Cum să prepari un bitter digestiv din grepfrut (rețetă)

Acest bitter, preparat din grepfrut, plante amare și semințe este inspirat din rețetele tradiționale ale francezilor, care sunt de altfel mari iubitori de bitteruri.

Motivul pentru care aceștia consumă atât de multe băuturi digestive se datorează meselor foarte copioase și dietelor bogate în brânză, creme, fripturi de rață sau mousse de ciocolată.

Cum să prepari un bitter digestiv din grepfrut (rețetă)

Cum să prepari un bitter digestiv din grepfrut (rețetă)

Bitter digestiv din grepfrut – rețetă

Toate plantele din rețetă se pot procura de la magazinele naturiste. Dacă nu găsiți flori de hibiscus, puteți renunțați la acest ingredient.

Ingrediente

• ½ grepfrut mare
• 1 lingură de frunze de anghinare uscate
• ¼ cană de fructe de păducel uscate
• ¼ cană de flori de hibiscus uscate
• 2 linguri de coriandru uscat
• 4 steluțe de anason
• 1 linguriță de semințe de fenicul uscate
• 1 linguriță de piper negru măcinat
• ½ cană de miere
• votcă

Preparare

Întrucât vom folosi și coaja amăruie a grepfrutului, acesta se spală cu oțet de mere, apoi se toacă mărunt (miezul și coaja).

Se pune într-un borcan de 250 de grame. Se adaugă restul ingredientelor și mierea de albine, după gust. Se umple borcanul cu votcă sau brandy, se pune capacul și se agită bine.

Se etichetează și se păstrează în bucătărie circa 2 săptămâni sau mai mult, 4-6 săptămâni, agitând preparatul zilnic.

Acest bitter rezistă și un an de zile.

Dacă nu aveți voie să consumați alcool, folosiți oțet de mere în loc de votcă.

Administrare

Bitter-urile se servesc de regulă înainte de mese -pentru deschiderea apetitului, sau după mese – pentru un efect digestiv.

Se ia câte 1 linguriță înainte de fiecare masă, eventual adăugată într-un sfert de pahar de apă, sau într-un pahar de apă minerală.

Această băutură poate fi conusmată zilnic pentru susținerea sănătății digestive.

Efecte benefice

Gustul amar este o parte importantă a digestiei, deoarece acesta crește salivația și stimulează o serie întreagă de reacții digestive, între care descompunerea carbohidraților și proteinelor și producerea de bilă și eliminarea ei.

Atunci când începem o masă cu un aliment amar, nu facem decât să alertăm sistemul nostru digestiv că urmăm să-i dăm de lucru prin alimentele pe care urmează să le consumăm.

Consumat period, un bitter digestiv ne poate ajuta să soluționăm probleme digestive acute, precum balonare sau gaze. Consumat zilnic, un astfel de elixir poate îmbunătăți și întări semnificativ sistemul digestiv.

Grapefrutul este unul din cele mai amare fructe disponibile în natură. Coaja acestui fruct conține foarte mulți antioxidanți, și are un gust mult mai amărui decât pulpa.

Frunzele de anghinare sunt de asemenea foarte amare, fiind renumite pentru beneficiile aduse digestiei și nivelului de colesterol.

Fructele de păducel sunt utilizate în mod tradițional pentru sănătatea inimii, datorită bogăției de antioxidanți. Chinezii folosesc păducelul pentru digestia stagnată.

Florile de hibiscus au o aromă amăruie și dau acestui bitter o nuanță roșiatică. Acestea ajută de asemenea la controlul nivelului tensiunii arteriale și a zahărului din sânge.

Feniculul este una din cele mai populare plante cu efecte carminate, fiind folosit pentru alinarea simptomelor de stomac deranjat la copii și la adulți.

Piperul negru susține digestia și îmbunătățește rata de digerabilitate a celorlalte ingrediente din această rețetă.

Coriandrul este adăugat la această rețetă pentru a echilibra atât gustul, cât și energia celorlalte ingrediente.

Anasonul are un gust dulceag, asemănător lemnului-dulce, și merge foarte bine cu celelalte plante.

Atenționări

Grepfrutul poate interacționa cu numeroase medicamente – vezi aici lista medicamentelor care interacționează cu sucul de grepfrut 

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.