Artere ÎNFUNDATE – simptome, cauze și alimente care ajută

Arterele sănătoase au în mod normal pereții interiori subțiri, iar sângele curge lin prin ele. Ele se pot înfunda atunci când anumite substanțe care circulă în sânge – precum grăsimi, calciu sau deșeuri celulare – se acumulează pe pereții interiori ai vaselor de sânge și formează plăci.

Pe măsură ce aceste depozite cresc, arterele se îngustează și devin rigide. Astfel apare ateroscleroza. Arterele înfundate cresc riscul evenimentelor cardiovasculare, precum atac de cord sau accident vascular cerebral.

Artere Înfundate - Simptome, Cauze

Artere Înfundate – Simptome, Cauze

Colesterolul mărit, hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul sunt câteva cauze principale ale aterosclerozei.

Artere înfundate – simptome

În mod normal, ateroscleroza nu cauzează simptome, până când arterele se îngustează foarte mult. În funcție de zona corpului în care se formează depunerile de placă, pot să apară diferite afecțiuni:

Boala arterială coronariană

Placa se acumulează în arterele care transportă sângele la inimă. Angina (dureri sau presiune în piept) este cel mai comun simptom. Durerile pot radia spre umeri, gât, fălci, brațe sau spate. Risc de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Boala arterială carotidiană

Arterele carotide aparțin gâtului și capului, și aprovizionează creierul cu sânge oxigenat. Simptome: amorțire pe o parte a corpului, incapacitatea de a mișca un braț sau un picior, pierderea vederii la un ochi, articulare deficitară a cuvintelor. Risc de accident vascular cerebral.

Boala arterială periferică

Placa se acumulează la nivelul vaselor de sânge care transportă sângele la picioare. Simptome: dureri de picioare, amorțeală, picioare reci, răni care se vindecă greu. Risc de infecții locale și gangrenă.

Artere înfundate – simptome

Când arterele se blochează în proporție de 70% sau mai mult, pot să apară următoarele simptome:

– durere în piept (angină)
– respirație scurtă
– palpitații
– slăbiciune sau amețeală
– greață
– transpirații

Dacă prezentați unul sau mai multe din aceste simptome, adresați-vă medicului. Acesta va stabili testele sau analizele necesare pentru a pune un diagnostic corect.

Alimente care previn înfundarea arterelor

Trebuie evitate băuturile îndulcite, care au fost asociate cu depuneri mari de colesterol în pereții arterelor (inflamații la nivelul arterelor, rigiditate, blocaje), hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și obezitate. Aceste băuturi se pot înlocui cu apă, ceaiuri, sucuri naturale de legume și fructe. Reduceți de asemenea consumul de zaharuri și grăsimi saturate.

Studiile au arătat că 8 porții de legume și fructe pe zi pot reduce riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral cu 30%. Mâncați cât mai multe legume colorate, bogate în vitamine (C, B) și antioxidanți, și verdețurile, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la curățarea arterelor de depunerile de placă: ardei gras, tomate, morcovi, sfeclă, varză, ridiche, salată verde pătrunjel etc.

Introduceți cât mai multe plante aromate în dieta zilnică: usturoi, ceapă, scorțișoară, busuioc, nucșoară.

Mâncați cel puțin 2 porții de pește gras, bogat în Omega-3 pe săptămână: somon, macrou, sardine sau hering. Acizii grași Omega-3 elimină blocajele arteriale și susțin sănătatea sistemului cardiovascular.

Renunțați la fumat, evitați stresul și faceți mișcare zilnică.

Surse:
http://www.herbs-info.com/blog/4-silent-signs-you-may-have-clogged-arteries-best-foods-to-prevent/?c=d
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/magazine/issues/fall10/articles/fall10pg25.html
http://www.webmd.com/heart-disease/clogged-arteries-arterial-plaque

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.