Alimentația în CATARACTĂ – alimente bogate în ANTIOXIDANȚI care protejează cristalinul și retina
Potrivit domnului profesor doctor universitar Constantin Milică, pentru protejarea cristalinului și retinei trebuie să mâncăm alimente bogate în antioxidanți. Ne putem orienta astfel după culoarea alimentelor.
♣ Legume și fructe portocalii, galbene și roșii
Fructele și legumele proaspete conțin multe vitamine naturale, cu proprietăți antioxidante. Cele mai bune sunt alimentele de culoare portocalie, galbenă și roșie, bogate în vitaminele A, C, E și beta-caroten, carotenoizi, flavonoide, luteină și antociani, care protejează macula.
– morcov
– ardei gras
– ardei iute
– spanac, salată verde
– varză, broccoli
– ceapă, usturoi
– cartofi
– mere, afine, coacăze, căpșune, struguri
– pepene galben și roșu, caise
– citrice
Cu efecte anti-cataractă deosebite sunt afinele, care conțin surse generoase de antioxidanți, vitamina C, vitamina A și antociani.
Studiile au arătat că afinele îmbunătățesc vederea prin creșterea circulației la nivelul ochilor și prin protejarea cristalinului și retinei.
Consumul acestor fructe de pădure poate ajuta la tratarea cataractei, glaucomului, miopiei, orbirii de noapte și retinitei pigmentoase.
♣ Cura cu sucuri din rădăcini
• morcov (3 părți)
• pătrunjel (1 parte)
Sucurile se obțin cu ajutorul unui storcător electric. Doza pentru o zi este de 500 ml – 1 litru de suc mixt. Ceaiul se împarte în mai multe rații care se vor bea pe parcursul zilei.
Dozele de suc se vor bea în alternanță cu ceai de salvie.
♣ Alimente care previn formarea cataractei
– peștele (macrou, somon, crap), cel puțin o dată pe săptămână
– uleiul de focă, bogat în Omega-3
– ouăle, bogate în luteină, lecitină și cisteină
– drojdia de bere, bogată în vitamine din complexul B
♣ Fructe oleaginoase și semințe
• nuci, arahide, alune, migdale
• semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui
Persoanele care au cataractă sau început de cataractă, precum și cele care doresc să-și întrețină vederea, trebuie să evite prăjelile, zahărul, dulciurile din comerț, carnea roșie, cafeaua, tutunul și alcoolul.
Sursă: „Medicină Naturistă – Tainele Sănătății, Tinereții și Frumuseții”, Vol. 2, Constantin Milică