SILICIUL – mineralul TINEREȚII, care susține sănătatea oaselor, vaselor de sânge, pielii, unghiilor și părului (surse alimentare)

Siliciul este unul din cele mai importante minerale de care organismul nostru are nevoie pentru sănătatea oaselor, cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor, unghiilor, părului, pielii, vaselor de sânge și a creierului.

Este deosebit de valoros pentru persoanele vârstnice deoarece menține oasele tari și articulațiile. Semnele bătrâneții pot fi puse în strânsă legătură cu lipsa de siliciu.

Lipsa de Siliciu

Lipsa de Siliciu

Deficitul de siliciu a fost asociat cu îmbătrânirea prematură și boala Alzheimer. Siliciul inhibă asorbția aluminiului în creier și combate efectele dăunătoare ale acestuia la nivelul întregului organism.

Siliciul face calciul și vitamina D mult mai utile în menținerea sănătății oaselor prin faptul că accelerează procesul de calcifiere și depozitare în oase. Mai mult, siliciul însuși îmbunătățește calitatea matricei osoase și susține mineralizarea osoasă. În prezența acestuia, fracturile se vindecă mult mai rapid, chiar dacă nivelul calciului din corp este scăzut.

Lipsa de siliciu

Un nivel scăzut de siliciu în corp poate duce la calcifierea țesuturilor conjunctive și moi, și implicit la rigiditate și lipsa de elasticitate.

Siliciul este esențial pentru integritatea structurală și dezvoltarea țesutului conjunctiv. Experimentele pe animale au arătat lipsa de siliciu din dietă poate cauza deformări scheletice și o dezvoltare deficitară a articulațiilor.

Acest mineral ajută la combaterea osteoporozei și a artritei. Cercetările pe animale au arătat că aportul de siliciu reduce numărul celulelor osteoclaste și previne în acest fel reabsorbția osoasă și pierderea de masă osoasă.

Alte studii au sugerează că siliciul protejează împotriva toxicității cu aliminiu. Mai precis, acesta previne acumularea aluminiului în creier. Aliminiul a fost descoperit în leziunile cerebrale la persoanele cu Alzheimer, tulburări cognitive și alte afecțiuni neurologice.

Siliciul este important și pentru protejarea vaselor de sânge. Aportul de siliciu reduce incidența leziunilor arterosclerotice la persoanele cu un nivel mare de colesterol.

Efectele sale benefice asupra pielii se datorează faptului că susține sinteza colagenului. Siliciul îmbunătățește elasticitatea acestei proteine fibroase, ajutând la prevenirea formării ridurilor.

Siliciul este de asemenea necesar pentru sinteza elastinei, o substanță importantă pentru menținerea elasticității pielii, a țesuturilor, a părului și a vaselor de sânge.

În ceea ce privește sănătatea părului, siliciul îi conferă acestuia mai multă forță, elasticitate și luciu natural.

Siliciul este unul din cele mai concentrate minerale din unghii. Unghiile moi, care se rup ușor pot fi semnul unei lipse de siliciu.

Alimente și plante bogate în siliciu:

– castraveții
– coada-calului
– orzul verde
– ovăzul
– tărâțele de grâu și de orez
– berea naturală
– orezul brun
– ardeii grași
– fructe: cireșele, merele, portocalele, migdalele
– mierea de albine
– roșiile
– dovleacul
– spanacul
– cerealele integrale
– boabele de soia
– urzica

Doza recomandată pentru un adult este de 20-50 mg de siliciu pe zi. O banană medie conține circa 6 mg de siliciu. Coada-calului este una din cele mai bogate surse natural de siliciu.

Surse articol:
1. http://saveourbones.com/silica-the-mineral-your-bones-need-that-your-doctor-probably-wont-tell-you-about/
2. http://www.mineraldeficiency.net/silicon-deficiency
3. http://www.lifeextension.com/magazine/2003/4/report_silicon/Page-01

5 comentarii

  1. Interesant ,multumim ,nici un medic nu iti face analize sa vada daca lipsesc cele mai elementare vitamine si minerale din corp te indoapa cu antiinflamatoare toxice.

  2. Beți ceai de coada calului și mult usturoi conțin mult siliciu.

  3. Multumesc Taifas…tin cont de tot ce imi recomanzi cu incredere…multumesc. Ginduri bune pt.o zi perfecta!

  4. În primul rand îți trebuie un set de analize medicale să vezi de ce vitamine ai nevoie. 😁😁😁

  5. Ceaiul de coada calului are contraindicatii mie frica sa beau .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.