Ceaiul de GĂLBENELE – antiinflamator, antibacterian, imunostimulator și anticancerigen

Deși sunt cunoscute îndeosebi pentru acțiunea lor benefică asupra pielii, gălbenelele au efecte vindecătoare extraordinare și la nivel intern.

Aceste plante au proprietăți cicatrizante, antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene și regenerante remarcabile, atât asupra pielii, cât și asupra organelor interne.

Ceai Gălbenele Beneficii

Aceste flori sunt bogate în compuși cu proprietăți medicinale: calendulină, beta-caroten, isoquercitrină, narcisină, rutină, amirină, uleiuri volatile, steroli, mucilagii și polizaharide.

Datorită compoziției lor chimice bogate, gălbenelele stimulează imunitatea și combat o gamă variată de boli. Ajută de asemenea la eliminarea toxinelor din corp după o intervenție chirurgicală.

Gălbenelele au o acțiune diuretică prin care ajută la eliminarea reziduurilor lichide din organism.

Cele mai mari beneficii le au asupra tractului gastro-intestinal. Gălbenelele protejează stomacul și ajută la vindecarea leziunilor.

Inhibă de asemenea dezvoltarea bacteriilor care pot cauza gastrită, ulcer peptic și duodenal. Sunt de asemenea utile împotriva cancerului stomacal și a altor tulburări gastro-intestinale.

Preparatele pe bază de gălbenele sunt remedii blânde care pot fi folosite și pentru afecțiunile copiilor. Ceaiul calmează stomacul, reduce arsurile stomacale și simptomele de reflux acid și colită, viermi intestinali și dizenterie.

Datorită proprietăților antivirale, gălbenelele sunt benefice în gripă și herpes. Intern sunt utile și în congestie limfatică și hepatită virală. În medicina populară, gălbenelele erau folosite și pentru reducerea febrei persistente și a spasmelor musculare.

Studiile recente au arătat că gălbenelele au și proprietăți anticancerigene puternice. Într-un studiu din 2006 realizat de spanioli, extractul apos de gălbenele a demonstrat activități antitumorale și imunomodulatoare

Mai precis, extractul a inhibat în proporție de 70-100% înmulțirea mai multor linii celulare tumorale umaneGălbenelele ajută în cancer prin două mecanisme: activarea limfocitară și inducerea apoptozei.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru calmarea pielii iritate, reducerea umflăturilor pielii și  în multe alte afecțiuni externe:

– vânătăi
– tăieturi
– răni
– infecții minore
– leziuni cutanate
– mâncărimi
– piele uscată, crăpată
– conjunctivită (spălături cu ceai răcit)
– roșeața ochilor (clătiri locale cu ceai răcit)
– tuse, dureri în gât, inflamații ale gurii (gargară cu ceai)
– înțepături de insecte
– mușcături de șarpe
– ulcerațiile pielii
– arsuri solare
– varice
– acnee
– hemoroizi

Femeile pot beneficia de capacitatea ceaiului de gălbenele de nuanțare a părului. Clătirea cu acest ceai este potrivit îndeosebi pentru părul blond, pentru intensificarea nuanței sau pentru părul șaten, pentru deschiderea nuanței.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Remediu. ro, Ceaiul de galbenele. Beneficii: https://www.remediu.ro/galbenelele-proprietati-19970a.html

2. Eva Jiménez-Medina, Angel Garcia-Lora, Laura Paco, Ignacio Algarra, Antonia Collado and Federico Garrido, A new extract of the plant calendula officinalis produces a dual in vitro effect: cytotoxic anti-tumor activity and lymphocyte activation, BMC Cancer, 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1513589/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.