Secretul unui cozonac pufos – ingredientul ieftin de la alimentara din colț care face orice aluat pufos și aerat
Majoritatea gospodinelor folosesc produse lactate concentrate când prepară cozonaci, plăcinte și alte prăjituri de casă.
Și pe bună dreptate. Laptele dulce, iaurtul, untul, smântâna – acestea dau frăgezime aluaturilor.
Există însă un ingredient mult mai bun pe care îl puteți utiliza pentru a obține un cozonac super-pufos.
Este mai ieftin și mai ușor accesibil decât laptele. Poate fi cumpărat de la orice alimentară de lângă bloc.
Cuprins
Ingredientul secret care face aluaturile super-pufoase
Ingredientul secret este apa minerală carbogazoasă. Da, acest lichid simplu, incolor și banal poate da aluaturilor un având fantastic la copt. Copturile ies afânate și aerate, se desfac fâșii.
Apa minerală poate fi folosită aproape la orice fel de aluat: pâine, cozonac, plăcinte, tarte, prăjituri, cornulețe, pizza, tarte sărate.
Bineînțeles, nu trebuie să puneți doar apă minerală. Aceasta poate fi combinată cu lapte dulce în aluaturi, în cantități egale.
De exemplu, dacă rețeta necesită 200 ml de lapte, folosiți 100 ml de lapte și 100 ml de apă minerală carbogazoasă.
Apa minerală poate fi înlocuită cu alte băuturi carbogazoase, precum bere sau sucuri (deși acestea nu sunt sănătoase).
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Aluat de tartă de post din ovăz fără gluten – cea mai simplă rețetă, fără ou, fără lactoză, fără ulei
Aluatul magic pentru sărbători din 2 ingrediente pentru zeci de rețete
Cum se face aluatul filo în casă
Cum să obții un aluat fraged, de post sau cu unt
Rețetă de aluat pufos universal
Ingrediente
- 100 ml de apă minerală
- 100 ml de lapte cald (dulce sau vegetal)
- 15 g de drojdie proaspătă (sau 5 g de drojdie uscată)
- 400 g de făină
- 50 ml de ulei
- 1 linguriță de sare
- zahăr, după gust
Mod preparare rețetă
- Fărâmițați drojdia și puneți-o într-un bol. Adăugați laptele călduț (nu fierbinte) și puțin zahăr. Lăsați amestecul la dospit 10-15 minute.
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Presărați sarea pe marginile vasului. Adăugați maiaua obținută anterior și amestecați cu o lingură de lemn.
- Turnați apa minerală și frământați. La final se adaugă uleiul și se frământă bine până nu mai este lipicios.
- Se acoperă cu un prosop gros și se lasă la crescut într-un loc cald pentru 1-2 ore.
Notă
Majoritatea gospodinelor folosesc produse lactate concentrate când prepară cozonaci, plăcinte și alte prăjituri de casă.
Și pe bună dreptate. Laptele dulce, iaurtul, untul, smântâna – acestea dau frăgezime aluaturilor. Există însă un ingredient mult mai bun pe care îl puteți utiliza pentru a obține un cozonac super-pufos.
Este mai ieftin și mai ușor accesibil decât laptele. Poate fi cumpărat de la orice alimentară de lângă bloc.
Acest ingredient este apa minerală carbogazoasă. Da, acest lichid simplu, incolor și banal poate da aluaturilor un având fantastic la copt.
Poate fi folosit atât în aluaturile de dulce, cât și în cele de post. Copturile ies pufoase, aerate și moi.
Bineînțeles, nu trebuie să puneți doar apă minerală. Aceasta poate fi combinată cu lapte dulce în aluaturi, în cantități egale. Iar în aluaturile de post, apa minerală poate fi combinată în mod egal cu lapte vegetal gras (migdale, soia, cocos).
De exemplu, dacă rețeta necesită 200 ml de lapte, folosiți 100 ml de lapte și 100 ml de apă minerală carbogazoasă.