Cum să le insufli copiilor răbdarea – psihologul Smaranda Buju

Lucrurile bune pe care părinții le cer de obicei de de la copiii lor sunt un indicator al propriei lor desăvârșiri.

Chiar și în relația părinți-copii este valabilă acea sintagmă evanghelică: ceea ce voiești să-ți facă ție oamenii, fă-le tu lor mai întâi.

Cum sa le insufli rabdarea copiilor

Cum sa le insufli rabdarea copiilor: Doxologia

Cine vrea copii buni, trebuie să se facă el mai întâi bun

Vrei să ai copiii buni? Fii tu mai întâi bun. Vrei ca ei să fie răbdători, arată tu primul răbdarea.

Arată răbdare în tot ceea ce faci și copilul va recepta atitudinea ta. Se va „molipsi” de ea și ușor-ușor se va deprinde și el cu lucrarea răbdării. Acest lucru este valabil cu orice virtute pe care vrei să o dobânească copiii tăi.

Copiii privesc la părinți ca la niște modele. Ei preiau de regulă tot ce spun și fac mama și tata.

Copiii reflectă în mare măsură propria ta viață și felul în care te-ai purtat în casă, cu ei și cu ceilalți membri ai familiei.

Cele mai grăitoare și pilduitoare în educație sunt faptele și poate mai puțin cuvinte. Mai multă pondere are atitudinea pe care părinții o adoptă în fața unei situații, felul în care gestionează problemele.

Copilul simte energia ta dacă este bună sau rea

Copiii simt starea părinților și sunt influențați de ea. Psihologul Smaranda Buju spune că „schimbul acesta de energie între părinte și copil este instant”.

Dacă vrei să îl influențezi în bine pe copilul tău, încarcă-te cu o energie bună. Când intri în relație cu el, dă-i din energia ta pozitivă.

Apropie-te de el cu o atitudine de susținere, de încurajare, de motivare. Nu fă tu temele în locul lui, dar arată-i că ești alături de el.

Chiar dacă ești obosit, chiar dacă nu ai avut o zi bună. Întotdeauna trebuie să îți rezervi o doză de energie pentru copiii tăi.

Cum le insufli copiilor răbdarea

„Astfel putem să susținem copilul nostru – prin energia bună, pachețelul acela de energie pe care îl păstrăm pentru el.

Când vii acasă de la serviciu trebuie să ai ce să le oferi. Trebuie să le oferi puțin din timpul tău, iar acel puțin trebuie să fie cât se poate de pozitiv și folositor pentru ei.

„Indiferent ce-am face, trebuie să avem ceva pentru el, mai ales la teme și mai ales când copilul depune efort, îi dăm din răbdarea noastră, din atitudinea aceasta care îl susține: un pic de motivație, un zâmbet, o mângâiere”.

Este foarte important pentru copii ca ei să aibă și să simtă sprjinul părinților în tot ceea ce fac. Când ei simt plasa aceasta de siguranță, se mobilizează mai bine.

Răbdarea se deprinde în timp

Este frumos să vorbește despre răbdare, mai ales vizavi de relația părinte-copil. Mai greu este să pui în practică. Psihologul Smaranda Buju spune că răbdarea este un proces.

„Să ajungi la calitatea aceasta a răbdării este un proces susținut. Și când nu mai putem, mai putem un pic! Nu mult, un pic. Și copilul înțelege lucrul acesta”.

Asemenea tuturor virtuților, răbdarea se deprinde prin exersare continuă, prin stăruință, prin reușită și eșec.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Învățați-i pe copii să se roage și vor avea mult de câștigat în viață
Nu certați copiii seara, pentru că întunecimea nopții înnegrește mâhnirea lor – Sfântul Paisie Aghioritul
Rugăciunea copiilor care merg la școală

Sursă articol: Doxologia, Cum creștem răbdarea copiilor de a termina o sarcină: https://www.youtube.com/watch?v=2Vb6tDkm0js&ab_channel=doxologia.ro

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.