medicinale pe care le poti creste in casa, la ghiveci

5 plante medicinale pe care le poți crește în casă

Plantele de interior au în general multe frunze și îmbunătățesc calitatea aerului din casă.

Prezența lor poate reduce de asemenea nivelul de stres și durerile de cap.

Dacă vei opta pentru specii de plante medicinale, te vei bucura de mult mai multe beneficii din partea lor.

Citește și – 9 plante de interior care purifică aerul de toxine și compuși nocivi

Aloe vera

Pe primul loc în topul plantelor medicinale pe care le poți crește în interior este aloe vera.

Este una din cele mai cunoscute și apreciate plante vindecătoare. Poate fi folosită în tot felul de probleme ale pielii.

Gelul din frunzele sale cărnoase calmează rapid iritațiile, arsurile minore și rănile ușoare.

Are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și regenerante.

Puteți cumpăra un ghiveci cu aloe de la magazinele de plante. Udați-o doar atunci când pământul s-a uscat complet la suprafață, o dată pe săptămână.

Țineți ghiveciul într-un loc călduros, undeva lângă geam. Necesită lumină și o temperatură de 21-26 de grade Celsius ca să crească.

Menta

O plantă ușor de cultivat în ghiveci, menta este întotdeauna folositoare în casă.

Frunzele ei aromate conțin acid rozmarinic, flavonoide (ex. luteolină, hesperidină și eriocitrină) și uleiuri esențiale (mentol și menton).

Din ele putem obține un ceai benefic pentru calmarea stomacului și a psihicului.

Ceaiul de mentă ajută la relaxarea țesutului gastrointestinal. Produce efecte analgezice și anestezice la nivelul sistemului nervos central și periferic.

Ceaiul de mentă are totodată efect răcoritor.

Studiile in vitro au arătat că menta are activități antivirale și antimicrobiene, antioxidante puternice și antitumorale. Mai mult decât atât, modulează activitatea sistemului imunitar.

Ghiveciul cu mentă trebuie amplasat pe un pervaz, deoarece necesită lumină.

Udată cu regularitate, planta va supraviețui de la un an la altul.

Citește și – Mirodenii vindecătoare la ghiveci: ce plante poţi cultiva în casă

Busuiocul

O altă plantă aromată care poate da un ceai parfumat și benefic sănătății este busuiocul.

Puteți găsi busuioc la ghiveci în piață sau chiar în hypermarketuri, la raionul de plante aromatice.

Consumul de busuioc ajută la scăderea tensiunii arteriale, a grăsimilor și a zahărului din sânge.

Are efecte cardiotonice, antidiareice, anaglezice la nivel abdominal, antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene. Conține compuși activi împotriva bacteriilor gram-pozitive și negative și împotriva fungilor.

În medicina tradițională este folosit împotriva anxietății, a durerilor de cap și a migrenelor, a durerilor nervoase, a tusei, febrei și răcelilor, a tulburărilor digestive, a afecțiunilor pectorale și pulmonare și a crampelor menstruale. Studiile au arătat că ajută memoria.

Crește ușor, dacă este ținut la lumină, într-un loc ferit de umezeală și la  o temperatură cuprinsă între 10 și 21 de grade Celsius.

Trebuie udat des și puțin, doar la bază.

Frunzele pe care vreți să le folosi la gătit sau la ceai se rup pur și simplu. Altele noi vor crește repede la loc.

Cimbrul

O plantă care dă mâncărurilor o savoare deosebită, dar care este totodată înzestrată și cu proprietăți curative.

Cimbrul este antimicrobian, antioxidant, antiinflamator și antiseptic. Poate fi preparat sub formă de ceai sau sirop pentru tuse sau răceli.

Are efect energizant și trebuie administrat în prima parte a zilei.

Ghiveciul cu cimbru se pune pe pervaz sau într-o cameră însorită. Trebuie ținut la o temperatură de 16-21 de grade Celsius. Se udă de 1-2 ori pe săptămână.

Citește și – Plante cu efecte purificatoare și relaxante pe care e bine să le ții în casă pentru a dormi mai bine noaptea

Echinaceea

Deși nu face parte din familia plantelor aromatice, echinaceea este extrem de utilă sănătății.

O putem folosi împotriva răcelilor și a infecțiilor. Întărește sistemul imunitar și apărarea antioxidantă a corpului.

Din această plantă se poate face ceai sau tinctură.

Echinaceea trebuie plantată într-un ghiveci mare.

Din cauză că cresc mari, plantele trebuie divizate și împărțite anual în alte ghivece.

Semințele de echinaceea se plantează în ghivece toamna și se lasă afară.

La fel ca celelalte plante listate mai sus, echinaceea are nevoie de lumină bogată și de o temperatură medie, cuprinsă între 18 și 21 de grade Celsius.

Trebuie udată când solul s-a uscat complet.

Surse articol:

1. Helen C., 5 Medicinal herbs to grow indoors, Herba Zest: https://www.herbazest.com/wellness/5-medicinal-herbs-to-grow-indoors
2. Liz Baessler, Coneflowers in a pot – tips on caring for container grown coneflowers, Gardening Know How: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/coneflower/container-grown-coneflowers.htm
3. Rajesh K Joshi, Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Ocimum basilicum L. (sweet basil) from Western Ghats of North West Karnataka, India, Anc Sci Life. 2014 Jan;33(3):151-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25538349/
4. Diane L McKay, Jeffrey B Blumberg, A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
5. Jose M Lorenzo, Amin Mousavi Khaneghah, Mohsen Gavahian, Krystian Marszałek, Ismail Eş, Paulo E S Munekata, Isabel C F R Ferreira, Francisco J Barba, Understanding the potential benefits of thyme and its derived products for food industry and consumer health: From extraction of value-added compounds to the evaluation of bioaccessibility, bioavailability, anti-inflammatory, and antimicrobial activities, Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(18):2879-2895: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29771598/
6. Shadi Sarahroodi, Somayyeh Esmaeili, Peyman Mikaili, Zahra Hemmati, and Yousof Saberi, The effects of green Ocimum basilicum hydroalcoholic extract on retention and retrieval of memory in mice, Anc Sci Life. 2012 Apr-Jun; 31(4): 185–189: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3644756/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.