Ceaiul de GĂLBENELE ajută la vindecarea ULCERULUI, GASTRITEI, crampelor abdominale, INFECȚII ale GÂTULUI sau GURII

În ciuda aspectului lor de flori de grădină, gălbenelele sunt înzestrate cu virtuți terapeutice extrem de valoroase. Puțini dintre noi știu că aceste plante au proprietăți antiinflamatoare și antivirale.

Cel mai des sunt incorporate în produsele cosmetice, precum creme, alifii, uleiuri sau unguente. Cu toate acestea, efectele lor vindecătoare merg mult mai departe de bariera pielii.

Ceai de Gălbenele

Gălbenelele sunt bogate în antioxidanți (flavonoide și carotenoizi), vitamina C, uleiuri eterice, substanțe amare, saponine triterpenice, rășini și mucilagii.

Flavonoidele sunt antioxidanți cu efecte antiinflamatoare puternice, care protejează celulele de daunele radicalilor liberi și de compușii pro-inflamatori, precum proteina C-reactivă sau citokine.

Gălbenelele mai conțin un compus anti-inflamator: acidul linoleic. Acesta este util în dermatite, infecții ale urechii, ulcere, dureri în gât și mâncărimi de scutec.

Au proprietăți antiseptice, antimirobiene, cicatrizante și imunostimulatoare, atât la nivel extern, cât și la nivel intern.

În medicina populară, gălbenelele sunt folosite în tratamentul afecțiuni pielii (eczeme, răni), afecțiuni hepatobiliare și gastrointestinale și infecții urinare (cistite).

_______________________________________________________________________________________________________

Ceaiul este un remediu simplu prin care putem beneficia de calitățile curative ale acestor plante. Se poate prepara atât din florile proaspete, cât și din cele uscate.

Se pun 3 căni de apă la fiert. Când clocotește, se adaugă 2 linguri rase de flori sau petale de gălbenele. Se stinge focul, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat 10 minute sau chiar mai mult.

Se strecoară și se păstrează într-un termos. Ceaiul se bea pe tot parcursul zilei, la temperatura camerei.

_______________________________________________________________________________________________________

Este indicat persoanelor care suferă de ulcer gastric sau duodenal, gastrite, infecții bucale sau ale gâtului, crampe abdominale sau tulburări digestiveCeaiul de gălbenele stimulează și reglează funcția bilei, ajutând inclusiv la îmbunătățirea digestiei.

În aceste afecțiuni este indicat ca ceaiul să fie administrat în cure de câte 1 lună de zile.

_______________________________________________________________________________________________________

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit și extern, sub formă de spălături, comprese sau tamponări, în răni, arsuri ușoare sau vânătăi.

Datorită proprietăților antiinflamatoare, astringente, antibacteriene, antimicrobiene puternice, gălbenelele ajută la reducerea inflamațiilor gingivale, la combaterea gingivitei, a cariilor și a plăcii bacteriene dentare. Din acest motiv sunt incorporate și în unele paste de dinți și ape de gură naturale.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Puterea unei plante: Gălbenelele, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 10, 10 iunie – 10 august 2016, pp. 24-25

2. Dr. Axe, Calendula: The Anti-Inflammatory, Antiviral Herb that Heals: https://draxe.com/calendula/

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Este o plantă unică ce are proprietăţi fantastice în cele mai grele boli.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.