Vă doare în gât? Faceți gargară cu GHIMBIR, OȚET și MIERE
Botanistul James A. Duke spune în cartea sa Farmacia Verde că ghimbirul este o plantă utilă pentru gargară atunci când ne doare în gât, mai ales dacă o folosim în combinație cu suc de lămâie, puțin oțet și miere.
Ghimbirul este folosit de mii de ani ca remediu pentru diferite probleme de sănătate, precum răceală, greață, migrene, dureri articulare sau tensiune arterială crescută.
Proprietățile sale medicinale și farmacologice au fost studiate recent în numeroase studii științifice. Cercetătorii nu fac decât să confirme utilizările ghimbirului ca medicament încă din antichitate și să scoată la lumină valoarea sa terapeutică impresionantă.
Ghimbirul este unul din cele mai renumite leacuri naturale pentru tuse, iritații și dureri în gât. Vracii din vechime credeau că ghimbirul este un foarte bun diluant și expectorant al flegmei și umorilor care se lipesc de gât, având efecte anti-flegmatice și emoliente.
Oamenii de știință au descoperit că într-adevăr ghimbirul este eficient în prevenirea inflamațiilor sistemului respirator. Ajută la tratarea răcelii și a simptomelor asociate de tuse, dureri în gât sau nas înfundat, datorită proprietăților sale antitusive, decongestive, antiinflamatoare și antivirale.
Moduri de utilizare
Poate fi consumat sau utilizat pentru gargară sub formă de suc (rădăcină stoarsă), amestecat cu suc de lămâie, miere și oțet, după rețeta botanistului Duke, sau poate fi preparat sub formă de ceai. Rădăcina de ghimbir trebuie zdrobită înainte de a o pune la fiert pentru prepararea ceaiului, și lăsată să fiarbă circa 15-20 de minute, pentru a extrage toate ingredientele active în apă. Ceaiul de ghimbir ajută și la desfundarea rapidă a nasului, la ameliorarea durerilor de cap și a unui stomac deranjat.
Indiferent dacă este vorba despre o tuse cauzată de răceală sau alergie, puțin ghimbir ras și amestecat cu miere poate ușura simptomele datorită proprietăților sale analgezice prin care reduc durerea, și chiar trata cauza durerilor în gât, datorită proprietăților antivirale, antibacteriene și antifungice.
Mai mult, consumul de ghimbir ajută la întărirea imunității.
Surse:
„Farmacia Verde”, James A. Duke
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377061/
http://naturalsociety.com/benefits-of-ginger/
http://www.livestrong.com/article/265676-ginger-honey-for-a-sore-throat/