Socata de Casă cu Miere şi Lămâie: 4 Reţete Tradiţionale Diferite
Socata este o băutură 100% românească, al cărei parfum s-a răspândit din generaţie în generaţie, fără să fie surclasată de altă licoare. Despre proprietăţile terapeutice ale florilor de soc se pot scrie cărţi întregi de medicină.
Florile de soc preparate sub formă de ceai sau tinctura din fructe de soc sunt leacuri senzaţionale pentru slăbit, pentru întărirea organismului şi protecţie împotriva răcelilor, pentru ochi, pentru inimă, pentru digestie, reumatism şi chiar pentru piele.
Asociate cu lămâie şi miere, inflorescenţele de soc au calităţi detoxifiante şi diuretice excepţionale. Socata este de asemenea un antidot puternic pentru inflamaţii şi infecţii.
Consumată pe o perioadă de 1-2 săptămâni, socata te scapă de astenie, anemie şi surmenaj pe fond psihic.
Socata se pregăteşte în fiecare casă diferit, în funcţie de reţeta tradiţională a fiecărei familii. Socata clasică are la bază flori de soc, zahăr, lămâie şi drojdie. Mai demult, bunicile noastre foloseau sarea de lămâie, întrucât lămâiile nu erau aşa în vogă ca astăzi. E mai sănătos să foloseşti zeamă de lămâie proaspătă, deoarece sarea de lămâie conţine multiple chimicale nocive.
O poţi prepara în sezonul socului, sau în extrasezon, folosind florile uscate culese vara, păstrate în pungi de hârtie. Alege una din reţetele de mai jos, potrivită gustului tău!
Cuprins
Reţetă de Socată cu Lămâie, Miere şi Drojdie
Ingrediente socată:
• 12-15 flori mari de soc
• 8 litri de apă plată sau rece de izvor
• 500 g miere
• 2-3 lămâi mari
• 8 g drojdie proaspătă
Mod de preparare socată:
– Spală florile de soc şi aşează-le pe fundul unui borcan de 8 litri
– Adaugă mierea de albine şi zeama de la lămâi
– Poţi pune şi cojile de la lămâie, feliate frumos, sau date prin răzătoare, pentru mai multă aromă
– Adaugă apă cât să acopere ingredientele
– Lasă borcanul la macerat 24 de ore
– A doua zi se umple borcanul cu apă rece şi se amestecă
– Adaugă drojdia şi acoperă borcanul cu un capac sau tifon
– Lasă-l încă 2 zile la macerat, la loc cald şi însorit
– Amestecă zilnic socata, dimineaţa şi seara, cu o lingură de lemn
– Se lasă la macerat până atinge gradul de aciditate pe care îl tolerezi
– Pentru a fi sigură că socata e gata, gustă din când în când licoarea
– Când e gata, socata se strecoară şi se depozitează în sticle, la frigider
– Se serveşte rece
Alte variante ale socatei cu drojdie
1. Socată cu Lămâie, Miere şi Orez sau Stafide
La această reţetă, se păstrează ingredientele şi cantităţile, doar se înlocuieşte drojdia cu 2 linguri de boabe de orez. Socata cu orez va avea nevoie de mai multe zile de fermentare (2-3), însă este mult mai fină la gust, în lipsa gustului dopsit pe care îl dă drojdia.
Pentru o aromă deosebită, în sticlele cu socată gata fermentată se pot adăuga 2-3 stafide.
2. Socată cu Lămâie şi Zahăr Ars
Această reţetă de socată se îmbogăţeşte cu zahăr ars, adăugat la sfârşit, pentru un plus de aromă şi culoare.
3. Socată cu Lămâie, Miere şi Oţet de Mere
La reţeta tradiţională se poate adăuga 100 ml de oţet de mere, pentru grăbirea procesului de acidifiere a socatei. Oţetul de mere adaugă şi mai multe beneficii de sănătate acestei licori.
4. Socată cu Lămâie, Miere şi Vanilie
În anumite zone din Ardeal, socata se îndulceşte cu puţină esenţă de vanilie. În alt caz, se pot adăuga câteva frunze de mentă, pentru un gust mentolat, răcoros şi parfumat!
e timpul sa culegem florile de soc,imediat o sa se scuture din cauza ploilor
Bravo sunt minunate retetele.
Ms pt reteta ! Felicitari !
Multumesc de retete, o voi face pe cea cu orez. Am insa o obiectie: socata nu este o bautura 100% romaneasca, se face si in alte tari europene, cel putin de Croatia sunt sigura.
a trecut floarea de soc, dar se mai poate cumpara uscata de prin pietele de legume sau pastrati reteta pana anul viitor cand asigurati-va ca va si faceti rezerva de flori de soc – care se usuca la umbra si puteti avea o limonada deosebita toata vara : ) ( si naturala si sanatoasa ! )
Am o întrebare… Aș putea adăuga și 200 ml de suc de portocale stors? Crezi că iese și mai bun?
Multumesc! Chiar azi am facut!👍