Lipsa de Vitamina A – Simptome, Cauze, Dietă

Niveluri scăzute sau lipsa de vitamina A sunt în general asociate cu orbirea nocturnă, insuficiența vizuală severă și probleme ale pielii și mucoaselor. O altă consecință importantă a lipsei de Vitamina A este incapacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Lipsa de Vitamina A – Simptome, Cauze, Dietă

Lipsa de Vitamina A – Simptome, Cauze, Dietă

Lipsa de Vitamina A – Simptome

1. Tulburări de vedere

Vitamina A este esențială în primul rând pentru menținerea funcției vizuale normale. Simptomele timpurii ale unor probleme de vedere încep cu o senzație de mâncărime, arsură și inflamare a pleoapelor, urmate de diverse afecțiuni oculare.

Deficitul de Vitamina A prelungit poate duce la nictalopie sau orbirea de noapte, caz în care persoana respectivă are dificultăți în a vedea bine în lumină slabă, în special după expunerea la o lumină puternică. Orbirea de noapte este mai frecventa la persoanele sărace.

2. Rezistență scăzută la infecții

Vitamina A este necesară pentru întreținerea și funcționarea membranelor mucoase ale organismului. Atunci când există un deficit de Vitamina A, membranele sunt subțiri, uscate, poroase și solzoase. Mai mult, membranele devin incapabile de a-și îndeplini funcția protectivă, și astfel bacteriile au acces mai ușor în corp.

3. Xeroftalmie

Se mai numește Keratoconjunctivita uscată și este o afecțiune oculară care determină uscarea corneei și conjunctivitei. Apare atunci când deficitul de vitamina A este sever și prelungit. Corneea devine uscată, încrețită, tulbure și pigmentată. Glandele lacrimale încetează a mai secreta lacrimile – care păstrează în mod normal ochiul umed și care spală bacteriile și alte materii străine, rezultând în umflarea pleoapelor și ulcerații. Etapa finală este Keratomalacia – înmuierea și distrugerea globului ocular, fapt care poate duce la orbire. Keratomalacia afectează de obicei copiii cu vârste între 1-5 ani, din cauza lipsei de vitamina A din dieta zilnică.

4. Afectarea mucoaselor

Deficitul de vitamina A duce la atrofierea (degenerarea) și keratinizarea (întărirea) epiteliului. Apare o sensibilitate crescută la infecții oculare severe, infecții ale pasajelor nazale, sinusurilor, urechii medii, faringelui, gurii, tractului respirator, plămânilor sau tractului urogenital. Epiteliul ochiului poate fi atât de grav deteriorat încât vindecare devine aproape imposibilă.

5. Piele uscată, solzoasă 

Lipsa de vitamina A poate fi motivul pentru care foarte multe persoane au o piele uscată, dură, solzoază, și mâncărimi. De asemenea, deficitul de Vitamina A duce la îngroșarea straturile de keratină ale pielii de pe palme și tălpi. Pielea de pe partea superioară a brațelor și coapselor, de-a lungul umerilor, spatelui, abdomenului și feselor apare ca niște coșuri sau ca “pielea de găină”.

6. Infecții respiratorii

Garniturile organelor respiratorii cum este nasul, gâtul sau bronhiile devin uscate și aspre. Astfel, tractul respirator devine predispus la infecții bacteriene.

7. Modificări ale tractului digestiv

Din cauza lipsei de Vitamina A, tractul digestiv se usucă, secrețiile sucurilor digestive sunt reduse semnificativ și crește riscul de infecții intestinale și diaree.

8. Boli ale aparatului reproductiv

Metaplazia scuamoasă, cauzată de lipsa de Vitamina A apare la nivelul pelvisului renal, vezicii, uterului, oviductului și glandelor sexuale. La femei, lipsa de Vitamina A poate provoca vaginită.

9. Probleme în dezvoltarea sistemului osos

Deficitul de vitamina A poate duce la dezvoltarea neregulată a scheletului, inclusiv a craniului și a coloanei vertebrale. Acest lucru poate aduce prejudicii serioase creierului și măduvei spinării. Creșterea oaselor și a dinților devine semnificativ afectată.

Lipsa de Vitamina A – Cauze

Cel mai important motiv al deficitului de Vitamina A este malnutriția. Persoanele care nu consumă (sau consumă puține) alimente de origine animală prezintă un risc mai mare de acest deficit.

Laptele matern conține o cantitate importantă de vitamina A pentru nou-născuți. Mamele care nu-și alăptează bebelușii îi supun pe aceștia la un risc de a dezvolta un deficit de vitamina A.

Incapacitatea corpului de a absorbi sau stoca Vitamina A poate duce la scăderea nivelului acestei vitamine în sânge. Bolile hepatice pot determina un deficit de vitamina A.

Lipsa de Vitamina A la femeile gravide și copii

Deficitul de vitamina A a fost diagnosticat în aproape jumătate din toate țările lumii, cu cele mai multe cazuri în țările slab dezvoltate, cum este Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Africa.

Lipsa de vitamina A afectează în principal copiii de vârste mici și femeile gravide. Copiii care suferă de acest deficit pot chiar muri în urma unei rujeole, diaree extremă sau infecții respiratorii. Chiar și un deficit ușor de Vitamina A pot afecta dezvoltarea oaselor și creșterea lor per ansamblu.

Lipsa de Vitamina A poate provoca orbirea de noapte la femeile însărcinate, crescând astfel riscul de mortalitate maternă. Acest lucru se întâmplă obicei în cel de-al treilea trimestru, atunci când solicitările nutritive sunt cele mai mari, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Alimente bogate în Vitamina A

Ceai mai bună metodă de tratament în cazul deficitului de vitamine este dieta. Vitamina A se găsește în următoarele alimente:

Carne – ficat, rinichi, ton
Lactate – lapte, brânză, smântână, unt
Legume de culoare verde închis
Fructe și legume de culoare galben sau portocaliu (morcovi, caise uscate, pepene galben, ardei gras, mango)

Nivelul de Vitamina A poate fi de asemenea crescut sau refăcut prin suplimente sau Vitamina A injectabilă. Un medic bun poate spune care este cel mai bun tratament în funcție de stadiul deficitului de Vitamina A.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.