Cum se face aluatul filo în casă

Aluatul filo provine din bucătăria mediteraneană. Se găsește și în țările Orientului Mijlociu.

Grecii folosesc cu precădere acest tip de aluat subțire, mai ales la Baklava.

Cum se face aluatul filo in casa

Cum se face aluatul filo in casa: Freepik.com

Istoria aluatului filo

Aluatul filo este un preparat cu o istorie extrem de lungă. Se presupune că a apărut pentru prima dată în Grecia, în jurul secolului al treilea î.Hr.

Sirienii preparau baklava dintr-un aluat de pâine. Grecii l-au întins mai mult și au obținut o variantă mai subțire. Prin anul 1946 au apărut primele mașini de întins aluat filo.

Astăzi, acest aluat se găsește în majoritatea magazinelor alimentare.

Citește și – Cum să obții un aluat fraged, de post sau cu unt

Aluat filo făcut în casă

Aluatul filo preparat după metoda de mai jos, este mai gros decât cel congelat din comerț.

Avantajul este că nu conține grăsimi saturate sau alți aditivi pe care nu-i dorim.

Rețeta conține doar făină, apă, ulei de măsline și oțet.

Uleiul de măsline este întotdeauna o alegere bună în ceea ce privește sursele de grăsimi din dieta noastră.

Aluatul filo poate fi folosit la prepararea unor rețete diverse de plăcinte, tarte, ștrudele, baklava, rulouri, cornuri, pizza, etc.

Se pretează și la rețetele vegetariene sau de post.

Dacă doriți un aluat mai hrănitor și sățios, combinați făina albă cu o cantitate mică de făină integrală.

Aceasta este mai bogată în fibre, proteine, vitamine și minerale și dă preparatelor un gust mai dens.

Citește și – Plăcintă cu mere din aluat simplu, fără zahăr

Cum se face aluatul filo în casă

Aluatul filo se face neașteptat de repede și ușor. După ce veți descoperi această metodă, nu veți mai cumpăra acest produs din magazine.

Ingrediente

  • 2 căni de făină
  • 1 lingură de oțet de vin
  • ½ cană de apă caldă
  • 1/3 cană de ulei de măsline
  • ¼ linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol adânc. Adăugați sarea și amestecați cu o lingură de lemn.

Faceți o adâncitură în mijlocul făinii și turnați uleiul și oțetul.

Amestecați până când lichidele se incorporează complet.

Adăugați câte puțină apă caldă. Începeți să frămânați cu mâinile.

Aluatul trebuie să fie moale, nu vârtos. Frământați până cândd nu se mai lipește de mâini.

Tăiați aluatul în două. Modelați bucățile sub formă de bile. Lăsați-le jumătate de oră în repaos.

Pentru a folosi aluatul filo, pudrați masa de lucru cu o cantitate generoasă de făină.

Luați fiecare bilă de aluat și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie rotundă. Foaia trebuie să fie puțin mai largă decât tava în care o veți coace, astfel încât să se reverse și peste pereți.

Rulați foaia pe sucitor și așezați-o în tavă. Ungeți-o cu o pensulă înmuiată în ulei.

Înțepați-o cu o furculiță și turnați umplutura.

Peste umplutură se pune cealaltă foaie de aluat, care va acoperi tarta.

Uniți foile la margine și dați tartei un contur frumos.

Ungeți din nou cu ulei de măsline și coaceți tarta o oră, sau când până se rumenește la suprafață.

Pe post de umplutură puteți folosi diverse legume (ceapă, verde, praz, spanac, ciuperci, dovlecei), brânzeturi sau fructe.

Citește și – Pâine arăbească, cu mălai

Surse articol:

1. Bakerpedia, Phyllo Dough: https://bakerpedia.com/processes/phyllo-dough/
2. Elena Paravantes, Easy Greek Olive Oil Homemade Crust – Phyllo, Olive and Tomato: https://www.olivetomato.com/easy-greek-homemade-traditional-phyllo/

 

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.