Ibrice, tigăi și cratițe arse? Încearcă această soluție eficientă!

Chiar și celor mai atente și grijulii gospodine li se întâmplă să ardă ibricul în care fac ceai sau cafea, sau cratițele pe care le folosesc la prepararea mâncărurilor.

După un timp îndelungat de utilizare, vasele de gătit se înnegresc de la flacără și se fac urâte. Iar buretele și detergentul de vase obișnuit nu reușesc să îndepărteze arsura.

solutie pentru tigai si cratite arse

Ssolutie pentru ibrice, tigai si cratite arse: Freepik – www.freepik.com

Ca să se curețe cât de cât, trebuie să le freci foarte energic, cu un burete de sârmă și cu o soluție abrazivă ca să se curețe. Însă chiar și așa, negreața nu dispare în totalitate.

Cei de la „Rețete Ușoare” ne propun o soluție eficientă pentru curățarea vaselor arse sau pline de grăsime. O puteți folosi atât pentru ibrice, ceaunuri și cratițe, cât și pentru tacâmuri, tăvi și cuptor.

Soluție pentru curățarea vaselor de gătit arse

Ingrediente

  • 1 lingură de apă oxigenată de 3%
  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de semințe de muștar măcinate
  • 120 ml de apă

Metodă

Puneți apa într-un castron mediu. Adăugați bicarbonatul de sodiu, semințele de muștar măcinate și apa oxigenată.

Amestecați, până rezultă o soluție omogenă.

Înmuiați un burete abraziv în soluție și frecați vasul pe porțiunile înnegrite.

Clătiți la final cu apă din abundență.

Citește și – Cum să faci detergent de vase din săpun de rufe

Apa oxigenată – utilizări multiple 

Peroxidul de hidrogen (H2O2 ) este la fel de „miraculos” precum bicarbonatul de sodiu în ceea ce privește întrebuințările sale în gospodărie.

A fost descoperit în anul 1818 de către chimistul francez Louis-Jacques Thénard, care i-a dat denumirea inițială de „apă oxigenată”.

Apa oxigenată 100% pură a fost extrasă în anul 1894, de către chimistul de origine germană Richard Wolffenstein.

Începând cu secolul al 19-lea, peroxidul de hidrogen a început să fie comercializat ca înălbitor non-poluant, agent oxidant și dezinfectant.

Primele utilizări medicale ale acestei molecule au fost consemnate în anul 1888. Apa oxigenată era folosită în febra scarlatină, difterie, catar nazal, tuse convulsivă, astm, febra fânului și amigdalită.

În timpul epidemiei care a izbucnit după al Doilea Război Mondial, apa oxigenată era administrată intravenos la bolnavii de pneumonie virală.

Era, fără îndoială, un remediu valoros în acele timpuri. Însă popularitatea sa a început să scadă după anul 1940, odată cu dezvoltarea de noi medicamente.

Citește și – Cum să dezinfectzi toată casa cu un ingredient lipsit de toxicitate: apa oxigenată 

Un curățitor universal

Astăzi, apa oxigenată nu mai este recomandată pentru tratarea rănilor, însă o putem include cu succes în arsenalul de produse pentru curățarea casei.

În farmacii găsim apă oxigenată de 3%, care poate fi folosită ca dezinfectant univeral pentru casă și apă oxigenată cu o concentrație ridcată de 90%, pentru uz industrial.

Pentru curățarea produselor, suprafețelor și a casei, folosiți apă oxigenată de 3%:

– înlătură petele de sânge
– îndepărtează petele de vin, de ciocolată, de iarbă verde și de transpirație (amestecați 2 părți de apă oxigenată cu 1 parte de detergent lichid)
– poate fi folosită în locul clorului, ca înălbitor pentru rufele albe
– curăță petele de pe marmură
– ucide mucegaiul din baie sau alte zone din casă
– dezinfectează întrerupătoarele, clanțele și alte suprafețe expuse la germeni
– curăță metalele

Nu este un agent toxic, de aceea poate fi folosit fără probleme pentru curățarea frigiderului și a vaselor, pentru dezinfectarea tocătoarelor, a chiuvetei, a buretelui de vase, a periuței de dinți și a jucăriilor.

Atenție, apa oxigenată nu trebuie amestecată cu oțet. Această combinație este iritantă pentru piele, ochi, sistemul respirator și plămâni.

Știați că oamenii de știință au descoperit H2O2 în atmosfera de pe planeta Marte? (Encyclopedia.com)

Citește și – Detergenții de vase conțin compuși toxici care ajung în corpul nostru, în ape, în aer, în floră (rețete naturale)

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Soluția, care curăță excelent arsurile și grăsimea de pe vasele de bucătărie: https://retete-usoare.eu/solutia-care-curata-excelent-arsurile-si-grasimea-de-pe-vasele-de-bucatarie/
2. Marta Armogida, Robert Nisticò, and Nicola Biagio Mercuri, Therapeutic potential of targeting hydrogen peroxide metabolism in the treatment of brain ischaemia, Br J Pharmacol. 2012 Jun; 166(4): 1211–1224: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417441/
3. Erin Huffstetler, 7 Cleaning Uses for Hydrogen Peroxide, The Spruce: https://www.thespruce.com/uses-for-hydrogen-peroxide-1389045
4. Jill Nystul, 5+ Uses For Hydrogen Peroxide You’ll Want To Know About, One Good Thing: https://www.onegoodthingbyjillee.com/30-uses-for-hydrogen-peroxide-youll-want-to-know-about/

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.