Cum să păstrezi căpșunile, afinele, zmeura proaspete până la 1 lună!
Dacă ai găsit căpșuni la ofertă și vrei să cumperi o cantitate mai mare, sau ai o recoltă proprie generoasă, îți arătăm cum să le conservi mai mult timp.
Nu trebuie să le fierbi și să le strici valoarea nutrițională, nici să le pui cu zahăr ca să reziste. Există o soluție simplă și naturală pentru a le crește durata de valabilitate.
Cuprins
Cum să păstrezi căpșunile proaspete 3 săptămâni
Pe cât de dulci și delicioase, căpșunile sunt fragile și se strică repede. Nu rezistă mult timp în frigider. După 2-3 zile deja încep să se înmoaie și de la umezeala exesivă mucegăiesc.
În aceste condiții, nu ai ce face, decât să le transformi repede într-un suc, într-o înghețată sau să le folosești la o prăjitură.
Dacă vrei să ai căpșuni proaspete pentru a le consuma ca atare, te sfătuim să aplici sfaturile de mai jos. Sunt două trucuri simple care extind viața fructelor fragile, precum căpșunile.
Prin această metodă, fructele stau proaspete câteva săptămâni, fără să se altereze. Se aplică și la alte fructe de pădure, precum coacăze, afine, dude, zmeură sau struguri.
Trucul nr. 1
Ingrediente
- 3 căni de oțet alb
- ¼ cană de apă
Metodă
Puneți apa într-un bol încăpător. Adăugați oțetul. Amestecați bine și puneți fructele în soluție. Lăsați-le să stea circa 2-3 minute, apoi spălați-le ușor. Scurgeți soluția și clătiți-le cu apă curată.
Răsturnați-le ușor pe un prosop mare, care absoarbe apa. Folosiți un prosop vechi, deoarece fructele îl vor păta.
Întindeți-le într-un singur strat și lăsați-le să se usuce la aer (nu le tamponați cu prosopul). Durează circa 3-4 ore să se usuce complet.
Oțetul are proprietăți antibacteriene și dezinfectante. Împiedică formarea sau extinderea mucegaiurilor și a fungilor.
Sunt studii care au confirmat că oțetul distruge sporii de mucegai, E. coli, Listeria și alți patogeni.
Trucul nr. 2
Al doilea truc este să puneți fructele de pădure în caserole de sticlă sau în borcane de sticlă cu capac.
Fructele trebuie să fie complet uscate, fără niciun pic de apă pe ele. Nu le tăiați, puneți-le întregi, cu tot cu frunzulițe sau codițe.
Înainte de a introduce fructele în recipientele de sticlă, puneți pe fund un șervețel gros de hârtie.
Acesta va absorbi umiditatea din fructe. Dacă acesta se va uda în câteva zile, înlocuiți-l cu unul nou, uscat.
Puneți capacele și introduceți recipientele în frigider. Cu cât mai etanș se închid capacele, cu atât mai bine vor rezista fructele. Din acest punct de vedere, borcanele sunt mai bune decât caserolele.
Nu amestecați mai multe tipuri de fructe
Dacă fructele sunt proaspete când le-ați cumpărat, vor rezista aproape o lună. Nu le combinați în același recipient, deoarece au durate diferite de valabilitate. Coacăzele și zmeura rezistă 2 -2 săptămâni jumate. Căpșunile rezistă 3 săptămâni, iar afinele între 6 și 8 săptămâni.
Zmeura este mai delicată și nu va rezista la fel de bine dacă o spălați înainte. Săriți așadar peste spălare și puneți-o direct în recipientele din sticlă cu șervețel pe fund. Rezistă circa 3-4 zile.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre căpșuni:
Nu lăsați frunzele de căpșuni să se irosească! Sunt benefice pentru digestie, ochi, dureri
Gem de căpșuni fără zahăr, cu efecte bune în combaterea grăsimii abdominale și a diabetului
Desert de căpșuni și avocado (rețetă + beneficii)
Cura cu căpșuni – o binefacere “dumnezeiască”, inclusiv pentru diabetici
Surse articole:
1. Live Simply, How to keep berries fresh and mold free: https://www.youtube.com/watch?v=hugUOp1yrO4&ab_channel=LiveSimply
2. The Cross Legacy, Why my berries last for weeks, strawberries, rasberries, blackberries & blueberries: https://www.youtube.com/watch?v=B0mKK-DjWYo&ab_channel=TheCrossLegacy