Ceaiul din coajă de CASTANE, indicat în tulburările de circulație, varice, ulcer varicos, hemoroizi, flebită, tromboflebită
Castanele comestibile (Castanea sativa) sunt surse uimitoare de substanțe nutritive și vindecătoare pentru organismul uman.
Au o acțiune benefică în mod special în afecțiunile cardio-vasculare și renale. Datorită conținutului nutritiv bogat și valorii energizante, castanele sunt indicate persoanelor vârstnice și copiilor.
Cuprins
Castanul este cel mai eficient medicament din plante pentru varice
Renumitul botanist de origine americană James A. Duke recomandă în cartea sa – „Farmacia Verde” – utilizarea castanului pentru tratarea venelor varicoase și a hemoroizilor.
Îl citează pe dr. Varro Tyler, decan și profesor emerit în știința farmaceutică a medicamentelor naturale la Universitatea Purdue din SUA, care susține că semințele de castan sălbatic sunt cel mai eficient medicament din plante pentru venele varicoase.
Comisia Europeană germană a aprobat de altfel folosirea castanului sălbatic pentru tratarea varicelor.
Patru studii clinice realizate pe pacienți cu insuficiență venoasă cronică și un studiu pe pacienți cu vene varicoase (varice) au demonstrat că extractul de castane poate ajuta la tratarea acestor afecțiuni vasculare.
Castanul conține aescină, substanța activă care ajută la tonifierea celulelor vaselor capilare și previne pierderea de lichid.
Preparatele pe bază de castane sunt eficient în reducerea simptomelor asociate: umflarea membrelor inferioare (edeme), dureri, mâncărimi sau senzație de greutate la nivelul picioarelor.
Cercetătorii au descoperit că extractul de castane are o acțiune antioxidantă impresionantă, superioară vitaminei E și altor 65 de extracte din plante testate.
Datorită antioxidanților puternici conținuți, acest extract are efecte anti-îmbătrânire remarcabile asupra pielii, protectoare asupra celulelor și vaselor de sânge.
Mod de preparare și utilizare
Se folosesc 2 linguri de coajă de castană la 1 cană cu apă. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se strecoară. Decoctul concentrat obținut nu se bea, ci se folosește extern. Se fac aplicații locale asupra membrelor afectate.
Decoctul de castane se poate folosi și sub formă de băi sau comprese pentru tratarea degerăturilor.
Surse articol:
„Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
„Farmacia Verde”, James A. Duke
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16644618
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18503457