Mâna Maicii Domnului – Plantare, Îngrijire și Înmulțire

Când vine vara, cu toții dorim să ne săturăm de miresmele amețitoare ale caprifoiului, însă setea de frumusețea ei parcă mai mult se întețește. Câți nu ne dorim să o avem în curte, în grădină, sau să o plantăm măcar în fața blocului, pentru a ne bucura în fiecare vară de prezența ei ocrotitoare. Mâna Maicii Domnului se plantează ușor, se îngrijește și mai ușor, și se înmulțește văzând cu ochii, devenind în câțiva ani o liană acaparatoare.

Mâna Maicii Domnului – Înmulțire

Mâna Maicii Domnului – Înmulțire

Mâna Maicii Domnului (Lonicera) cucerește chiar și pe cei mai insensibili, cu mirosul divin și florile ei suave. Această plantă crește extrem de repede, atingând câțiva metri în înălțime, și o bogăție de flori.

Caprifoi – Plantare

___________________________________________________________________________________________

Mâna Maicii Domnului se plantează primăvara devreme, după ultimul îngheț, întocmai ca un copac. Se alege un loc cât mai însorit, și un sol bine drenat. Trebuie avut în vedere faptul că planta va crește până la o înălțime de 5 metri sau mai mult, și pe o distanță de 1 metru.

Se iau 2-3 ramuri lemnoase de la cineva cu o tufă sau gard mare, lungi de 15-20 de centimetri. Se curăță de frunze cu un cuțit, cât mai aproape de ramuri, lăsând 2 frunze în vârf, tăiate pe jumătate. Se sapă în locul ales, la o adâncime de o lopată, și se pune în gaură un strat de rumeguș amestecat cu frunze uscate sau paie. Acest amestec organic are rolul de a hrăni și de a proteja rădăcinile plantei pe timp de iarnă.

Se îngroapă în pământ, lăsând afară porțiunea de ramură cu frunze. Se acoperă cu pământ cam până la nivelul celor 2 frunze, și deasupra se pune un pet de plastic.

Atenție! Suportul menit să sprijine dezvoltarea și cățărarea lianei trebuie instalat odată cu plantarea caprifoiului, pentru a nu afecta creșterea ei. Se poate alege un gărduț, un arc sau o scară.

___________________________________________________________________________________________

Mâna Maicii Domnului – Îngrijire

Există 2 secrete ale îngrijirii acestei plante minunate: soarele și apa. După plantare, caprifoiul trebuie udat în mod regulat, cât mai des posibil, pentru că este o plantă iubitoare de apă. Are nevoie de mult soare și de apă. Când apar primele frunzulițe noi, planta se descoperă și se lasă să crească în voie. Se pot tăia ocazional doar vârfurile, pentru a determina frunzele să se desfacă și să crească lăstari laterali.

După primul an de la plantare, trebuie udată doar pe timp de secetă, dacă este cazul, sau când sunt temperaturi foarte ridicate. La 2 ani de la plantare, se mai pot îndepărta crengile uscate sau deteriorate, pentru a încuraja creșterea unor ramuri noi. Mai târziu, caprifoiul se poate tunde în fiecare an de la înflorire, pentru a-i stimula înmulțirea, pentru a–i oferi o anumită formă sau pentru a-i ajusta dimensiunile.

___________________________________________________________________________________________

(Lonicera) Mâna Maicii Domnului – Înmulțire

1. Prin marcotaj

Se îngroapă superficial ramurile plantei care ating pământul, curățând zona de frunze. Se menține solul umed, și până la toamnă, planta va face rădăcini.

2. Prin butași verzi

Se îndepărtează florile de pe butași, lăsând 1-2 frunze în capătul superior. Solul trebuie menținut umed.

3. Înmulțire prin butași semi-lemnificați

Lonicera se poate găsi la magazinele de profil, sau se poate lua de la cineva, sub formă de butași de 10 cm lungime. Aceștia se taie toamna, înainte de începerea perioadei de ploi, și se introduc în pământ amestecat cu nisip. Înmulțirea caprifoiului se poate face toamna sau primăvara. primăvara sau toamna. Pentru a obține un gard viu bogat, butașii trebuie plantați la o distanță de 20-30 cm între ei.

6 comentarii

  1. Multumesc mult am sa incerc sa il conving sa bea ceaiul de cimbru

  2. Este o planta de care te atasezi! Cine o are in gradina stie ce inseamana !

  3. am incercat de multe ori dar nu asa,va multumesc pentru sfat.

  4. Buna ziua.
    Se poate planta si toamna?! Cam in aceasta perioada?!
    Multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.