SOCATA cu LĂMÂIE – leac pentru rinichi, retenție de apă și edeme la mâini și picioare (rețetă)
Răcoritoare și parfumată, este lesne de înțeles de ce socata și-a câștigat reputația de băutură tradițională a verii. Dincolo de plăcerea gustului, socata produce un efect benefic asupra rinichilor și a sistemului nervos.
Cuprins
Socată pentru rinichi – rețetă
Ingrediente
• 12 ciorchini de flori de soc
• 2 lămâi
• 300 g de miere
• 3 litri de apă de izvor (sau apă de calitate)
Preparare
Socata se poate prepara din flori de soc proaspete sau din flori uscate, vechi de cel mult un an de zile.
Ciorchinii se înmoaie într-un vas cu apă și se scaldă de câteva ori, pentru a îndepărta praful și eventual unele insecte prezente. Se rup sau se toacă mărunt și se pun într-un borcan de sticlă de 5 litri.
Se stoarce sucul de la cele două lămâi peste florile de soc, se toarnă apa și se adaugă mierea. Se amestecă bine-bine, pentru ca mierea să se dizolve complet.
Borcanul se poate acoperi cu un tifon, o farfurie sau cu capac. Se lasă la temperatura camerei sau la loc călduros să fermenteze. Sunt de ajuns circa 3-4 zile.
Se încearcă lichidul pentru a vedea dacă este suficient de înțepător la gust (din cauza fermentației) și suficient de parfumat.
Dacă este gata, socata se strecoară printr-o bucată de tifon sau printr-o strecurătoare, și se păstrează în sticle potrivit la mari, la frigider.
Vezi si Socata de Casă cu Miere şi Lămâie: 4 Reţete Tradiţionale Diferite
→ Mod de administrare
Pentru stimularea rinichilor, eliminarea excesului de apă din țesuturi, reducerea edemelor (mâini și picioare umflate) și prevenirea formării de nisip și pietre la rinichi, se poate bea până la 4-6 căni de socată pe zi.
În cazul celor afectați de infecții urinare frecvente sau care recidivează, se recomandă câte o cură de 1-2 săptămâni, o dată la 3 luni cu socată de casă.
Contraindicații
Preparatele și produsele pe bază de soc nu sunt recomandate femeilor gravide și celor care alăptează, decât cu avizul medicului. Trebuie precauți și în cazul persoanelor care urmează un tratament cu medicamente diuretice sau laxative.
Unele persoane pot fi alergice la soc, de aceea se va începe cu doze mici, pentru a urmări dacă apar simptome: iritații ale pielii, curgerea nasului, lăcrimare, dificultăți de respirație.
Persoanele sensibile la stomac pot suferi de asemenea reacții adverse: crampe la stomac, diaree sau greață. Și în acest caz se recomandă administrarea socului în doze mici la început.
La copiii sub 12 ani, doza trebuie să fie de 2-4 ori mai mică decât la adulți.
Problema e ,unde gasim soc?!!!
La piata se vinde in gramajoare in stare proaspata iar la plafar in stare uscata
LA PLAFAR .
In padure e plin