TONIC imunitar din FRUCTE de SOC și GHIMBIR

Dumnezeu a rânduit ca roadele care cresc în natură și ne hrănesc să ne fie și spre folos terapeutic. Nu este o coincidență faptul că fructele socului, bogate în compuși cu proprietăți antivirale și antioxidante, apar odată cu debutul sezonului de gripă, infecții și răceli, specific anotimpului rece.

Deși cei mai mulți dintre noi asociem socul cu socata – faimoasa băutură răcoritoare a verii, nu doar florile pot fi folosite în scop medicinal, ci și fructele sale.

tonic din fructe de soc s

tonic din fructe de soc s

Oamenii de știință sunt de părere că fructele socului (Sambucus nigra) sunt printre cele mai puternice tonice ale naturii pentru sistemul nostru imunitar. Ele sunt considerate adevărate medicamente naturale, cu un potențial curativ și profilactic uimitor de mare.

Fructele de soc sunt printre puținele alimente cu proprietăți antivirale. Le putem folosi în combinație cu ghimbir, pentru a obține un tonic imunitar foarte eficient împotriva gripei și răcelii.

Tonic din fructe de soc și ghimbir – rețetă

Boabele negre de soc se culeg toamna, de la margini de pădure, pe lângă drumurile forestiere și în zonele de munte. Ciorchinii cu boabe se taie de pe ramuri cu un cuțit. Din păcate, aceasta nu se pot usca pe cale naturală.

După recoltare, rezistă la frigider maxim 48 de ore. De aceea ele trebuie consumate imediat sau folosite la diferite rețete cu valoare terapeutică, precum suc, sirop, vin sau tinctură. Se pot de asemenea congela și folosi la suc sau alte rețete.

Pentru a prepara această rețetă, spălați bine fructele de soc și cântăriți-le. Puneți boabele într-o cratiță și adăugați o cantitate egală de apă. Adăugați rădăcina de ghimbir – 1 lingură de ghimbir ras (sau 1 linguriță de pudră de ghimbir) la 145 de grame de fructe de soc. Adăugați apoi scorțișoară (1 linguriță de scorțișoară măcinată la 145 g de fructe de soc) și cuișoare (¼ linguriță de cuișoare măcinate la 145 g de fructe de soc).

Puneți cratița pe foc și când atinge punctul de fierbere, dați focul la mic și lăsați fructele de soc să fiarbă circa 20 de minute. Luați vasul de pe foc, și după ce s-a răcorit, strecurați lichidul printr-o sită fină, presând fructele cu dosul unei linguri de lemn, pentru a extrage tot sucul.

În lichidul rezultat după filtrare, adăugați miere de albine (170 de grame de miere la 145 g de fructe de soc) și amestecați până la omogenizare.

Transferați sucul obținut în sticle sau borcane de sticle, închise ermetic. Păstrați-le la frigider.

Mod de administrare

Se poate lua câte 1 linguriță, de 1-3 ori pe zi, în scop preventiv. Se consumă ca atare, sau se diluează cu apă plată sau minerală și se bea ca un suc.

Acest minunat preparat se poate folosi și ca sirop pentru clătite, îndulcitor pentru iaurt, ceai sau alt suc.

Atenție, fructele de soc trebuie consumate doar după ce s-au copt bine. Pot fi toxice în cantități mari (200 g de fructe sau suc pe zi, sau 300 g de tinctură pe zi).

5 comentarii

  1. stiam ca fructele de soc sunt otravitoare ???!!!!

  2. sotul meu face sirop si marmelada de soc……e minunat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.