Nu certați copiii seara, pentru că întunecimea nopții înnegrește mâhnirea lor – Sfântul Paisie Aghioritul

Soarele să nu apună peste mânia voastră”, spune, deloc întâmplător, Sfântul Apostol Pavel (Efeseni 4, 26). 

Trebuie să facem tot posibilul să ne liniștim sufletește, sau să ne iertăm cu cei cu care ne-am certat, pentru ca noaptea să nu vină peste noi ca un fur și să ne găsească neîmpăcați.

Certarea copiilor

Iată ce frumos spune Sfântul Luca al Crimeii:

Dacă vreodată, prin uneltirile satanei, se va întâmpla ca inima voastră să fie cuprinsă de mânie, de enervare și ură împotriva aproapelui, nu zăboviți în starea de mânie și vrăjmășie, nu vă culcați fără să vă împăcați cu cel care v-a jignit, fără să fi înăbușit mânia, fără să fi scuipat scânteia care e gata să se aprindă și să pârjolească inima voastră”.

Acest lucru este cu atât mai important când vine vorba despre copii. Sfântul Paisie Aghioritul dă un sfat prețios părinților în acest sens, spunându-le să ia aminte să nu-i certe niciodată pe copiii lor seara.

„[…] pentru că în timpul nopții ei nu au cum să-și risipească mâhnirea, iar întunecimea nopții o înnegrește și mai mult. Încep să gândească cum să se împotrivească, caută diferite soluții. Intră la mijloc diavolul și astfel pot ajunge și la deznădejde”.

Nici o mustrare nu este primită bine, mai ales de cei mici, care au o sensibilitate mai mare și sunt ușor de rănit sufletește.

Părinții trebuie să aibă grijă să nu-i certe pe copii la mânie, pentru că pot rosti cuvinte nepotrivite. Mustrarea lor trebuie să fie spre îndreptare, ca o povață părintească, făcută din dragoste.

Dacă părinții îi cerată pe copii în timpul zilei, ei se pot împotrivi o vreme, însă „ieșind afară din casă, vor uita cele plănuite de ei și astfel li se risipește mâhnirea”.

Părintele Paisie nu era de acord ca părinții să-i bată pe copii când greșesc. Gesturile agresive pot avea un rezultat opus celui dorit.

„Pe cât se poate, părinții să evite bătaia. Să încerce cu bunătate și cu răbdare să-l facă pe copil să înțeleagă că ceea ce face nu este corect”.

O palmă îl va ajuta pe copil doar atunci când este mic și nu înțelege că ceea ce vrea să facă este greșit sau primejdios.

„[…] căci primind o palmă, va ține minte să nu mai facă altădată. Frica de a nu mai primi cumva vreo palmă i se face copilului ca o frână care îl protejează”.

______________________________

Surse:

1. Cuviosul Paisie Aghioritul, Viața de familie, Vol. IV, Editura Evanghelismos, 2003, p. 114: http://altarulcredintei.md/parintii-nu-trebuie-sa-certe-pe-copiii-lor-seara: http://ortodox.md/cearta-copiilor/

2. Sfânul Luca al Crimeii, La Porțile Postului Mare, Editura Biserica Ortodoxă, București, 2004, p. 26: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/soarele-sa-nu-apuna-peste-mania-voastra

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.