Ceai de PĂTLAGINĂ – indicații, proprietăți, rețetă

Pătlagina (Plantago lanceolata) este folosită în scop medicinal de sute de ani în diferite zone ale lumii.

Este în mod deosebit benefică în tratarea afecțiunilor care vizează pielea, organele respiratorii, digestive și cele reproductive.

Pe lângă capacitatea de vindecare a rănilor, pătlagina poate fi utilă și în combaterea cancerului și a infecțiilor.

Are proprietăți antiinflamatoare, analgezice, antioxidante, antibiotice ușoare, imunomodulatoare și anti-ulcerogene [1].

Studiile au dezvăluit numeroase utilizări ale acestei plante: vindecarea ulcerațiilor pielii, combaterea diabetului, tratarea diareii, reducerea inflamațiilor, combaterea bacteriilor și a virusurilor.

Potrivit cercetătorilor germani, pătlagina are efecte importante asupra căilor respiratorii superioare, ajutând în mod deosebit la combaterea infecțiilor respiratorii. Este de asemenea recomandată în tuse iritativă cronică, inclusiv în tusea la copii.

Rezultatele studiilor experimentale confirmă proprietățile antiinflamatoare, spasmolitice și imunostimulatoare ale acestei plante [2].

Pătlagina conține o serie de compuși chimici cu proprietăți terapeutice importante: flavonoide, alcaloizi, terpenoide, derivați de acid fenolic, acizi grași, polizaharide și vitamine.

Combate inclusiv oboseala și cancerul, datorită efectelor sale antioxidante [3].

________________________

Un studiu realizat pe șobolani de Universitatea Illinois a arătat că extractele de pătlagină reglează anumiți parametri imunitari, fiind astfel utilă din punct de vedere clinic în numeroase afecțiuni, precum infecții virale cronice, tuberculoză, HIV sau cancer [4].

_____________________________

Ceai de pătlagină – preparare și indicații 

Terapeuta Maria Treben recomandă ceaiul de pătlagină în numeroase afecțiuni:

• secreții abundente ale mucoaselor
• tuse
• tuse convulsivă
• răgușeală
• astm pulmonar, astm bronșic (ceai de pătlagină în combinație cu cimbru, în cantități egale)
• tuberculoză pulmonară
• boli de ficat
• boli de rinichi, pietre la rinichi
• afecțiuni vezicale
• erupții
• eczeme
• copii firavi
• bolnăvicioși

Ceaiul de pătlagină se prepară ca orice alt ceai, folosindu-se 1 linguriță de plante la 250 ml de apă clocotită. Se lasă puțin la infuzat, apoi se strecoară.

________________________

Surse bibliografice:

1. Samuelsen AB., The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review, J Ethnopharmacol. 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10904143

2. Wegener T., Kraft K., [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections], Wien Med Wochenschr. 1999: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10483683

3. Adom MB., Taher M., Mutalabisin MF., Amri MS., Abdul Kudos MB., Wan Sulaiman MWA., Sengupta P., Susanti D., Chemical constituents and medical benefits of Plantago major, Biomed Pharmacotheraphy, 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29028587

4. Gomez-Flores R., Calderon CL, Scheibel LW, Tamez-Guerra P, Rodriguez-Padilla C, Tamez-Guerra R, Weber RJ., Immunoenhancing properties of Plantago major leaf extract, Phytotherpy Research, 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11113999

5. Maria Treben, Pătlagina-îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-43

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.