Dieffenbachia – îngrijire, udare, înmulțire

Dieffenbachia este una din cele mai frumoase, populare și nepretențioase plante decorative.

Atrage prin frunzele mari și lungi, vărgate în culori verde închis și verde deschis sau galben. Există nenumărate soiuri. La noi, cea mai populară varietate este cea cu frunze galbene, conturate cu verde închis pe margini.

Dieffenbachia – ingrijre, udare, inmultire

Dieffenbachia – ingrijre, udare, inmultire: Freepik – www.freepik.com

Cum se îngrijește Dieffenbachia

Dieffenbachia se găsește ușor. Majoritatea magazinelor cu plante decorative o au în stoc. Nu este scumpă, și nici greu de întreținut. Dieffenbachia crește ușor și supraviețuiește în condiții austere.

Dieffenbachia este o plantă veșnic verde. Face parte din familia de plante „Araceae”. Mai este cunoscută și sub numele de „trestie mută”.

Citește și – 9 plante de interior care purifică aerul de toxine și compuși nocivi

Lumină

Dat fiind că este o plantă tropicală, Dieffenbachia are nevoie de lumină. Cel mai bine este să o așezați undeva lângă fereastră.

Cu toate acestea, ea rezistă și în condiții de lumină mai redusă, precum locuri parțial luminate sau semi-umbroase. În schimb, nu va mai crește la fel de bine.

Dacă vreți ca frunzele să își păstreze coloritul frumos și să se dezvolte normal, amplasați-o într-un luminos. Lumina trebuie să fie indirectă.

Temperatură

Ca orice plantă cu origini tropicale, Dieffenbachia are nevoie de un mediu călduros. Temperatura ideală pentru creșterea acestei plante este 15-26 de grade Celsius, indiferent de anotimp.

Dacă este ținută în frig, Dieffenbachia se pot opri din creștere, sau frunzișul va avea de suferit.

Nici temperaturile prea mari nu îi fac bine, deoarece poate „înmuia” planta.

Umiditate

Această plantă are nevoie de umiditate. Din acest motiv, poate fi pusă și în bucătărie sau în baie.

Dacă aerul din casă este uscat, pulverizați frunzele cu apă din când în când pentru a menține un mediu umed în jur.

Sau puteți așeza ghiveciul deasupra o tăviță cu pietre. pietricele în tăviță.

Udare

Plantele Dieffenbachia se bucură de o udare generoasă. Trebuie însă lăsați însă solul să se usuce parțial între două udări. Verificați pământul cu degetul înainte de a uda planta.

Mai precis, udați planta atunci când pământului este uscat la suprafață și umed în adâncime.

În general, această plantă are nevoie de o udare mai deasă în perioada martie și octombrie, când se află în perioada de creștere. Iarna trebuie udată mai rar.

La fel ca toate plantele de interior, Dieffenbachia poate suferi din cauza udării excesive. Rădăcinile pot putrezi dacă lăsați apa să băltească în tăviță. Asigurați-vă că ghiveciul are suficiente orificii pe fund, pentru a permite apei să se scurgă.

Transplantare

Dieffenbachia poate fi mutată într-un ghiveci mai mare atunci când rădăcinile nu mai încap în ghiveciul inițial. Este indicat să purtați mănuși când faceți transplantarea, deoarece seva pe care o conțin frunzele și tulpina pot cauza iritații sau chiar otrăviri, durere și disconfort în contact cu piele.

Citește și – Dracena marginata – plantă de apartament care purifică aerul și mărește capacitatea de concentrare

Înmulțire

Dieffenbachia se înmulțește ușor, prin tăierea tulpinilor sau a vârfurilor de la o plantă-mamă. Din nou, este indicat să purtați mănuși.

Jumătate din plantă trebuie introdusă în sol. Udați bine noua plantă și așezați-o într-n loc luminos.

Dieffenbachia  ingrijire

Dieffenbachia ingrijire – Freepik – www.freepik.com

Toxicitate

Pe cât este de frumoasă și ușor de îngrijit, Dieffenbachia este o plantă toxică. Seva ei conține „rafide” minuscule – cristale de oxalați de calciu care pot cauza reacții severe în contact cu pielea sau alte țesuturi delicate, precum gura sau ochii.

Planta este otrăvitoare și pentru oameni și pentru animale.

Citește și – Plante de interior toxice pentru pisici

Surse articol:

1. Becca Badgett, Growing Dumbcane Dieffenbachia – How To Care For A Dieffenbachia Plant, gardening Know How: https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/dumb-cane/growing-dumbcane-dieffenbachia.htm
2. Max, Dieffenbachia (Dumb Cane Plant) Facts, Growing, and Care Guide, Green and Vibrant: https://www.greenandvibrant.com/dieffenbachia-dumb-cane

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.