Castelul Corvinilor din Hunedoara – ținut de basm, arhitectură medievală fascinantă

Valoros monument din arhitectură medievală a României, Castelul Corvinilor, Castelul Huniazilor, sau Castelul Hunedoarei – așa cum mai este cunoscut, reprezintă un important obiectiv turistic, in care inca domnesc amintirile vii ale istoriei. Situat în topul 10 al celor mai frumoase destinații de basm din Europa, Castelul Hunedoarei câștigă lejer renumele de unul dintre cele mai frumoase castele din lume. 

Castelul Hunedoarei

Castelul Hunedoarei

Construit și ridicat în secolul al 15-lea, de către Ioan de Hunedoara, unde, inițial, se află un vechi castru român, Castelul Corvinilor are ca ‘’vecin’’ pârâul Zlasti. În ceea ce privește istoricul măreței construcții, castelul a fost dăruit de către regele Sigismund 1 de Luxemburg cneazului Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara. După moartea tatălui său, castelul intră în posesia acestuia, urmând ca în perioada 1440-1453, monumentul să aibă parte de un proces de modernizare, prin amplificarea fortificației.

Special folosit ca reședința nobiliara, Castelul Corvinilor nu beneficiază de perimetre secundare de apărare. Sălile construite în acea perioadă sunt prezente în incinta castelului și în prezent, din categoria acestora făcând parte Sala Cavalerilor și Sala Dietei. Nu trebuie uitate nici atracțiile turistice din incinta castelului, ca Turnul Capistrano, denumit după numele unui călugăr vestit, sau Turnul Buzduganelor și Bastionul Alb.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Încă de la prima întâlnire, Castelul Corvinilor de la Hunedoara întâmpină privirea cu turnuri și metereze venite din negurile istoriei, ducând vizitatorul într-o călătorie în timp, prin imaginarea unui cavaler călare, ce stă să întâmpine pe puntea de lemn de la intrare. Cu un program de vizitare bine stabilit, castelul este încărcat de istorie. Odată trecuți prin curtea interioară, vizitatorii sunt conduși spre curtea mică, nu departe de capelă, loc în care se află și fântâna despre care se spune că are o legendă.

castelul-corvinilor-sala-cavalerilor

Legenda fântânii adâncă de 30 de metri spune că aceasta ar fi fost construită de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le promisese libertatea, în cazul în care aceștia reușeau să ajungă la stratul de apă. Mai mult decât dornici de a-și obține libertatea, cei trei prizonieri continuă, timp de 15 ani, să sape fântâna, ajungând, în cele din urmă la sursa de apă. Din păcate, promisiunea venită din partea lui Ioan de Hunedoara nu este respectată, iar prizonierii sunt condamnați la moarte, o ultima dorință a acestora fiind inscripționarea pe fântână ‘’Apa ai, inimă nu!’’.

7fintina-din-curtea-interioara-a-castelului-corvinilor

Fantana legendara, din curtea interioara a Castelului Corvinilor

Interiorul castelului este și el amenajat, aici putând fi întâlnită și celebra pictură legendară, din aripa incintei numită Matia, legendă ce are ca proveniență numele familiei Corvinilor. Blazonul familiei Corvinilor ilustrează un corb ce ține în cioc un inel de aur. Legenda spune că acesta ar fi fost săgetat de către Ioan de Hunedoara când acesta era încă un copil, sub motivul că un corb incercase să îi fure inelul de aur primit de către mama sa, de la regele Ungariei de pe respectiva vreme, Sigismund de Luxemburg. În cele din urmă, Ioan de Hunedoara recuperează inelul, însă povestea ajunge și la urechile regelui, care hotărăște să transforme imaginea corbului cu inel în cioc, într-un element din blazonul familiei Corvinilor.

Blazonul familiei Corvinilor.jpg1

Blazonul familiei Corvinilor

Pe măsura înaintării în castel, poate fi observată arhitectura inițială a impunătoarei construcții, o amprentă a secolelor care au trecut și care trezesc interesul, transformând, in acelasi timp, castelul, într-o lecție vie de istorie. Despre Castelul Corvinilor se poate afirma cu ușurință că poate fi oricând comparat cu un puzzle, în care elementele renascentiste, baroce, gotice și neo-gotice se îmbină, având ca rezultat final o inedită prezență.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.