Parcul dendrologic de la Simeria, locul trei în Europa

Cel mai întins parc dendrologic din România se află în lunca Mureșului și a fost înființat la începutul secolului al 18-lea, în jurul castelului nobiliar Gyulay, din vechiul sat Biscaria, cunoscut, în prezent, ca orașul Simeria.

foto: Lucian Marian https://www.facebook.com/CandSpunHunedoaraSpunAcasa

foto: Lucian Marian https://www.facebook.com/CandSpunHunedoaraSpunAcasa

Locul trei în Europa

Situat pe malul râului Mureș, parcul dendrologic de la Simeria se întinde pe o suprafață de 70 de hectare, clasându-se pe locul trei în Europa și pe locul 11 în lume.

Arboretumul-Simeria-2

Arboretumul Simeria

Rezervația naturală protejată, de  tip dendrologic și peisagistic, cuprinde cea mai veche și prețioasă colecție de plante lemnoase, exotice și autohtone din țară.

DSC_3314

Arboretumul Simeria

Unicat în această parte a Europei Centrale și de Sud-Est, rezervația naturală se bucură în mod deosebit de aprecierea și atenția specialiștilor în domeniul silvic și botanic, fiind considerat un valoros monument național, reprezentativ în arta parcurilor.

Povestea parcului din Simeria

Stilul de amenajare și construcție a rezervației dendrologice ține de cel englezesc, cu o tentă romantică.

1-794x529

Arboretum Simeria

La mijlocul secolului al 18-lea (1763), odată cu introducerea primelor specii exotice, a fost plantată prima alee cu castani, urmând ca specia ”salcâm” să fie și ea introdusă în parc, pentru prima dată.

De-a lungul timpului, Arboretumul Simeria a aparținut diferitelor familii nobiliare din Transilvania, fiind transmis pe linie feminină de la familia Gyulay către familiile Kun, Fay și Ocskay (familia contelui Ocskay), moment în care statul comunist de la acea vreme îl confiscă și îl trece sub egida Academiei Române.

Conacul-Bela-Fay-din-Arboretumul-Simeria

Conacul Bela Fay din Arboretumul Simeria

Începând cu anul 1870, arhitectura parcului suferă și primele schimbări, prin introducerea numeroaselor specii aduse din Extremul Orient și America de Nord.

gutui japonez

Gutui Japonez in Arboretumul Simeria

Odată cu începutul anului 1949, parcul dendrologic cuprindea nu mai puțin de 250 de specii de arbori, formând o priveliște mirifică și inegalabilă.

Arboretumul-Simeria-7

Arboretumul Simeria

Peste 2.000 de specii 

În prezent, în parc există 2.165 de specii diferite de plante și arbori exotici, o comoară neprețuită a României, foarte rari în această zonă.

2-794x529

Arboretumul Simeria

Parcul, destinat creșterii și expunerii diferitelor tipuri de arbori, arbuști, liane și alte plante, găzduiește pe o suprafaţă de 67 de hectare doar arboretumul, urmând ca pe următoarele trei hectare să fie găzduite pepinierele.

05.07.2010 016

Arboretumul Simeria

Pe cele nouă hectare de pământ rămase din întreaga suprafață a parcului se întind Serele de la Simeria și pepiniera Dobra.

DSC_0408

Arboretum Simeria

Arborii exotici rari, precum și arborii giganți, poienițele, lacurile și izvoarele, fac din parcul dendrologic din Simeria un mic colț de rai, înmiresmat cu parfumul dulce și discret al magnoliilor.

Magnolia_din_Arboretum_Simeria

Magnolia

Stațiunea Simeria, recunoscută pe plan mondial

Recunoscută pe plan mondial în domeniul silviculturii, Stațiunea Simeria, înființată în anul 1954, a reprezentat locul de studiu experimental de aclimatizare a arborelui de Segovia Gigantea, specie originară din Africa.

1d399ca3f5424441a05ee8dca3677934

Arboretum Simeria

Mai mult, printre scopurile stațiunii se număra și studiile experimentale a arborilor, arbuștilor și plantelor exotice destinate înfrumusețării parcurilor urbane, atât din țară, cât și din lume.

646x404

Arboretum Simeria

Tot aici sunt desfășurate numeroase activități științifice în genetica moleculară, biotehnologii, dendrologie și tehnologii moderne de cultură a speciilor ornamentale valoroase.

Căi de acces

Rezervația naturală se află la 10 kilometri est de municipiul Deva, accesul făcându-se din DN7, urmând Strada 1 Decembrie aproximativ 2 kilometri (până la capătul acesteia), colț cu Strada Biscaria, numărul 1.

Program de vizitare

Luni-Duminică: 08:00 – 20:00

Preț intrare

Adulți – 2 lei

Copii, elevi, studenți – 1 leu

3 comentarii

  1. Puteti sa scrieti acelasi articol cu aceleasi poze in engleza? Vreau sa trimit prietenilor mei din strainatate. Noi romanii stim cu totii de el dar strainii nu stiu altceva despre Romania decat de Dracula si de tigani. Daca ne-am face reclama mai multa cu frumusetile noastre, incet, incet, imaginea despre Romania se va schimba. Multumesc..

  2. Dr Rod London

    o rugaminte: cand faceti traduceri in Engleza va rog sa apelati la final la un vorbitor nativ, de obicei traducerile de texte turistice din Romana in Engleza sunt de calitate slaba cu multe greseli semantice, sunt chinuitor de citit penttru un strain!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.