CASTRAVETELE AMAR – „insulina vegetală” a diabeticilor

Un studiu realizat de cercetătorii din Australia, China și Germania și publicat în anul 2008 în Jurnalul American de Chimie și Biologie a descoperit 4 compuși în castravetele amar care activează o enzimă responsabilă pentru transportul glucozei din sânge în celule.

Castravetele Amar

Castravetele Amar

Castravetele amar, denumit științific Momordica charantia, este un fruct care crește în regiunile tropicale și subtropicale din Asia, America de Sud, Africa de Est și Caraibe. Deși are un gust foarte amar, este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C și potasiu.

Castravetele amar a fost folosit ca remediu tradițional pentru tratarea cancerului, îmbunătățirea digestiei și combaterea infecțiilor virale. Acest fruct este de asemenea utilizat în scop terapeutic în Asia, Africa, India și America de Sud pentru scăderea nivelului de glucoză. Consumul de castravete amar scade glicemia cu până la 54%.

Dovezi științifice

Studiile animale au demonstrat în mod consistent că efectele hipoglicemiante ale castravetelui amar (semințele, pulpa și frunzele). Acest fruct are potențialul de a îmbunătăți toleranța la glucoză, de a suprima hiperglicemia postprandială la șobolani și de a spori sensibilitatea la insulină și lipoliză.

Câteva studii realizate pe oameni au avut rezultate similare. Cercetătorii din India au studiat efectul antidiabetic al castravetelui amar încă din anii ’50, iar munca lor a stârnit interesul altor cercetători în investigarea rolului pe care acest fruct îl are în tratamentul diabetului.

În anii ’60, ’70 și ’80, studiile efectuate de cercetătorii din Asia au arătat că acest fruct conține cel puțin 3 substanțe active cu proprietăți anti-diabetice: charantin – care acționează la fel ca insulina în reducerea nivelului de glucoză din sânge, vicine și polypeptide-p – un compus asemănător insulinei. Aceste substanțe lucrează atât individual, cât și în sinergie pentru a reduce nivelurile zahărului din sânge.

Castravetele amar conține de asemenea lectină, un compus care scade concentrația glucozei din sânge prin afectarea asupra țesuturilor periferice și suprimarea apetitului – un efect similar efectului insulinei asupra creierului. Lectina este considerat un factor major din spatele efectului hipoglicemic care apare după consumul castravetelui amar.

Castravetele amar are în realitate două moduri de acțiune: scade rezistența la insulină și acționează ca un substitut pentru insulină, cel puțin în ceea ce privește transportul glucozei în celule.

Un studiu din 2007, Departamentul de Sănătate din Filipine a arătat că 100 mg de castravete amar per greutate corporală pe zi reduce glucoza la fel ca medicamentul antidiabetic oral gliburid. În Filipine se vând astăzi diferite suplimente alimentare pe bază de extract de castravete amar. Acestea sunt exportate în numeroase țări.

În ianuarie 2011, rezultatele unui studiu clinic de o lună care au fost publicate în Jurnalul Ethnopharmacology au arătat că o doză de 2.000 mg de castravete amar pe zi a redus semnificativ nivelul glucozei la pacienții cu diabet de 2.

Alte utilizări medicinale ale castravetelui amar:

– Colici
– Febră
– Arsuri, răni
– Tuse cronică
– Menstruații dureroase
– Afecțiuni ale pielii
– Malarie, boli virale

Cercetătorii de la Universitatea Saint Louis au demonstrat de asemenea că extractul din castravete amar poate ucide celulele cancerului de sân și previne creșterea și răspândirea lor în corp.

Unde se găsește

Ca și supliment alimentar, castravetele amar este vândut în magazinele naturiste sub formă de capsule, extract, pudră, capsule, suc sau ceai. Pe internet se pot găsi și semințe de castravete amar.

Precauții și efecte secundare

Castravetele amar este bine tolerat atunci când este utilizat în dozele recomandate de medic (în funcție de greutate, vârstă etc). Depășirea dozelor poate duce la scăderea severă a glucozei din sânge până la hipoglicemie, cauzând și alte simptome: iritarea tractului digestiv, dureri de stomac, diaree, foame, dureri de cap, oboseală, amețeală.

Persoanele cu diabet care urmează un tratament medicamentos (insulină, glipizidă, glimepiridă și pioglitazonă) pentru controlul zahărului din sânge nu trebuie să ia suplimente cu castravete amar.

Surse:
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/070111p10.shtml
http://www.diabetesselfmanagement.com/blog/bitter-melon-diabetes/

1 comentariu

  1. adevarat un miracol pentru diabetici

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.