Cidrul de coacăze – tonic și detoxifiant de excepție (rețetă)

Coacăzele, în special cele negre, sunt folosite în scop terapeutic în diferite sisteme medicinale tradiționale din lume.

Cercetările recente au confirmat proprietățile profilactice și curative ale acestor fructe bogate în antioxidanți.

Cidru de coacaze

Cidru de coacaze

Studiile realizate în laboratoarele moderne au demonstrat efectele antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene ale compușilor biochimici din coacăzele negre împotriva unei game variate de boli.

În special împotriva afecțiunilor cardiovasculare (precum hipertensiunea arterială), a bolilor neoplazice, neurodegenerative și oculare, a neuropatiei diabetice și a nefrolitiazei.

Cei mai puternici antioxidanți regăsiți în coacăzele negre sunt antocianii, flavonoidele și acizii fenolici.

Cidru de coacăze – rețetă

Coacăzele negre sunt cele mai sănătoase, deoarece au cele mai mari concentrații de antioxidanți. Însă nici celelalte soiuri nu trebuie trecute cu vederea.

Pentru acest cidru puteți folosi o combinație de coacăze negre, roșii și albe. Gustul, aroma și efectele terapeutice ale cidrului vor fi cu atât mai puternice.

Ingrediente

• 3 kg de coacăze (combinate)
• 1,5 kg de zahăr brut brun
• 6 litri de apă

Preparare

Puneți ciorchinii de coacăze într-un lighean mare și spălați-i cu un jet de apă rece. Desfaceți bobițele și zdrobiți-le cu ajutorul unui blender. Nu trebuie să mixați decât câteva secunde.

Transferați pasta obținută într-un vas de lemn, și lăsați fructele la macerat 24 de ore. Treceți apoi pasta printr-o sită. Adăugați apa și zahărul și amestecați până când acesta se dizolvă de tot.

Puneți amestecul într-o damigeană și astupați-o cu un dop de plută. Introduceți în damigeană un furtun, cu celălalt capăt lăsat într-un borcan cu apă.

Perioada de fermentare durează circa 40 de zile. Când preparatul a încetat să mai bolborosească, se completează cu apă până la gura damigenei.

Se mai lasă încă 40 de zile la decantat, pentru a obține o băutură cât mai limpede. Se pune în sticle și se păstrează în cămară.

Se poate bea câte 1 pahar de cidru de coacăze pe zi, pentru a resimți din plin efectele sale energizante și depurative asupra corpului.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22673662
2. http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-2-ianuarie-martie-2015/trei-feluri-de-cidru-pentru-un-organism-sanatos/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.