Ceaiul de SALCÂM reduce ACIDITATEA gastrică și calmează STOMACUL

Mireasma îmbietoare a florilor de salcâm face ca acest ceai să fie unul din cele mai plăcute remedii pentru calmarea unui stomac tulburat.

Infuzia de salcâm este de altfel cunoscută ca unul din cele mai eficiente leacuri pentru durerile gastrice. Efectele sale calmante se simt imediat.

Autorii fitoterapeuți recomandă utilizarea florilor de salcâm pentru remedierea problemelor gastrointestinale asociate cu hiperaciditatea gastrică, precum gastrita hiperacidă, ulcerul gastric și duodenal.

Florile de salcâm exercită o acțiune antispastice asupra musculaturii netede a stomacului și au efecte antiacide. Prin faptul că reduc aciditatea excesivă, ajută la eliminarea arsurile stomacale.

Salcâmul are totodată efecte sedative asupra sistemului nervos central, contribuind la rezolvarea tulburărilor gastrice pe fond de emoțional, de stres sau surmenaj psihic.

Florile de salcâm fac parte din compoziția ceaiurilor gastrice, fiind recomandate în ulcer gastric, gastrită, hiperaciditate și alte boli ale stomacului, alături de alte plante, precum coada-șoricelului, sunătoare, gălbenele, lemn-dulce sau pătlagină.

________________________________________________________________________________________________________

Pentru prepararea ceaiului de salcâm se pune 1 lingură de flori (proaspete sau uscate) la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute cu capac, apoi se strecoară. Se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi, calde. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere.

O altă metodă de preparare a ceaiului este prin macerare, care este mai eficient în afecțiunile stomacale, precum și în cele hepatice. Se pune 1 lingură de flori de salcâm în 200 ml de apă rece, și se lasă de seara până dimineața. După filtrare, se combină cu o cantitate egală de ceai de salcâm, obținut prin infuzare după metoda detaliată anterior.

Cura trebuie să dureze cel puțin 1 lună și jumătate, pentru a vedea efectele.

Salcâmul se poate folosi și sub formă de pulbere, obținută prin măcinarea florilor uscate prin râșnița electrică de cafea.

Unele persoane reușesc să obțină o ameliorare semnificativă a simptomelor sau chiar dispariția bolii, însă remediile naturiste nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos recomandat de doctorul specialist.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Salcâmul înmiresmat și tămăduitor, Revista Leacuri & Rețete Mănăstirești, nr. 5, august-septembrie 2015

2. Psiholog Ludovic Săndulescu, Ulcerul gastric hiperacid, gastrita hiperacidă și florile de salcâm: https://psihologiesiconsiliere.wordpress.com/2013/05/13/752/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.