Ceaiul de OREGANO – foarte util împotriva INFECȚIILOR

Oregano (Origanum vulgare) este una din cele mai populare mirodenii ale dietei mediteraneene. Este folosit îndeosebi pentru afecțiunile respiratorii, gastrointestinale și urinare.

Un studiu publicat în 2011 în Jurnalul Food Science a arătat că frunzele acestei plante conțin peste 40 de compuși activi cu activități medicinale remarcabile.

ceai

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție a arătat că oregano conține cantități mari de antioxidanți (peste 75 mmol/100 g): polifenoli, flavonoide și antocianini (quercetină, luteolină, apigenină, apigenină, acid rozmarinic, timol, carvacrol)Timolul este asemănător mentolului din mentă, care ajută la relaxarea țesuturilor moi din gât și stomac.

Aceștia protejează celulele și ADN-ul de daunele radicalilor liberi și de boli cronice, și îmbunătățesc capacitatea organismului de a combate infecțiile.

Oregano conține de asemenea fibre, fier, mangan, calciu și triptofan, vitamina E și vitamina K (importantă pentru oase).

Proprietățile antimicrobiene și antibacteriene ale acestei plante au fost demonstrate în numeroase studii. Ele se datorează conținutului de carvacol.

Datorită efectelor sale antiseptice remarcabile, oregano previne sau încetinește creșterea de microorganisme dăunătoare. Studiile au arătat că oregano combate malaria și infecțiile vaginale cu candida albicanis.

Cercetătorii portughezi au arătat că uleiul esențial de oregano este eficient împotriva a 41 de tulpini de patogeni care infectează alimentele.

Oamenii de știință de la Universitatea Bonn din Germania au descoperit că oregano conține compus numit beta-cariofilină cu efecte antiinflamatoare, care ar putea fi util în osteoporoză și arterioscleroză.

Foarte multe studii de laborator au arătat că oregano are un potențial anticancerigen important. Quercetina încetinește creșterea celulelor maligne și induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase).

Un studiu apărut în anul 2009 în Jurnalul Nutrition and Cancer a arătat că extractul de oregano încetinește creșterea celulelor cancerului de colon și duce la moartea lor.

Un studiu publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology în anul 2008 a arătat că extractul de oregano îmbunătățește indicatorii de cancer la animalele de laborator cu cancer de colon.

Un studiu publicat în 2007 în Food Journal of Sciences and Nutrition a arătat că ceaiul de oregano ajută la scăderea colesterolului LDL.

Potrivit The Natural Medicines Comprehensive Database, oregano este folosit în următoarele afecțiuni:

– răceli, bronșită
– dureri de dinți
– dureri de cap
– dureri de urechi
– dureri musculare
– balonare
– paraziți intestinali
– afecțiuni ale inimii
– oboseală
– acnee
– mătreață
– crampe menstruale

David Wolfe citează de asemenea utilizările ceaiului de oregano în infecțiile streptococice ale gâtului, congestie nazală, infecții ale urechii, infecții sinuzale, indigestie, constipație arsuri stomacale, probleme urinare, paraziți și dureri de spate.

Țineți cont de faptul că aceste utilizări trebuie confirmate prin studii științifice.

Cum se face ceaiul de oregano

Se folosește 1 linguriță de oregano uscat la 1 cană de apă clocotită sau 3 lingurițe de frunze proaspete zdrobite la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Dacă folosiți frunze proaspete de oregano, tăiați-le sau zdrobiți-le puțin înainte de a le folosi la ceai, pentru a ajuta la eliberarea compușilor în apă.

O altă rețetă de ceai: puneți 340 ml de apă la fiert; când clocotește, adăugați 2 frunze verzi de oregano și 3 felii de ghimbir; puneți capacul și lăsați să fiarbă 10 minute. Strecurați, și după ce s-a răcorit, adăugați puțin suc de lămâie și 1 lingură de miere.

Oregano se poate administra și sub formă de macerat (1/2 linguriță la 1 cană de apă) și pulbere, pentru tuse, astm ușor, bronșită cronică și febră.

Precauții

La unele persoane, consumul de oregano poate deranja stomacul. Această plantă poate provoca alergii la cei cu sensibilitate la busuioc, lavandă, mentă și salvie.

Surse articol:
1. http://livingtraditionally.com/oregano-tea-health-benefits/
2. http://www.livestrong.com/article/547478-oregano-tea-benefits/
3. http://www.medicalnewstoday.com/articles/266259.php
4. https://examine.com/supplements/origanum-vulgare/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.