Mănăstirea Peștera Ialomiței din Munții Bucegi, loc sacru, încărcat de istorie

În localitatea Moroieni, județul Dâmbovița, între Cabana Padina și Hotelul Peștera, stă să fie descoperită Peștera Schitul Ialomiței, cunoscută și sub denumirea de ‘’Peștera Regilor’’, o așezare renumită pe meleagurile dâmbovițene. 

web-manastirea-pesterei-ialomicioara

Manastirea Pestera Ialomitei

Despre Mănăstirea Peștera Ialomiței

‘’Biserica din pesteră’’, așa cum localnicii o mai numesc, situată pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, la o altitudine de 1.660 de metri, este considerată una dintre cele mai apreciate și cunoscute obiective turistice din pitoreasca regiune a Munților Bucegi.

Interesant este faptul că lăcașul de cult și-a câștigat faima  datorită amplasamentului său din interiorul Peșterii Ialomiței, destul de neobișnuit, însă extrem de captivant.

Muntii_Bucegi_-_Schitu_Pestera_mica

Manastirea Pestera Ialomitei

Despre Peștera Ialomiței se știe că a fost săpată de pârâul Horoaba, un afluent de pe partea dreaptă a râului Ialomița, o peșteră săpată în calcarele jurasic-superioare din culmea sud-estică a muntelui Bătrâna.

Menționată pentru prima dată de către I. Kleinlauf, în anul 1793, într-una dintre lucrările sale despre peșterile din Transilvania, aceasta atrăgea și stârnea interesul încă din cele mai vechi timpuri. Interesantă este și istoria pe care Peștera Ialomiței o poartă în spate, pe lângă frumusețea incontestabilă și naturală a obiectivului.

IMG_0449

Schitul Pestera Ialomitei

Legenda mănăstirii se trage încă din secolul al 19-lea și se referă la existența unui călugăr al cărui nume nu a fost cunoscut niciodată, considerat unic în istoria monahismului românesc, datorită faptului că acesta era slujit de către animalele sălbatice.

Descrierea pesterii

Prezentând o desfășurare mixtă pe un singur nivel, dispune atât de galerii, cât și de Săli, întinzându-se pe o lungime de circa 480 metri, dintre care suprafața de 400 de metri este deschisă circulaţiei turistice.

traseu_din_pestera_ialomitei

Traseu Pestera Ialomitei

Aceasta este deschisă turiștilor până în punctul cunoscut sub denumirea de ‘’Altar’’, urmând ca mai departe, în amonte, peștera să prezinte galerii și săli întinse pe o suprafață de 80 de metri.

În interiorul acesteia, vizitatorii pot admira încăperi ca Mihnea Vodă, Decebal, Sfânta Maria, La Altar, La Răspântie, Grota ascunsă, precum și Grota urșilor, devenită celebră pentru descoperirea unui schelete ale ursului de peșteră.

070410361201391972

Grota Sfanta Maria

Odată cu intrarea în peșteră, poate fi descoperită și Mănăstirea Ialomiței, purtând hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. înființată în secolul al 16-lea, mănăstirea este ridicată de către voievodul Țării Românești, Mihnea Vodă , despre care se spune că s-ar fi adăpostit în anul 1510, în pribegia sa spre Transilvania.

2972566

Manastirea din Pestera Ialomitei

Drept semn de mulțumire lui Dumnezeu, după ce scapă de turci, voievodul decide să înalțe lăcașul de cult, devenit astăzi, un important obiectiv turistic pe harta țării.

Istorie zbuciumată

De-a lungul timpului, Mănăstirea Peștera Ialomiței a fost greu încercată de evenimente neplăcute, arzând de patru ori în 400 de ani, refăcută însă, prin ridicarea corpului de chilii, piatra de temelie a lăcașului fiind așezată în anul 1993, de către Înalt Prea Sfințitul, Arhiepiscopul Târgoviștei.

La baza intrării în Peștera Ialomiței, cercetătorii au descoperit și un străvechi cimitir al călugărilor, care, cu secole în urmă, și-au dus existența în acest loc. Mai mult, pe unul dintre morminte, lespedea este întotdeauna caldă, măsurătorile raziesteziştilor înregistrând o încărcătură energetică necunoscută până în momentul de față, precum și vibrații în interiorul peșterii.

Căi de acces

La Peștera Ialomiței se poate ajunge pe șoseaua ce urcă din Sinaia, trecând pe lângă Cabanele Izvorul Dorului și Bolboci.

Program de vizitare

Peștera Ialomiței poate fi vizitată zilnic, între orele 8:00- 11:00 și 14:00-17:00. Prețul biletului de intrare este de 5 lei.

5 comentarii

  1. m-ati lasat masca,,,program de vizita a pesterii ?! ce idiot a avut ideea construirii minastirii kiar in intrarea pesterii? binenteles, totul betonat jur imprejur,cretini ! au descoperit morminte vechi in apropiere…le cunoastem din…..de zeci de ani !

  2. Ce idiot poate sa nu admire asa frumusete? eu am fost anul acesta in luna august,s-au facut lucrarile pentru restaurare,in luna martie termina lucrarile.Manastitea este superba,numai un idiot nu poate aprecia un lacas de cult fie el si intro pestera.

    • Numai un idiot ca tine poate aprecia faptul ca au stricat un monument al naturii construind o biserica chiar la intrare. Am vizitat Pestera Ialomitei de multe ori. In trecut si in prezent. In trecut simteai salbaticia locului. Acum te simti ca la Mall.

    • Un ateu sau un păgân poate vorbi urat de biserica noastră Sfânta.

  3. manastirea are rolul ei…. iar pestera pe al ei… nu trebuiau combinate…. dar unde sunt multi turisti sunt si bani .. nu-i asa? si dupa toate astea nu le ajunge, mai vor una pe platoul Bucegilor…..:(

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.