Stimularea Producerii de Colagen – 6 Metode Naturale
Colagenul este o proteină esențială ce reprezintă cel mai mult din structura de susținere a pielii. Cantitatea de colagen din piele începe să scadă de la o vârstă fragedă: 20 de ani. Ca rezultat, apar ridurile și aspectul îmbătrânit al tenului și pielii de pe corp. Cu cât pielea secretă mai mult colagen, cu atât pielea va fi scutită de apariția ridurilor.
Cuprins
Ce este colagenul?
Colagenul este o proteină care se găsește în stratul de piele numit derm, în oase, cartilagii, tendoane și țesuturi.
Colagenul reprezintă aproximativ 97,5 la sută din proteinele fibroase din piele, în timp ce elastina constituie doar 2,5 procente. Această proteină este esențială pentru fermitatea și elasticitatea pielii.
Deși colagenul se reînnoiește în mod constant, pe măsură ce îmbătrânim, pielea începe să-și piardă treptat capacitatea de a înlocui colagenul vechi.
Stimularea producerii de colagen
1. Prevenirea pierderii de colagen
Unul din primii pași pe care trebuie să îi facem pentru a încetini procesul de îmbătrânire este prevenirea pierderii de colagen, și implicit stimularea producerii de nou colagen.
Metabolismul colagenului este afectat de factori care țin de stilul de viață și care cresc producția de radicali liberi: fumatul, deshidratarea (sau consumul insuficient de apă), sedentarismul, stresul, expunerea excesivă la soare, poluarea aerului. Acești factori perturbă capacitatea pielii de a produce colagen nou.
Excesul de radicali liberi a fost asociat cu un risc risc crescut de a dezvolta multe boli cronice, inclusiv cancer și accident vascular cerebral. Radicalii liberi atacă inclusiv colagenul pielii, și astfel se dezvoltă ridurile. Potrivit cercetărilor, în cazul persoanelor care fumează, producerea de colagen nou în timpul vindecării rănilor este este redus cu 18%.
2. Vitamina C ajută la formarea de colagen
Cea de a doua etapă a programului de stimulare a colagenului este asigurarea unui regim alimentar bogat în elementele nutritive esențiale pentru formarea de colagen. Vitamina C este esențială. Sângerarea gingiilor, vindecarea greoaie a rănilor și hemoragiile pielii sunt semnele unei producții reduse de colagen din cauza lipsei de Vitamina C din corp.
Consumul de alimente bogate în Vitamina C (citrice) va intensifica așadar sinteza de colagen și va reduce adâncimea ridurilor deja existente.
Alți factori dietetici care pot stimula producerea de colagen includ: aminoacizi sau cupru (regăsit în stafide, nuci, fasole, stridii, cartofi dulci).
3. Cremă cu Vitamina A (sau retinol)
Colagenul este arma-cheie împotriva ridurilor. Cremele care conțin retinol, adică Vitamina A sunt cele mai bune pentru creșterea celulelor pielii, menținerea elasticității și producerea de colagen. La fel de bune sunt în acest caz și cremele cu peptid de cupru.
4. Alimente care conțin antioxidanți
O dietă bogată în antioxidanți va ajuta la distrugerea radicalilor liberi și la prevenirea efectelor nocive pe care aceștia le au asupra producerii de colagen din piele. Morcovii, roșiile, fructele de pădure, legumele violet sau negre și ciocolata neagră conțin din belșug antioxidanți puternici.
5. Exfolierea profundă a feței
Peeling-ul chimic este o metodă recomandată de medici odată la 1-2 luni, pentru eliminarea stratului de celule moarte de la suprafața pielii, care împiedică producerea de colagen și elastină.
6. Consumul de apă
Lichidele sunt esențiale pentru sănătatea pielii. Apa ajută la dezvoltarea celulelor pielii și la producerea de colagen. Trebuie să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, indiferent de sezon, pentru prevenirea deshidratării corpului și ridarea pielii.