Oradea – un oraș de care turiștii străini se îndrăgostesc la prima vedere

Cei care au vizitat Oradea mai demult riscă să nu mai recunoască orașul fad de altă dată care a devenit astăzi una din cele mai căutate destinații de vacanță, nu doar pentru turiștii români, dar și pentru cei străini.

Orașul de pe Crișul Repede, sau capitala „Art Nouveau” a României – cum a fost numită, Oradea a beneficiat în ultimii ani schimbări fabuloase.

Oradea

Oradea

Edilii au reușit să transforme această minunăție de oraș într-o bijuterie artisticăRestaurările care au avut loc în ultimii ani au scos la iveală frumusețea clădirilor în stil Art Nouveau, clasic, baroc, romantic și secesionist (vienez).

Revista Panorama a Comisiei Europene a scris despre Oradea că este un „campion al absorbției” de fonduri europene. A atras proiecte în valoare de 140,6 milioane de euro.

Oradea

Oradea

Oradea se află astăzi pe locul 1 în topul orașelor cu cea mai bună administrație locală. Investițiile realizate în 10 ani au crescut numărul de 3 ori numărul turiștilor.

Oradea este singurul oraș din țară care se mândrește cu clădiri istorice construite în stil Art Nouveau:

Palatul Ulmann, Palatul Moskovits I și Palatul Moskovits II, Palatul Deutsch, Palatul Fuchsl, Markovits Mathezer, Palatul Apollo, Palatul Stern, Palatul Vulturul Negru, Palatul Sonnefeld, Casa Vago, Casa Darvas La Roche, Casa Adorjan și Hotelul Astoria.

Oradea

Oradea

În anul 2012, Oradea a fost inclusă pe lista orașelor europene Art Nouveau alături de Bruxelles, Barcelona, Viena sau Budapesta.

Art Nouveau este un termen din limba franceză care înseamnă „artă nouă”. Este vorba despre un stil artistic al secolului 20, întâlnit mai ales în arhitectură, în arte vizuale și în design.

Oradea

Oradea

Vizitatorii pot simți aici influența mai multor stiluri: unguresc, german, italian și evreiesc. Oradea arată astăzi ca un oraș austriac vechi.

Obiective turistice în Oradea

– Calea Republicii, cu magazine, restaurante, și statui interesante

– Piața Unirii – sau pietonala orașului, cu cele mai multe edificii istorice și scena celor mai importante evenimente

– Cetatea Oradea în stil renascentist, în care s-au investit 20 de milioane de euro din ban europeni, și parcul din jurul cetății

Complexul Baroc

– Catedrala Romano-Catolică

– Dealul Ciuperca (vedere de sus)

– Teatrul Național

Oradea

Oradea

Din turnul Primăriei poate fi admirat orașul în ansamblu și Crișul Repede care traversează Oradea. Ies în evidență mai cu seamă clădiri importante, precum Biserica cu Lună, Sinagoga Sion și Palatele mai sus amintite.

Foarte mulți turiști vin în Oradea pentru a ajunge la Băile Felix, aflate la 4 km de oraș. Iubitorii de băi pot rămâne însă în oraș, la parcul acvatic recent înființat, numit Nymphaea, care beneficiază și de piscine cu apă termală.

Oradea dorește să devină primul oraș „Wi-fi” din România, adică un oraș inteligent.

Sistemele eficiente de parcare (supraterane) sunt inspirate de cele din Austria.

În Oradea există o pistă de 30 km pentru bicicliști, cu priveliști deosebite.

Maratonul de restaurare a clădirilor vechi din Oradea se va încheia cel târziu în anul 2019, când acest oraș se va putea alinia lejer altor orașe europene de o frumusețe memorabilă.

Pentru străini, Oradea este o destinație convenabilă. Se află la o distanță mică de Budapesta (300 km) și de Viena (500 km), chiar mai mică decât de București (600 km).

Oradea

Oradea

Surse bibliografice:

1. World Travel Bug, Oradea – 10 reasons why I fell in love with this surprising city: https://www.worldtravelbug.com/phototravelguide/oradea-10-reasons-i-fell-in-love-with-this-surprising-city/

2. Travel with a smile, Oradea – Capitala art nouveau a Romaniei: https://travelwithasmile.net/oradea-capitala-art-nouveau-romaniei

3. Radio Cluj, Orașul campion la atragerea fondurilor europene: http://radiocluj.ro/2017/04/06/orasul-campion-la-atragerea-fondurilor-europene/

4. Oradea în Imagini, Crișul Repede, acest fotogenic element orădean. Martorul începuturilor și dezvoltării orașului Oradea: http://www.oradeainimagini.ro/de-vizitat/zone-de-agrement/crisul-repede-acest-fotogenic-element-oradean-martorul-inceputurilor-si-dezvoltarii-orasului-oradea/#/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.