OREGANO – o plantă cu proprietăți antivirale și antibacteriene, utilă în bronșită, astm, tuse și infecții

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii israelieni, plantele aromate sunt eficiente în tratarea afecțiunilor sistemului respirator superior. Cele mai puternice sunt oregano, eucalipt, mentă și rozmarin.

Uleiurile esențiale de aceste plante au fost folosite sub forma unui spray, care a redus semnificativ simptomele de răgușeală, dureri în gât și tuse.

Oregano Beneficii

Oregano Beneficii

Indicații terapeutice

Oregano este condimentul care face pizza mult mai gustoasă și aromată. La noi se recunoaște sub numele de sovârf. Pizza nu este un aliment foarte ușor de digerat, de aceea oregano nu este în mod întâmplător adăugat la preparare: are proprietăți carminative, adică ajută la prevenirea balonării și la eliminarea gazelor de fermentație din stomac.

Oregano este însă mult mai valoros pentru sănătatea noastră. Studiile au arătat că această mirodenie are proprietăți antibacteriene remarcabile. Uleiul de oregano s-a dovedit chiar mai eficient decât antibioticele prescrise în mod normal pentru infecțiile cu stafilococi rezistenți la tratamentul convențional.

Aceste efecte se datorează unor antioxidanți foarte puternici pe care oregano îi conține, care pot ucide bacteriile rezistente, virusurile și ciupercile (fungi). Potrivit cercetătorilor, antioxidanții din oregano sunt de zeci de ori mai puternici decât antioxidanții din mere, portocale și afine.

Compusul responsabil pentru efectele antivirale și antimicrobiene ale oregano este carvacrolul, un antioxidant din grupul fenolilor. Uleiul de oregano este folosit cu succes în tratarea infecțiilor respiratorii, infecțiilor cu candidă, infecțiilor cu virusuri și diferite bacterii.

Moduri de utilizare

Atunci când nu îl adăugăm în mâncare, îl putem prepara sub forma unui macerat aromat. Se pune ½ linguriță de plantă într-o cană de apă rece și se lasă peste noapte. A doua zi, amestecul se încălzește ușor (nu se fierbe), se strecoară și se bea. O altă metodă este să măcinați planta uscată sub formă de pulbere.

Surse articol:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21052500
„Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.