Mănăstirea AGAPIA – „atâta bogăție de viață cerească, exprimată așa de frumos, așa curat și cu atâta putere” (video)

Mănăstirile din Județul Neamț sunt o comoară de mult preț pentru toți românii. Nu doar turiștii din zona Moldova peregrinează în aceste minunate locuri, ci români din toate colțurile țării.

Numeroși străini, atrași de farmecul acestor așezăminte monahale încărcate de har și istorie, ajung aici an de an pentru a se reîncărca duhovnicește cu liniștea pe care o emană aceste locuri.

Manastirea Agapia

Manastirea Agapia

Mănăstirea Agapia este fără îndoială cea mai aleasă comoară artistică dintre toate bisericile din România, după cum spunea marele iubitor de țară, Alexandru Vlahuță:

„… atâta bogăție de viață cerească, exprimată așa de frumos, așa de curat și cu atâta putere”.

În puține cuvinte, autorul exprimă unicitatea acestei mănăstiri și a felului în care ea a fost așezată, zidită și zugrăvită.

Tradiția spune că Mănăstirea Agapia și-a lua numele de la Sihastrul Agapie care a construit în această zonă o bisericuță de lemn în jurul secolului al 14-lea. În limba greacă, „agapis” înseamnă „dragoste creștină”.

Construită între anii 1641 și 1643 și extinsă în timp, a devenit cunoscută în toată lumea datorită frescelor din interior, pictate într-un mod realist cu totul impresionant, de tânărul pictor Nicolae Grigorescu.

Avea numai 20 de ani când a pictat Biserica Mănăstirii Agapia Nouă. Stilul neoclasic, stilul bizantin și arta populară românească pe care le-a îmbinat armonios, a dat naștere la portrete de o vivacitate nemaiîntâlnită până atunci: culori calde, gesturi grațioase, blândețea chipurilor.

Curtea mănăstirii este și ea „pictată” într-un mod și mai viu de multitudinea florilor care străjuiesc potecile pietruite din jurul bisericii.

Încă de la intrarea în curtea mănăstirii, pelerinii sunt invadați sufletește și mental de pacea care dăinuie în acest loc. Deși mănăstirea este vizitată de sute de turiști, totul se desfășoară într-o liniște de netulburat. Nimic nu pare să perturbe câtuși de puțin duhul de rugăciune care domnește pretutindeni.____

Coloritul zglobiu al florilor, albul imaculat al zidurilor, contururile negre ale ferestrelor, potecile curate, maicile tăcute și smerite care traversează curtea mănăstirii, totul creează o atmosferă de tihnă, care odihnește și sufletele cele mai zbuciumate și agitate.

Câteva clipe petrecute în Biserică sau în curtea mănăstirii sunt suficiente pentru a te liniști lăuntric și a te umple de pace și de bucurie.

Casele din afara mănăstirii sunt la rândul lor împodobite de flori colorate, lăsându-ți impresia că întregul sat face parte din curtea mănăstirii.

Mănăstirea Agapia adăpostește un număr foarte mare de maici. Circa 200 de maici fac parte din obște, iar celelalte locuiesc în sat, având o viețuire de sine.

Vizitatorii pot admira muzeul mănăstirii, care are o colecție de artă medievală, obiecte religioase și o librărie cu cărți și manuscrise vechi, precum și casa memorială a scriitorului Alexandru Vlahuță.

La Mănăstirea Agapia funcționează un atelier de pictură înființat chiar de Nicolae Grigorescu și un seminar teologic pentru fete „Cuvioasa Parascheva”, un element unic între mănăstirile din Moldova.

Mănăstirea Agapia – hartă și localizare

Mănăstirea Agapia se află la 43 km de Piatra Neamț, la o distanță de 9 km de Târgu Neamț. Este așezată valea pârâului Agapia, într-un cadru pitoresc cuceritor, înconjurată de munți împăduriți, ai căror culmi se văd din curtea Mănăstirii ca niște străjeri.

Mai sus de Agapia Nouă se află Schitul Agapia Veche, construit în anul 1585.

De la Agapia se poate ajunge foarte ușor la Sihla și la Sihăstria, pe jos (prin pădure) sau cu mașina.

Mănăstirea Agapia – date de contact

Pentru informații despre posibilitățile de cazare la Mănăstirea Agapia puteți suna la numărul de telefon al mănăstirii, sau puteți întreba maicile cu viață de sine stătătoare din satul Agapia. 

Adresă: Satul Mănăstirea Agapia, comuna Agapia, cod 617010, județul Neamț
Telefon: (+4) 0232 244 736; (+4) 0768 085 709
E-mail: [email protected]

__________________________________________

Surse bibliografice:

1. Romania for All, Agapia (1643): http://www.romaniaforall.com/culture-history/agapia-monastery/

2. Vizitează Neamt.ro, Manastirea Agapia – Judetul Neamt: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/23/manastirea-agapia-judetul-neamt/

3. Doxologia, Mănăstirea Agapia: https://doxologia.ro/locuri-de-pelerinaj/manastirea-agapia

4. Creștin Ortodox, Manastirea Agapia Noua: https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-agapia-noua-67927.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.