Ulei de cuișoare – zeci de beneficii, uz intern și extern

Beneficiile excepționale ale uleiului de cuișoare (Caryophyllus aromaticus) pot fi atribuite proprietăților sale antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antivirale și stimulatoare.

Uleiul esențial de cuișoare poate fi utilizat pentru tratarea unei varietăți de probleme de sănătate. De la dureri de dinți și de cap, până la astm, tuse, stres, indigestie și curățarea impurităților din sânge.

Ulei de Cuișoare – Beneficii, Uz Intern și Extern (sxc.hu)

Ulei de Cuișoare – Beneficii, Uz Intern și Extern (sxc.hu)

 Ce beneficii au cuișoarele

Arborele de cuișoarele este un copac veșnic verde din regiunile orientale (China și India), care produce muguri floriferi numiți cuișoare.

Cuișoarele sunt condimente exotice bogate în calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, acid clorhidric, Vitamina A și C.

Afecțiuni ale pielii, infecții

Datorită efectelor antiseptice, uleiul de cuișoare este bun de avut în casă pentru a putea fi folosit în caz de răni, tăieturi, vânătăi, mușcături de insecte, înțepături, infecții fungice, scabie, piciorul de atlet, sau alte tipuri de leziuni.

Uleiul de cuișoare este foarte puternic, de aceea se va utiliza doar în formă diluată.

Dureri de dinți, gingii umflate, ulcerații bucale, halenă

Cuișoarele sunt un ingredient frecvent incorporat în produsele de îngrijire orală: apă de gură, pastă de dinți sau produse stomatologice. Aceasta se datorează proprietăților sale germicide.

Pentru calmarea durerilor de dinți, se înmoaie o bucățică de vată în ulei de culoare și se aplică pe dintele care doare în fiecare seară. Durerea va dispărea în câteva zile.

Pentru dureri sau iritații în gât sau halenă, se poate face gargară cu ulei de cuișoare diluat. 

Studii recente au arătat că uleiul de cuișoare poate fi folosit ca un balsam calmant pentru copiii care suferă de dureri de dentiție.

Acnee, riduri, ten îmbătrânit

Uleiul de cuișoare este folosit pentru prepararea produselor de îngrijire a pielii, și este adesea recomandat mai ales pentru persoanele cu acnee.

Cuișoarele au proprietăți stimulatoare și de întinerire asupra pielii, datorită efectului de stimulare a fluxului sangvin.

Stres, depresie, anxietate, insomnie, tulburări de memorie

Uleiul de cuișoare este un afrodisiac natural, și de aceea este un eliberator de stres excelent.

Elimină epuizarea mentală și oboseala, stimulează funcția creierului (memoria), induce somnul și reduce depresia și anxietatea.

Probleme respiratorii

Uleiul de cuișoare are efecte antiinflamatorii și expectorante, și este frecvent utilizat pentru curățarea pasajelor nazale.

Poate fi un tratament util pentru diverse tulburări respiratorii: tuse, răceli, bronșită, astm, sinuzită sau tuberculoză.

Dureri de cap, dureri de ureche, dureri articulare

Amestecat cu sare, uleiul de cuișoare aplicat pe frunte sau tâmple are un efect de răcorire și reducere a durerilor de cap.

În același scop se poate folosi și pentru eliberarea de dureri din diferite părți ale corpului: articulații sau mușchi suprasolicitați. 

Pentru durerile de ureche, se amestecă în părți egale ulei de cuișoare cu ulei de susan cald și se introduce în ureche cu un tampon de vată.

Curăță sângele

Studiile au arătat că uleiul de cuișoare stimulează circulația sângelui și ajută la purificarea sângelui, datorită aromei sale puternice, care elimină toxicitatea din sânge și stimulează activitatea antioxidantă a organismului.

Adjuvant în diabet

Uleiul de cuișoare contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce îl face foarte util pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.

Studiile au arătat că acest ulei reglează mecanismele de răspuns la insulină. Acest lucru se datorează în primul rând concentrației de fenol.

Îndepărtează mucegaiul

Pentru combaterea mucegaiului, se pune un sfert de lingură de ulei de cuișoare într-o sticlă de un litru tip spray. Se pune capacul, se agită, și se pulverizează pe zona afectată de mucegai.

Se lasă o zi să acționeze, apoi se spală și se freacă bine.

Sau se poate prepara o soluție naturală anti-mucegai pentru prevenire din câteva picături de ulei de cuișoare, oțet și bicarbonat de sodiu.

Ulei de cuișoare – uz intern și extern

Uz intern

Copii 2-6 ani: 1-2 picături de 2 ori pe zi, în miere

Copii 7-14 ani: 2-3 picături, de 3 ori pe zi, în miere

Adulți: 3-5 picături, de 3 ori pe zi, în miere

Diabeticii vor lua acest produs pe o bucată de pâine în loc de miere. Se fac cure de o săptămână, care se pot relua după 2 săptămâni de pauză.

Uz extern

Pentru ten gras, acneic sau iritat și înroșit, se aplică ulei de cuișoare diluat cu puțină apă, pe zona afectată. Pentru bătături, înțepături de insecte sau zgârieturi, se pun 3 picături de ulei pe un pansament îmbibat inițial în apă, și se masează zona afectată.

Pentru fricțiuni, se amestecă 1 picătură de ulei esențial de cuișoare cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui sau alt tip de ulei de bază. Pentru aromaterapie, se pun 3-5 picături în lampa de aromaterapie.

Pentru garagră (halenă), se daugă o picătură de ulei de cuișoare la un pahar de apă. Pentru renunțarea la fumat, se pune o picătură de ulei esențial de cuișoare pe limbă cu degetul Pentru păr, se adaugă 1-2 picături în sticla de șampon.

 Contraindicații

Uleiul de cuișoare este foarte puternic, chiar și în doze mici, și de aceea trebuie folosit doar în formă diluată, indiferent dacă este utilizat extern sau intern. Poate da alergii la unele persoane.

Modalitatea de diluare a uleiului de cuișoare se va citi pe prospectul produsului.

6 comentarii

  1. f.important de stiut-multumim mult-

  2. interesanta reteta pt a ìndeparta mucegaiul

  3. Pulberea de cuisoara da un gust bun prajuturilor

  4. Foarte interesant articol. Eu mi-am preparat o cremă de mâini cu acest ulei, diluându-l cu ulei de cocos si ulei de măsline și mi-a ieșit super.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.